Цената на електрическите коли пада много по-бързо от бензиновите и дизелите

12 February 2024
Георги Луканов
За производителите ще бъде по-изгодно да сглобяват малки електрически коли, макар и с по-ограничен пробег.
За производителите ще бъде по-изгодно да сглобяват малки електрически коли, макар и с по-ограничен пробег.

Когато се купува нова кола, се вземат предвид много фактори освен естетиката и цената. Качеството, марката, разходите за поддръжка и каква ще е стойността след няколко години са другите ключови елементи при избор на автомобил.

Проечване на GANVAM показва, че електрическите возила губят стойност по-бързо от тези с двигатели с вътрешно горене. Три години след регистрацията цената на колите на ток пада средно с цели 47,1% от първоначалната стойност.

Високата първоначална цена и бързото развитие на технологиите допълнително намаляват стойността на електрическите коли. Традиционните превозни средства с бензинови или дизелови двигатели са проценти на амортизация от около 33 и и 29 процента. Тези двигатели вече са се установили трайно и претърпяват минимални промени с течение на времето, за разлика от електрическите коли, които все още подобряват технологията си, включително по-дълъг живот на батерията и оптимизирани процеси на зареждане. Този бърз напредък обаче означава също, че днешните модели бързо остаряват.

Няма индикации, че тази тенденция на технологична нестабилност ще спре скоро. Производителите работят върху нови технологии, които ще донесат по-модерни автомобили с по-голяма автономност и по-ниски разходи.

При анализа на обезценяването, високата първоначална цена сщо оказва негативно влияние.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)
Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/