От 23 до 56 - на колко години се става милиардер

02 July 2023
24 часа
Илон Мъск и Марк Зукърбърг
Илон Мъск и Марк Зукърбърг

Преди 3 дни милиардерът Илон Мъск, който ту е №1 в списъка на “Форбс" на най-богатите в света, ту пада на второ място след собственика на империята за луксозни стоки LVMH Бернар Арно, стана на 52 г. Той отбеляза това, като пусна лаконичен пост “42+10” в туитър - мрежата, която купи.

Интересно е по този повод да се види на каква възраст някои от най-богатите хора в света са станали милиардери.

Много млад - на 23 години, с голямо богатство, се е оказал Марк Зукърбърг. Създателят на “Фейсбук”, преименувана на Мета, сега е на 38 г. а нетните му активи се оценяват (според “Форбс”) на 99,9 млрд. долара. Така Зукърбърг е №16 в списъка на най-богатите на планетата. Мъск пък, който управлява “Тесла”, Space X и “Туитър”, е станал милиардер на 41 г., а към момента активите му са за 234,9 млрд. долара.

Много млад е станал милиардер и Евън Шпигел, съосновател и главен изпълнителен директор на Snapchat.

92-годишният инвеститор Уорън Бъфет, е станал милиардер на 56 г., а сега е №5 в списъка на най-богатите.

Преди 2 години сравнително млада - на 33 г., милиардерка е станала поп звездата Риана, чиито нетни активи днес се оценяват на 1,4 млрд. долара.

Режисьорът Джордж Лукас е постигнал активи за милиард на 52-годишна възраст. Той стои зад два от най-известните филмови франчайза - “Междузвездни войни” и “Индиана Джоунс”, но голямото си състояние е натрупал, след като е продал студиото си “Лукасфилм” на “Дисни”.

В списъка са и китаецът Джак Ма (бивш учител по английски, съосновател на Alibaba, с първи милиард на 45 г. и с активи за 23,6 млрд. долара сега), индиецът Гаутам Адани (шеф на занимаващата се с инфраструктура Adani Group и с активи за 51,4 млрд. долара сега, а с първи милиард на 46 г.), мексиканецът Карлос Слим (който контролира най-голямата телекомуникационна компания в Латинска Америка и притежава нетни активи за 102,1 млрд. долара, а първият милиард е натрупал на 51 г.).

Нетните активи на писателката Джей Кей Роулинг, авторка на поредицата за Хари Потър, се оценяват на 1 милиард долара.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/