Сделка за "Левски" няма да има! Драган Шолак се отказа!

14 February 2023
24 часа
Сръбският медиен магнат Драган Шолак и настоящият собственик на футболния "Левски" Наско Сираков. КОЛАЖ: "24 ЧАСА"
Сръбският медиен магнат Драган Шолак и настоящият собственик на футболния "Левски" Наско Сираков. КОЛАЖ: "24 ЧАСА"

Бизнесменът Драган Шолак се отказа да купува "Левски". Преговорите с мажоритарния собственик на "сините" Наско Сираков компанията на Шолак Sport Republic да стане собственик на клуба са приключили неуспешно.

Това заяви Шолак в свое изявление. Ето пълния текст на официалното становище на основателя и председател на Надзорния съвет на United Group:

"Във връзка с големия обществен интерес към потенциалната сделка между United Group и/или Sport Republic, свързана със собствеността на ФК „Левски“, бих искал да ви информирам, че преговорите за придобиване на клуба завършиха неуспешно.

Положихме сериозни усилия и приложихме цялата си професионална експертиза, за да преструктурираме основно дълговете на ФК „Левски“ и да развием стабилен бизнес модел, който да гарантира устойчив успех на клуба – както очакват многобройните поддръжници и фенове на ФК „Левски“ в България. За съжаление не постихнахме успех.

Бих искал да изразя специалната си благодарност към министъра на младежта и спорта г-жа Весела Лечева и българските институции за подкрепата и ангажираността им по време на целия процес."

През юни 2022 г. от “Левски” признаха, че към клуба е изпратено официално писмо с желанието на United Group да придобие контролния пакет акции. Това трябваше да стане чрез Sport Republic - компанията, чрез която сръбският медиен магнат Драган Шолак придоби собствеността на английския “Саутхемптън” през януари 2022 г.

На 15 октомври 2022 г. от компаниите United Group и Sport Republic излязоха с първото си официално изказване по темата “Левски”, в което обявиха, че към онзи момент не са водили преговори за придобиването на клуба.

“United Group наскоро проведе финансов и правен анализ на ФК “Левски”, резултатите от който бяха представени и в момента се разглеждат от ръководствата на United Group и Sport Republic”, обявиха още от компаниите.

В края на ноември миналата година бе постигнато принципно споразумение, според което Sport Republic трябваше да стане новият собственик на "Левски", като оставаше само сделката да бъде финализирана. 

Основна пречка още тогава бяха многомилионните задължения на футболния клуб - около 8,5 млн. евро задължения, изкупени от фирма на бившия собственик Васил Божков, свързани с изграждането на централната трибуна на “Герена”, плюс натрупани вече над 20 млн. лв. дългове към държавната хазна.

Въпреки огромните финансови пречки, след обсъждане между Сираков и представителите на компанията - кандидат за нов собственик, на направения финансов анализ и възможните решения, се стигна до изказването от Сираков на 15 ноември 2022 г. пред акционерите на клуба: “Напът съм да финализирам разговори и да изстрелям “Левски” в нова орбита”.

Впоследствие от управляващото дружество на клуба “Р. С. Консулт” на 21 ноември внесоха предложение към Надзорния съвет за емитиране на допълнителен пакет акции, чрез които да се обслужат натрупаните задължения към НАП. За началото на 2023 г. трябваше да се свика и ново общо събрание, на което емисията да бъде одобрена от акционерите.

Успоредно с темата за огромните финансови задължения се движеше и другият много важен въпрос за кандидат-купувача - собствеността на стадион "Георги Аспарухов" и възможността за реализиране на дългосрочен проект с построяване на нов стадион. Именно в тази посока са благодарностите към спортния министър Весела Лечева в края на изявлението от Драган Шолак, тъй като вече бе стартирало събирането на документацията, за да бъдат извършени правен и финансов анализ, за стартиране на процедурата по отдаване на стадиона на концесия. Това обаче нямаше как да стане веднага.

Така се стигна до официалното становище от Драган Шолак от 13 февруари 2023 г., след което "изстрелването на "Левски" в друга орбита се отменя". 

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/