От днес във всички нови бързи зарядни за коли в ЕС трябва да може да се плаща и с дебитна карта

16 April 2024
Георги Луканов
Зарядна станция за автомобили.
Зарядна станция за автомобили.

От 13 април влезе в сила новата регулаторна рамка на Европейския съюз, което означава, че новите бързи зарядни устройства, които ще бъдат отворени от 13 април 2024 г., ще трябва да предлагат възможност за плащане с дебитна карта. След това изискването ще бъде задължително за всички съществуващи станции за бързо зареждане от 1 януари 2027 г.

Изискването е част от AFIR (Инфраструктура за алтернативни горива), която също влиза в сила. Като част от регламента има и задължения за по-ясна информация за цените и възможност за таксуване без регистрация на членство.

AFIR също призовава за по-голям достъп до инфраструктура за електрически автомобили и тежкотоварни електрически превозни средства. Регламентът изисква да има определена плътност на бързите зарядни устройства по определени пътища в ЕС най-късно до края на 2025 г. и има ясни изисквания за минималната мощност, която те трябва да доставят.

Това означава, че трябва да има бързи зарядни на всеки 10 километра по главните маршрути. Станцията трябва да доставя поне 400 kW, като поне една точка за зареждане доставя 150 kW на най-ниското си ниво. Изискването за брой точки за зареждане и мощност на зареждане ще се увеличи през 2027 г.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/