Рамбо умря! Геймър с джойстик е войникът на бъдещето

21 March 2023
Александър Трайков
Игрите развиват стратегическото мислене и способността да се вземат рационални решения под напрежение. СНИМКА: ПИКСАБЕЙ
Игрите развиват стратегическото мислене и способността да се вземат рационални решения под напрежение. СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

Игрите развиват стратегическото мислене и способността да се вземат рационални решения под напрежение

Не от физическите способности, а от интерактивните умения зависи ефективността на войниците в бъдещите конфликти. В това са категорични година след войната в Украйна експертите.

Когато 40-километровите военни конвои на Путин нахлуха към Киев през февруари 2022 г., всички смятаха, че тежката техника на Русия, съставена от танкове и самоходни ракетни установки, бързо ще разбие украинската съпротива. 

Стотиците, маркирани със знака Z танкове, се превърнаха в страшното лице на инвазията. Този момент от конфликта обаче, ужасил целия свят, остана в пролетта на 2022 г. Противно на очакванията украинските войници успяха да отблъснат руснаците. Постигнаха го не чрез скъпа и солидна, управлявана от човек техника, а чрез бързи, леки, малки и дистанционно насочвани летателни апарати, наречени дронове. И с войници, които са всичко друго, но не и рамбовци. Всъщност войната в Украйна до голяма степен уби мита за Рамбо, който печели войни.

И досега от двете страни на постоянно променящия се руско-украински фронт хвърчат рояци от десетки, дори стотици малки аеродинамични машинки, които

безпощадно се врязват в противниковите цели

и ги взривяват посредством прикачените към тях бомби. На бойното поле има и специално построени за война дронове, способни да пренасят и изстрелват ракети. Такива са например пратените от САЩ за Украйна SWITCHBLADE 600 или дадените на Русия от Иран SHAHED 191.

Въпреки своите преимущества военните дронове са прекалено скъпи и трудно се набавят. Затова в небето над бойните действия преобладават предимно преправени цивилни или направо ръчно изработени дронове, които в едни по-нормални времена би могло да бъдат ползвани за забавление на деца или за снимки. Сега обаче те са ефикасни машини на смъртта.

Дроновете са много важни за украинците, защото могат да ги управляват отдалеч, да забележат нашественици, с тях отпада необходимостта войниците да влизат зад вражеските линии, позволяват и по-прецизни удари с по-малко цивилни жертви.

За да са ефективни обаче, трябва да бъдат насочвани от добре подготвени и обучени оператори. Затова в Украйна вече има академии с курсове за военни и цивилни как да ги използват. Първоначално идеята за специализираните учебни заведения бе подета от частни украински компании, производители на комерсиални дронове, но след като осъзна ползата от тях, и правителството в Киев предложи подкрепа. Във военновъздушните сили на страната бе създадена нова позиция – “оператор на дрон”, а училищата бяха наречени “Дронариум”.

Преимущество в работата с малките летателни апарати имат хората с добри технологични познания, най-вече IT специалистите и тези със завидни способности в областта на видеоигрите. Неслучайно много украинци, които преди това са се занимавали професионално с гейминг, сега са военни оператори на дронове.

Такъв е млад мъж с прякор Публик. Преди войната е бил блогър и се е занимавал със “стриймване на видеоигри”. Ползвал е социалните мрежи, за да споделя пред онлайн феновете си как играе на различни платформи. Сега бившият дигитален играч е пилот-разузнавач на дрон и помага на украинската армия на фронта в Донбас.

Почти всеки ден е на предна линия, където пилотира летателния си апарат във всякакви невъзможни метеорологични условия и под постоянен вражески обстрел. За своите преживявания Публик разказва: “Без дроновете е почти невъзможно да забележиш противниковите танкове и местата, от които руснаците стрелят, няма как да разбереш каква е тяхната екипировка. Ако не разполагахме с тях, щяхме много по-трудно да координираме действията си по време на атака или защита.

Един дрон спасява десетки украински животи с един полет”

Според д-р Рей Перез, програмен мениджър към Офиса за морски изследвания на флота на САЩ, гейминг запалянковците имат подобрени мисловни и визуални процеси.

“Професионалните играчи на видеоигри превъзхождат хората, които не са геймъри, с по-бързите си реакции, със способността си да запомнят по-лесно дигитални образи и с това, че могат да обработват информацията по-бързо от останалите”, смята Перез.

В изследване на Куинсландския технически университет се твърди, че хората, които ходят на състезания за видеоигри, не страдат от затлъстявания и даже са по-здрави и в по-добра форма.

Д-р Майкъл Тротър, член на изследователския екип, уточнява, че проучването е проведено сред 1400 души от 65 страни и е установило, че геймърите са с 21% по-здравословно тегло от обикновените хора и имат 7,8% по-голям шанс да не развият зависимости към алкохол и наркотици.

“Упражненията и физическата активност играят роля за успеха в дигиталните спортове и трябва да бъдат фокус за играчи и организации, обучаващи гейминг ентусиасти”, допълва ученият.

С напредъка на науката иновациите във военната индустрия стават все по-дигитализирани. Когнитивните умения, които един бъдещ войник би развил благодарение на видеоигрите, биха му помогнали да усвои огромното количество информация за технологиите, с които ще борави в кариерата си. Установено е, че игрите развиват стратегическото мислене и способността да се вземат рационални решения под напрежение. Знае се, че служещите, които са били геймъри, преди да влязат в армията,

имат по-добра координация око - ръка

Не всички обаче са убедени в предимствата на гейминга. Висши военни твърдят, че игрите нарушават концентрацията при новобранците, което води до затруднен тренировъчен процес. Освен това голяма част от новоприетите войници не отговарят на физическите изисквания именно заради уседналия начин на живот пред компютъра.

Украйна далеч не е първата страна в света, открила скрития потенциал на геймърите. Лидер в привличането на професионални играчи на военна служба са САЩ. За последните 20 г. те имат широко развита програма за набиране на доброволци с интерес към игрите.

В началото на 2000 г. Пентагонът започва да инвестира милиони долари в създаването на безплатна видеоигра със стрелба, наречена “Армията на Америка”. Тя позволява на хората да се преструват, че са войници, да участват в мисии и да изследват други аспекти от живота в армията. Става хит и първоначално печели милиони почитатели, а целта ѝ е да популяризира военното дело сред младите и по възможност да ги мотивира да станат войници.

Друг начин, по който американската армия се опитва да привлече геймъри, са турнирите. На тях войници играят редом с цивилни запалянковци и разговарят за живота в армията и какви предимства би могъл той да им даде.

Някои американски политици обаче открито критикуват методите на Пентагона за набиране на войници. Според конгресменката от Демократическата партия Александрия Окасио-Кортез военните лъжат обикновените хора, представяйки армията като авантюристично приключение, и избягват да им обяснят за потенциалната заплаха за живота и здравето им.

Британските военни също са предприели идентична стратегия за набиране на повече геймъри в редиците си. Според майор Тим Елиът “когнитивната решителност и способността на геймърите да решават комплексни задачи под напрежение за сравнително кратко време в постоянно променяща се среда са предимствата, от които британската армия се нуждае”.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/