Сделката за продажбата на "Юнайтед" започва скоро, милиардер пита банки за заем

12 February 2023
24 часа

Милиардерът Джим Ратклиф води преговори с две от най-големите американските банки за закупуването на "Манчестър Юнайтед", пише вестник "Таймс", позовавайки се на свои източници.

Семейство Глейзър, които са собственици на "червените дяволи", от дълго време опитват да продадат клуба. Според информациитe те са готови да се разделят с основния пакет от акции на гранда срещу 6-8  милиарда лири.

Британецът Ратклиф, чието състояние се оценява на 13 милиарда долара, е единственият, който е изявил желание да придобие клуба от "Олд Трафорд".

Банки от "Уолстрийт" са готови да поемат дълговете на английския клуб, които в момента се оценяват на над 500 милиона паунда.

Ратклиф, който е стар фен на "Манчестър Юнайтед", публично е заявил желанието си да придобие клуба, но се смята, че има и още потенциални купувачи, които са готови да платят над 5 милиарда паунда, като сред тях са инвеститори от Катар, Саудитска Арабия и САЩ.

На 23 ноември 2022 година стана известно, че Съветът на директорите на "Манчестър Юнайтед" започна процес за проучване на стратегическите алтернативи на клуба, което включва и неговата продажба.

Американският предприемач Малкълм Глейзър започна от 2003 година да купува акции на "Манчестър Юнайтед", които се появиха в свободно обръщение през 1990 година. През октомври 2004 година той притежаваше повече от 30% от акциите на клуба, а през май следващата година придоби контролния пакет. След това бизнесменът увеличи дяла си на 75%, което му позволи да промени статута на клуба, като го превърна от акционерно дружество в частна компания. Контролът на Глейзър над "Манчестър Юнайтед" предизвика ожесточените критики на голяма част от феновете на клуба, които продължават да настояват, че той трябва да продаде клуба.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/