Срокът на шофьорските книжки - 15 години, за над 70-годишните - пет?

05 January 2024
Георги Луканов
ЕС. Снимка: Пиксабей
ЕС. Снимка: Пиксабей

Новите правила за шофиране в ЕС ще бъдат гласувани от Европейския парламент на януарската пленарна сесия, те са препоръчителни

Транспортната комисия на Европейския парламент подкрепи новите правила на ЕС за шофьорски книжки за подобряване на пътната безопасност, включително актуализирани граници на валидност и задължителни здравни прегледи.

Евродепутатите подкрепиха и преминаването към цифрови шофьорски книжки, налични на телефони и напълно еквивалентни на физическата шофьорска книжка.

Също така свидетелствата за управление на мотоциклети, автомобили и трактори трябва да са валидни най-малко 15 години, докато свидетелствата за управление на камиони и автобуси трябва да са валидни 5 години. Здравните прегледи от медицински специалисти също трябва да бъдат задължителни при получаване или подновяване на шофьорска книжка, подчертаха те. Всяка страна обаче ще може да променя тези правила. В България в момента шофьорската книжка важи 10 г. и може да не бъде удължавана.

Ще се гласува и предложението шофьорските книжки на хора над 70 години да се подновяват на всеки 5 години.

Неопитните водачи ще трябва да преминат изпитателен срок за шофиране от най-малко две години. През това време начинаещите шофьори ще се сблъскат с ограничения като лимит от 0,2 g/l алкохол и други по-строги санкции при нарушаване на правилата за движение.

Депутатите се съгласиха да позволят на 18-годишните да получат лиценз за управление на бусове с до 16 пътници, за да се смекчи недостигът на професионални шофьори, при условие че притежават сертификат за професионална компетентност (ако не, възрастовата граница е 21 г.). 17-годишните също могат да имат право на свидетелство за управление, ако са придружени от по-опитен шофьор.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/