Ники Кънчев се завръща в “Стани богат”

19 January 2024
Хортензия Маркова

Ники Кънчев отново ще бъде водещ на "Стани богат"? Това е големият въпрос от последните дни, на който "24 часа-168 истории" има отговор. Да. Водещият ще се завърне към корените си след оттеглянето на актьора Михаил Билалов, който шест години превежда през телевизионното изпитание кандидатите да позлатят знанията си. Мястото му няма да заеме нито Петър Стоянович, нито Краси Радков, а именно предшественикът му.

Така 10 години след като Ники Кънчев се раздели с предаването, което го направи популярен, той отново ще влезе в емблематичната си роля.

Водещият се заяви пред зрителите, срещайки ги с популярната в цял свят игра, през 2001 г., когато се излъчва първият епизод на "Стани богат" по NOVA. Той е лицето на продукцията цели тринайсет години до последното предаване с неговото участие през 2014 г.

След това четири години шоуто бе заключено някъде в телевизионното небитие, докато през 2018 г. БНТ не го върна от забвението в ефира си, избирайки за водещ Михаил Билалов. През 2021 г. пък "Стани богат" прескочи от БНТ към bTV.

Затова сега Кънчев, връщайки се към любимото си място, сменя тв лагера и вече ще работи за bTV, след като миналата година NOVA спря играта "Голямото преследване", която той водеше в продължение на два сезона. След общо излъчени 146 епизода ръководството на телевизията замени формата със "Сделка или не" с водещ Ненчо Балабанов.

В световен план популярната игра "Стани богат" има дълъг и интересен живот в ефир и претърпява немалко трансформации. Викторината всъщност стартира като радиошоу през 1998 г. в ефира на Capital FM във Великобритания. По-късно концепцията е адаптирана за телевизия и се появява под названието "Планина от пари", а правилата са били почти същите, каквито са и днес в телевизионното състезание, но пътят към наградата от 1 милион лири е преминавал през 25 въпроса.

Седмица след първото излъчване продуцентите внасят първите промени и една от тях е предварителният етап - "Най-бързият печели". В повечето страни, в които шоуто е излъчвано, състезанието за бързина успява да се задържи до 2010 г. Този така наречен предварителен етап на практика е изпитание преди всичко за бързина на рефлекса на участниците, а същността на концепцията на играта е да бъде изпитание за познанията.

Най-голямото предизвикателство за всеки водещ е да устои на изкушението той самият да бъде звездата в "Стани богат".

Михаил Билалов води умната игра шест години.
Михаил Билалов води умната игра шест години.

Водещият трябва да бъде едновременно строгият съдия, който гарантира спазването на правилата, но в същото време да съумее да създаде максимално благоприятна атмосфера за изява на всеки участник. Кратките диалози с хората, които сядат на стола на богатството, са винаги добронамерени и дават шанс на участника да разкрие лични детайли за себе си, но само от състезателите зависи да го направят така, че да станат симпатични на аудиторията.

Във всички сезони на играта у нас и в нейни версии по света е имало упреци към водещите, че "помагат" на състезателите. Задачата на водещия е да помогне на състезателя да преодолее притеснението, да излезе от капана на конкретна логическа линия и да го върне към целия арсенал от средства, които играта му предоставя, за да стигне максимално напред.

"Сред най-сериозните предимства на Михаил Билалов като водещ на "Стани богат", е това, че цялостното му присъствие провокира по-различен маниер на общуване, който е много далеч от балканските стандарти" - коментират от БНТ през 2018 г. възраждането на играта пред "168 часа". - Той не си позволява да се държи с участниците свойски, но и не ги смразява с дистанцираност.

Именно таланта му да балансира между сдържаност и добронамереност спечели доверието на продуцентите от "Сони", тъй като, както е известно, в историята на играта досега са били предпочитани водещи предимно с журналистически опит."

Билалов шест години води участниците в "Стани богат" през изпитанието за знания. Известният актьор сам потвърди новината, че се оттегля от стола на умната игра. Още през юни 2023 г. той провежда разговори с продуцентите и телевизията, тъй като графикът му занапред е твърде натоварен и той иска да приоритизира други свои професионални ангажименти. В интервю за "24 часа-168 истории" преди седмица актьорът призна, че му предстои тежка програма за цялата 2024 г.

"От 16 февруари до 17 март съм на турне в САЩ със спектакъла "Бум-Бум: Еволюция на престъпното мислене". Очаквам с нетърпение да се видя с българската публика там. Междувременно подготвям две пиеси, един нов проект, в който влизам като продуцент, и проект, който е извън телевизията и театъра."

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/