Лекар споделя опит: Киселите бонбони спират тревожността и паническите атаки

15 March 2024
Любомира Николаева

Дали пък ефектът на връщане в реалността чрез реално сетивно усещане няма връзка с резултата от проучвания, че киселото има потенциала да модулира важното за еволюцията и оцеляването на общността поемане на риск?

Паническите атаки изглеждат несериозен проблем само на тези, които никога не са се опитвали да помогнат на близък да излезе от съвсем реалното усещане, че всеки момент сърцето му ще се пръсне. Възможно е във всяка възраст и състояние човек да бъде връхлетян от измамното чувство за гибел, което обаче е съпроводено от съвсем истински физически усещания. Много деца и възрастни съобщават, че при паническата атака се чувстват така, сякаш умират. При нелекувано състояние - по много пъти.

Паническите атаки почти винаги за разлика от тревожността нямат причина и удрят внезапно като мълния. Придружени са от непреодолим страх и отчетливи физически реакции при обикновени обстоятелства, когато липсав реална заплаха за здравето и живота. Въпреки че пристъпите на паникатака често са причинени от паническо разстройство, те могат да се случат и на хора с други здравословни проблеми - тревожност, депресия или други разстройства  на настроението, зависимости и още много състояния на вътрешно напрежение. Пристъпите може да са изключение и да не се повторят никога или след голям период от време. Но обикновено се пораждат често и драматично влошават качеството на живот.

Няма надежден начин за пълно предотвратяване  на атаките - те идват в произволно време и без предупреждение. Но в TikTok събира много коментари изненадваща идея от лекар, която може да помогне на някои хора да се справят със симптомите си: много кисели бонбони.

Като лекар мога да кажа, че лапването на кисел бонбон при първия признак на безпокойство или пристъп на паника наистина работи много добре и съм го споделял с много пациенти, обяснява д-р Джейсън Сингх, джипи в гр. Ашбърн, Вирджиния. Работи, защото възприятието за нещо силно кисело отклонява вниманието от пристъпа на паника. Ангажирането на вкусовите рецептори с

интензивното сетивно

изживяване измества

чувството на безпокойство,

обяснява лекарят. По друг начин казано, мислещата част от нашия мозък изпраща съобщение до чувстващата, че не сме в действителна опасност.

Докторът дава пример с бонбон, защото е най-лесно да бъде винаги подръка. Същата роля може да изпълни всяка ултракисела храна или напитка.

Когато казвам, че никога не ми се е случвало нещо да ме изтръгне от мъките на паникатака по-бързо, имам предвид точно това средство, казва един от тиктокърите в коментар с над 3,4 милиона гледания. Търсенията за “кисели бонбони за безпокойство” пък имат над 22,5 млн. гледания. Експерти обясняват, че докато тази техника може да бъде полезна в някои ситуации, за дългосрочен успех се препоръчват по-устойчиви навици за справяне.

Какво мислят други здравни авторитети за неортодоксалното “лекарство”? Специализираната в здравните теми платформа Everyday ealth цитира автора на трилогия по проблемите на тревожността д-р Джон Делони . “Кисел бонбон, както и кисел лимон или нещо много студено може да са достатъчни, за да изтръгнат човека от безсмисленото зацикляне в паническото усещане и да го върнат в настоящето, където реално е в пълна безопасност. Подобни разсъждения споделя и  Катрин дел Торо. “Въпреки че може да звучи нетрадиционно, наистина е възможно киселите бонбони да намалят интензивността или продължителността на пристъпа на паника. Когато ядете нещо кисело или пикантно, вие насърчавате техника за отрезвяване, която ви подтиква да се съсредоточите върху настоящия момент. Това прекъсва спиралата на страха и съобщава на мозъка ви, че не сте в реална опасност, като по този начин позволява на паникатаката да отслабне и в крайна сметка напълно да угасне.”

Симптомите на паническа атака включват най-често:

l Усещане за задушаване

l Учестен пулс

l Чувство, че може да умреш

l Болка в гърдите

l Хипервентилация

l Треперене

l Гадене

l Втрисане

l Изпотяване

l Чувство на силен ужас

l Страх от загуба на контрол

Въпреки че атаките са придружени от интензивни физически симптоми, те обикновено не нанасат физически щети на организма. Обаче са токсични за психиката и качеството на живота. Няма безспорни данни, но се предполага, че около 10% от хората са имали поне веднъж паникатака или пристъп на силна тревожност, а при 3-ма от 100 души е хронично състояние. Разбира се, ще е наивно да се разчита за защита от панически атаки единствено на киселото. Добра идея според психиатрите и психолозите е човек, склонен към паническо разстройство, да познава стратегии като дълбоко дишане, медиативни упражнения, лекарства и поведенчески терапии за контрол върху тревожността.

 И кисели бонбони в джоба, би добавил д-р Сингх.

Няма солидни научни доказателства - разбирайте медицински изследвания - че киселите бонбони спират паническите пристъпи. Затова пък са публикувани много проучвания за ефектите на киселото върху организма и възприятията. И по този начин може да се изградят хипотези в утвърдителна посока.

Изследване на ефекта на вкуса (сладко, кисело, горчиво, солено и умами) върху рисковото поведение при хората например доста убедително твърди, че киселото насърчава поемането на риск, а друго проучване установява същото за пикантните храни. Много предишни научни трудове доказват, че вкусът има ефект върху когнитивните процеси и вземането на решения. От времето на първите човешки племена хората са вземали рисковани решения, за да осигурят оцеляването си. В последното изследване, проведено във Великобритания и Виетнам и публикувано в Nature, учените откриват в киселото потенциал да модулира поведението на поемане на риск независимо от индивидуалните различия в личността и мирогледите.

 

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/