Нашият зет в Мадагаскар се надява на балотаж, сватът обяви бойкот на изборите

18 November 2023
Георги Милков
Българският зет Ситени Рандрианасолонияко дава изявление пред медиите в изборния ден
Българският зет Ситени Рандрианасолонияко дава изявление пред медиите в изборния ден

Президентските избори в Мадагаскар вчера, в които участват български зет и български сват, извадиха на преден план разделението в страната след седмици на протести срещу досегашния държавен глава - бившия диджей Андри Раджоелина.

Както "24 часа" вече писа, един от кандидатите с големи шансове да заеме президентското кресло в островната държава в Индийския океан е 51-годишният Ситени Рандрианасолонияко. Той е женен за бургазлийката Даниела Милева, с която имат пет деца.

В същото време 73-годишният Марк Раваломанана, който беше президент на Мадагаскар между 2002 и 2009 г., се кандидатира отново в тези избори. Той е известен у нас като "българския сват", тъй като през 2004 г. (докато бе държавен глава) първородният му син Жосоа се ожени за бургазлийката Гергана Георгиева.  Раваломанана като президент на Мадагаскар по време на среща с българския си колега Първанов през 2004 г.

Раваломанана като президент на Мадагаскар по време на среща с българския си колега Първанов през 2004 г.

Макар да не е оттеглил името си от надпреварата, Раваломанана се присъедини към останалите десетина опозиционни на досегашния президент Раджоелина кандидати, призоваващи хората в Мадагаскар да бойкотират изборите. Според опозиционния блок избирателната комисия и част от другите институции в страната са доминирани от хора на досегашния президент и изборите няма да са честни.

Моят съпруг смята, че тази така наречена политика на празните столове няма да донесе нищо добро на Мадагаскар,

затова няма да се откаже от изборната надревара и въпреки всичко ще участва в тези избори, коментира пред "24 часа" по телефона от Мадагаскар Даниела Милева - съпругата на Ситени Рандрианасолонияко.

Според независими наблюдатели българският зет има големи шансове да стигне до балотаж. Първите резултати от проведените вчера избори се очаква да бъдат обявени преди края на идната седмица.  Рандрианасолонияко гласува вчера в първия тур от президентските избори в Мадагаскар

Рандрианасолонияко гласува вчера в първия тур от президентските избори в Мадагаскар

Вторият тур е предвиден за 20 декември.

Според г-жа Рандрианасолонияко по-вероятно е президентът да не бъде избран на първия тур, а да има балотаж, на който пък българите, следящи изборната надпревара в Мадагаскар, се надяват да видят именно съпруга .

Ситени Рандрианасолонияко е бивш професионален спортист, сега президент на Африканския съюз по джудо и вицепрезидент на Международната джудо федерация. Роден е в Толиара на 27 юли 1972 г. Семейството му живее скромно в "Цианенгеха" - бедния квартал на града. Бащата има работилница, а майката продава сладкарски изделия. Ситени е третото дете от общо 14. 

Започва да тренира джудо, когато е на 12 години, но след смъртта на баща си е принуден да почне работа, за да осигурява препитание за по-малките си братя и сестри.  Ситени (вдясно) в началото на спортната си кариера

Ситени (вдясно) в началото на спортната си кариера

Първото му по-голямо бизнес начинание, донесло му успех и средства, се случва

благодарение на бума на мобилните телефони

в страната. После амбициозният млад мъж заминава да учи комуникации в Претория, Република Южна Африка, където се запознава с бъдещата си съпруга Даниела. След като се дипломира, се завръща в родината, където създава компании, свързани с медии и телекомуникации. Сред тях е и радио "Ситени", което се появява през 2013 г.

От това време са и първите му опити да се занимава професионално с политика. Кандидатира се в парламентарните избори и става депутат от родния си град Толиара.  Ликуващи привърженици на Ситени Рандрианасолонияко го приветстват по улиците

Ликуващи привърженици на Ситени Рандрианасолонияко го приветстват по улиците

Първоначално  

играе в коалиция с партията на досегашния президент, но скоро се разочарова

от неговата политика и се отделя, започвайки самостоятелни инициативи. Това му печели доверието на избирателите и втори мандат като депутат в Националното събрание.

Междувраменно поема ръководството и организацията на Африканския шампионат по джудо в столицата Антананариво през 2017 г., а след това се кандидатира и печели изборите за президент на Африканския съюз по джудо. По същото време става и вицепрезидент на Международната федерация по джудо.

След два мандата в Народното събрание Ситени Рандрианасолонияко решава, че е дошло времето да се кандидатира за държавен глава. През април тази година той започва обиколки из страната, където се среща с местните хора и изслушва техните проблеми.  Ситени Рандрианасолонияко говори пред избиратели

Ситени Рандрианасолонияко говори пред избиратели

За най-голям противник на българския зет в президентската надпревара се смята досегашният държавен глава на страната Андри Раджоелина, бивш диджей, който за първи път дойде на власт с подкрепата на армията през 2009 г. На практика

Раджоелина стана държавен глава благодарение на военен преврат, който свали от власт българския сват - Марк Раваломанана.

49-годишният Раджоелина е обвиняван в ред нарушения, самовластен контрол над демократичните институции на страната, избирателната комисия и Върховния конституционен съд.

Според опонентите си бившият диджей няма право да се кандидатира за президент, защото е получил френско гражданство през 2014 г., заради което автоматично губи мадагаскарското си. Законът гласи, че двойното гражданство не е разрешено за хора, родени в Мадагаскар – само натурализираните могат да запазят своите предишни националности. Ето защо Раджоелина не може да се кандидатира за държавен глава.

От своя страна досегашният президент, чиято молба до френските власти за паспорт през 2014 г. е била мотивирана от лични интереси, позволяващи на децата му да продължат обучението си във Франция, твърди, че не е бил уведомен от властите за загуба на мадагаскарско гражданство. Със сигурност този казус би поставило под сериозен въпрос евентуалната му победа на тези избори.

Още един факт, който приближава българския зет по-близо до желания пост в африканската страна.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/