Езикът на целувките - какво ни казва?

01 July 2023
Тина Арнаудова

Целуваме се за удоволствие, целуваме страстно, бавно и сладко, целуваме, за да успокоим духа си, целуваме с топлина, целуваме със хлад, посрещаме се в целувка и се сбогуваме с целувка. Чрез устните си ние предаваме огромно количество емоции и усещания.

Устните и целувките са едни от най-мощните оръжия, с които хората разполагат.

Въпреки че не е сигурно точно защо устните ни са се развили по този начин, изследователи като Гордън Г. Галъп смятат, че устните може да са еволюирали по този начин, за да улеснят избора на партньор.

В интервю за BBC през септември 2007 г. той казва, че „целувката включва много сложен обмен на информация: обонятелна, тактилна и постурални видове корекции, които могат да се докоснат до основните еволюирали и несъзнателни механизми, които позволяват на хората да вземат решения относно степента, в която те са генетично несъвместими."

В научните среди е потвърдено, че целувката може дори да разкрие колко обвързан е партньорът, което може да се окаже ключово при раждането на деца. Освен това една лошо изпълнена целувка може да определи еволюцията на връзката и дори да сложи нейния край.

Доказателство за това е констатацията на Галъп, че повечето анкетирани мъже и жени потвърждават, че в даден момент са се чувствали по-малко привлечени от някого въз основа на целувка. Не че тези „лоши целувки“ имат някакъв специален дефект. Те просто не са приятни и са достатъчни, за да сложат точка на едни романтични отношения.

Същият автор потвърждава, че целувката е също толкова важна за мъжете, колкото и за жените, но че всяка от тях им придава различно значение. Мъжете оценяват дълбоката целувка като стъпка към сексуална връзка, обаче "жените използват целувки, за да получат информация за нивото на ангажираност, когато имат дългосрочна връзка."

Следователно изглежда, че целувката е емоционален барометър и колкото по-дълбока и по-ентусиазирана е, толкова по-здрава се възприема връзката. Това е една от многото ситуации, в които се ръководим от инстинкти или несъзнателни импулси и развиваме безброй поведенчески модели, произтичащи от тези факти.

Във всеки случай, въпреки че целувката се счита за барометър за човешките взаимоотношения от еволюционна гледна точка, тя не изглежда строго необходима за нашето развитие. Има редица животни, които не се засипват с целувки, за да покажат обич или за да ги използват като предварителен механизъм или показател за размножаване.

Има дори хора, които не го правят: в началото на ХХ век датският учен Кристофър Нироп описва финландски племена, чиито членове се къпели заедно, но смятали за неприлично да се целуват.

През 1897 г. антропологът Пол Д'Енджой посочва, че китайците разбират целувката по устата като нещо толкова ужасяващо, че дори може да се счита за канибализъм. И в Монголия не е била особено радушно посрещната. Имало родители, които не целували децата си от мъжки пол, а им показвали обич, като им миришели главите.

В нашата култура целуването на човек, в когото сме влюбени, активира центъра за удоволствие на мозъка, вентралната тегментална област. Това е зоната, активирана от употребата на наркотици, което може да обясни големия потенциал, който целувките имат за пристрастяване.

Друг любопитен факт е, че когато се целуваме, ние сме склонни да наклоним главата си надясно, независимо дали сме левичари или десноръки. Това изглежда се обяснява отчасти с факта, че повечето майки люлеят децата си нагоре и наляво, което означава, че детето трябва да се наведе надясно, за да суче или да се сгуши. Така че повечето от нас биха могли да се научат да свързват топлината, любовта и сигурността с наклона надясно.

Изглежда, че възприемаме по-малко любов и топлина, когато ни целуват наляво. Има опит да се обясни това с мозъчна латерализация. Така че навеждането надясно разкрива лявата ни страна, частта, контролирана от дясното полукълбо, която е и най-емоционална.

Въпреки че има многобройни проучвания, потвърждаващи тази идея, има и други, които твърдят, че предпочитанието да се наведеш надясно, докато се целуваш, може да е по-скоро двигателно, отколкото сантиментално.

Най-важното и безспорно нещо е, че предаваме огромно количество невронни и химически съобщения чрез целувки, които възприемаме под формата на тактилни усещания, сексуална възбуда, интимност, обич и т.н.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/