На всеки десет минути един българин получава инсулт

17 March 2023
Константина Костова
 Доц. Росен Калпачки. Снимка министерство на здравеопазването
Доц. Росен Калпачки. Снимка министерство на здравеопазването

45 хил. души са получили инсулт у нас през 2022 година, а това означава, че на всеки десет минути един българин получава мозъчно-съдовото заболяване. Това стана ясно по време на дискусията „Ще има ли България модерно лечение на инсултите?“, организирана от „Индекс на болниците“ и Българското дружество по инсулт.

„Рекордьори сме по болестност и смъртност в света. От 2009 г. България е лидер по болестност и смъртност от инсулти в света. Едва ли има по-значим проблем от инсулта“, заяви доц. Росен Калпачки, председател на Българското дружество по инсулт.

Според него 800 000 в Европа получават инсулт годишно. По 1 един на всяка минута. Той може да е смъртоносен, да инвалидизира и да има тежки последици. У нас 5500 души са починали още в болницата, обясни Калпачки. 

По думите му в световен мащаб инсултът е лечим и има превенция. "Тромболизата дава добри резултати, известно е повече от 20 години", каза той. 

"Българите умират от инсулт и други мозъчно-съдови заболявания 4 пъти повече от средноевропейските граждани, но и се правят 4 пъти по-малко тромболизи", обясни Калпачки.

Участниците в дискусията "Ще има ли България модерно лечение на инсултите"
Участниците в дискусията "Ще има ли България модерно лечение на инсултите"

8 са болниците у нас, които правят тромболизи. А причините, поради които не се правят са:  Липса на болнични структури, които да предлагат съвременно лечение. Липсва опит и системно обучение на специалисти по прилагане на нови методи. Само две болници обучават студенти. Липсва информираност сред обществото за ранно познаване на симптомите на инсулт.

Калпачки изброи и основните симптоми на остър инсулт:

- изкривяване на лицето 

- промяна в говора

- слабост на ръката 

1200 тромболизи са направени през 2019 г. През 2022 г 5 болници са се отказали да правят тромболизи, стана ясно по време на дискусията. 

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/