Рестарт на тимуса - ключ към дълголетието и панацея срещу всички болести

16 April 2024
Петя Минкова
Години наред медиците смятаха, че тимусът е ненужен орган. 
СНИМКА: ГЕТИ ИМИДЖИС
Години наред медиците смятаха, че тимусът е ненужен орган. СНИМКА: ГЕТИ ИМИДЖИС

Той създава Т-клетките убийци - нашият страж срещу вируси, тумори и автоимунни 

Министерството на здравеопазването на САЩ финансира с $37 млн. проекти, които могат да възстановят органа, който закърнява с възрастта

Питали ли сте се защо маймуните и Homo Sapiens още от най-древни времена преди битки крещят и барабанят силно по гърдите си? Защо този непонятен обичай продължава в много племена дори в наши дни? Защо е необходим този примитивизъм, придружен с крясъци и ритмични удари по тимуса? Има безброй хипотези за тази мистерия, но едва от няколко години започнаха да се появяват сериозни изследвания, че може би това е някакъв неосъзнат опит да се активизира закърняващият с годините орган. Нещо повече, натрупват се все повече данни, че точно той може да се окаже ключът към нашето дълголетие в отлично здраве и панацеята срещу почти всички заболявания, включително раковите, автоимунните, вирусните и инфекциозните.

Именно затова Министерството на здравеопазването на САЩ отпусна чрез Агенцията за напреднали изследователски проекти в областта на здравеопазването (ARPA-H) 37 млн. долара, с които ще се финансират проекти за възстановяване на нормалната функция на тимуса. Целта е да се открият начини как чрез него да се активизира имунната система, за да може тя да се справя по-ефективно с предизвикателствата, свързани с напредването на възрастта.

За стартирането на мащабното начинание има солидна аргументация - ежегодно в САЩ над 10 хил. души са диагностицирани с някакви разстройства на тимуса, а всичко това е съпътствано от тежки заболявания и тумори.

Факт е, че тимусът функционира чудесно до 20-годишната ни възраст, след което този орган минава в затихващ режим, което води до все по-голяма уязвимост на организма.

Затова един от проектите, на които щатското правителство ще разчита е Thymus Rejuvenation, ръководен от Thymmune Therapeutics - малък стартъп, базиран в масачузетския Кеймбридж. Основната цел на учените там е да възстановят увредената или нефункционираща тимусна тъкан като използват разнообразни методи. Подходът им е прост - те искат да трансформират стволови клетки в различни видове тъкани, които на свой ред да изградят "работеща на пълни обороти" тимусна тъкан, а тя да рестартира имунитета на пациентите.

Факт е, че в миналото този малък орган е осигурявал за имунитета достатъчно клетки, които да го поддържат, но все пак продължителността на живота векове наред е била 40-ина години. Сега нещата се променят и в много западни страни тя вече гони 80 години, а в някои и повече. За съжаление, с остаряването "произведените" Т-клетки стремглаво започват да намаляват и не са така боеспособни, за да реагират адекватно на всички заплахи.

Към това се добавя още един проблем - десетилетия наред медицината тъне в различни заблуди, че тимусът е безполезен и при много операции лекарите го отстранявали като ненужен орган. Нови данни обаче разкриват, че ако останем без него, рискът от по-ранна смъртност рязко нараства. Тоест, дори когато тимусът ни мъждука едва-едва, той пак е критично важен за здравето ни.

Затова цел номер едно за малкия стартъп от Кеймбридж е да помогне на всички да получат чисто нов тимус, който да ни пази от инфекции, ракови заболявания и да ни гарантира едно добро имунно здраве. В името на това фирмата създава тимусни клетки от индуцирани плурипотентни стволови клетки (iPSC), които се инжектират в мускула - засега само при животни, но скоро ще се премине и към експерименти с хора. Опитите са повече от обнадеждаващи, защото вече има достатъчно доказателства, че разтворът образува клетки, подобни на тимусните, а те на свой ред генерират Т-убийци.

Стартъпът в момента предоставя на регулаторите всички данни, че терапията е безопасна, за да може да я тества на деца, родени без този орган. След като се докаже ефективността при най-тежките случаи, ще може да се пристъпи към по-широкото приложение на метода.

Именно тук правителственото финансиране е решаващо, защото ще помогне по-бързо да започнат тестовете при голям брой пациенти с различни заболявания. Може би затова, отпускайки средствата, директорът на APRA-H д-р Ейми Дженкинс обясни, че

този нов подход може изцяло да "промени играта"

и да върне здравето на деца с дефекти в тимуса и при възрастни, при които той не функционира. Нещо повече, тя е убедена, че тези авангардни технологии ще имат приложения не само срещу едно заболяване, а срещу много.

За чудесата на тимуса се разбра през май 2022 г., когато в Института по имунобиология и епигенетика "Макс Планк" разкриха, че точно в него "узряват" Т-клетките убийци, които разпознават и унищожават заразените с вируси клетки или злокачествените. Като заедно с унищожаването им те помагат на организма да образува съответните антитела.

Чрез много проби и грешки с една изключително сложна методология специалистите от Фрайбург установяват, че стимулирането на тимуса със

специален растежен фактор

е напълно безопасно и то не води до никакви нежелани ефекти, а напротив. Оказва се, че стимулираният тимус при стари мишки е по-голям от нестимулирания при млади, като фината тъканна структура на първите по нищо не се различава от тази при останалите.

Тези резултати всъщност се оказаха основата за разработване на нови терапевтични подходи за корекциите на свития тимус и на лечение на Т-клетъчно-зависими автоимунни заболявания.

След този пробив на "Макс Планк", през юли 2023 г. британската компания за регенеративна медицина Videregen също амбициозно заяви целта си да лекува широк спектър болести чрез активизиране на тимуса. Чрез съвместно изследване с института "Франсис Крик", фирмата обяви, че вече разполага с технология, с която да възстанови функцията на застаряващата имунна система. Тя вече е одобрена за първоначални клинични изпитания, като фокусът е да се регенерира нормалната дейност на тимуса и да се провери дали по този начин могат да се лекуват респираторни заболявания.

До иновативния метод се стига, след като са идентифицирани стволовите клетки, които водят до епителни, осигуряващи функцията на тимуса. В института не само са открити нови прогениторни клетки, а и вече са направени съответните патенти, позволяващи

да се изгради един добре функциониращ орган буквално от нулата

Стартъпът, също както и останалите, иска да започне клинични изпитвания първо с деца, родени без този орган, но в бъдеще учените смятат, че терапията им ще се окаже ключова за поддържането на дълголетие. Причината е, че Т-клетки през целия ни живот се борят да премахнат от организма ни така наречените предракови клетки, но с напредването на възрастта силата им намалява и затова туморите атакуват предимно възрастните. Както е известно с годините те все по-зле реагират и на ваксините и са заплашени от все повече инфекции. Затова учените смятат, че регенерирането на малкия орган ще е от съществено значение не само да живеем по-дълго, а и да се спрат стареенето и свързаните с него заболявания.

Но тимусът е изключително важен и по още една причина - защото защитава организма от атаките на собствената му имунна система.

По време на изследванията е установено, че диабет тип 1 и ревматоидният артрит възникват в резултат на дисфункция в тимуса. Затова учените смятат, че вместо да се хвърлят неимоверни усилия да се лекуват тези автоимунни заболявания, поразяващи милиони хора всяка година, много по-лесно ще е фокусът да се насочи върху рестартиране на тимуса.

А един ден, кой знае - може би именно това ще се окаже търсената от векове панацея.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/