Грип, който ни "държи" месец, носи 6 проблема за здравето

13 January 2024
Любомира Николаева

За разлика от  дългата COVID инфекция, която има потенциал да уврежда всички органи, той прави усложнения основно в белите дробове, сърцето и мозъка

Подобно на COVID-19, който в началото мислехме само за остра инфекция, и грипът може да причини хронични заболявания. В последните месеци няколко изследователски екипа от САЩ и Великобритания публикуват големи проучвания за “дълъг грип” след тежко прекарана инфлуенца. Най-новото от тях излезе в “Лансет” в секцията за инфекциозни болести.

За т.нар. дълъг грип се смята боледуване над 4 седмици.

В общия случай грипът минава за 5-7 дни, след тежко боледуване някои оплаквания може да продължат 3-4 месеца и дори по-дълго. Доказателствата дават научна сила на личните наблюдения на инфекционисти от болниците, които обръщаха внимание още по време на пандемията, че вирусните респираторни инфекции по принцип имат потенциал да се проточват с усложнения.

Разликата е в броя и степента на възможното засягане на отделни органи според съавтора на новото проучване д-р Зияд Ал-Али, ръководител на изследванията в Системата за здравеопазване по въпросите на ветераните в Сейнт Луис и клиничен епидемиолог във Вашингтонския университет.

Учените набелязали 94 симптома на база диагностичните кодове на Международната класификация на болестите, по които са сравнили оплакванията на близо 92 хиляди пациенти с COVID и грип в 18-те месеца след болничното им лечение.

Проследяваните случаи с коронавирусна инфекция са в пъти повече, отколкото в групата с инфлуенца, но изводите са на база съпоставка на 100 души от всяка от извадките.

В сравнение с оцелелите от грип хората с COVID били изложени на повишен риск от всяко от идентифицираните потенциални усложнения. Включително белодробни, стомашно-чревни и сърдечни проблеми, хронична умора като самостоятелно заболяване, мозъчна мъгла, депресия. При тях и вероятността за фатален ход в критичната 1,5 г. след инфектирането е била по-висока. При дългия грип откриват повишена вероятност за 6 типа здравословни проблеми, свързани основно с дихателната система, но и със сърцето и мозъка. Конкретните усложнения са ангина, ускорен пулс, диабет тип 1, кашлица, кислороден глад и задух.

Основната разлика с COVID инфекцията е, че тя засяга множество органи и системи, докато грипът е предимно респираторно заболяване, обяснява пред “Тайм” изследователя.

Според по-стари изследвания дори леки заболявания могат да доведат до дълготрайни здравословни проблеми. Грипът, както и други често срещани вируси като например причинителя на мононуклеозата Епщайн-Бар провокира хроничната умора (миалгичен енцефаломиелит) - едно от усложненията и на дългия COVID.

И проучване от края на 2023 г. също в “Лансет” установява дълго протичане на грип и на другите дихателнни вирусни инфекции, различни от пандемичната. Заключението е, че широк спектър от симптоми може да се задържи повече от 4 седмици след изписването от болница.

Година преди това е публикувано проучване, което също открива потенциал на грипа да се “затяга” и здравословните проблеми да се задържат по модела на дългия COVID. Учените установяват и при двете заболявания затруднено дишане/задух, умора/неразположение, болка в гърдите/гърлото, главоболие, коремни оплаквания, миалгия, когнитивни симптоми и тревожност/депресия.

При пандемичната инфекция случаите на хронични състояния и в това изследване са повече, отколкото сред прекаралите грип и други “банални” респираторни заболявания, повечето от които са се лекували вкъщи. Но в американското проучване половината от хората с настинки съобщават за проблеми със здравето над 3 месеца - най-често кашлица и дрезгав глас. А около 40% от прекаралите грип са имали поне един симптом, типичен за дългия COVID до 6 месеца след заболяването.

Според различните данни за дългата коронавирусна болест 22-25% от боледувалите страдат от продължителни симптоми след инфекция.

Преди COVID почти няма проучвания за затегнатите случаи на грип, вгорчаващи живота с месеци. Засиленият интерес към респираторните вируси през последните 3 г. показва, че неочаквано много хора (до към 20%) също може да са страдали, без на това да е обръщано внимание, с изключение на животозастрашаващите усложнения.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/