Стоичков до Еузебио и Джордж Бест в търсенето на Елдорадо преди пенсия

05 February 2023
24 часа
Ицо Стоичков е вдигнал победоносно ръце с екипа на “Чикаго Файър”.
Ицо Стоичков е вдигнал победоносно ръце с екипа на “Чикаго Файър”.

Това съвсем не е краят на кариерата ми. И въобще не ме интересува какво говорят хората. Много се радвам да бъда тук. Знам, че това първенство е много силно.

С тези думи при представянето си като футболист на “Ал Насър” Кристиано Роналдо опита да оправдае екзотичния си трансферен ход след скандалната раздяла с “Манчестър Юнайтед”.

Навършващият утре 38 г. звезден португалски нападател отиде да играе в Саудитска Арабия и това, естествено, доведе до редица ехидни коментари за сребролюбието му.

Те бяха подхранени от мегадоговора, който Кристиано подписа. С всичките екстри в него той ще получава по 200 млн. евро на година. Контрактът му е до лятото на 2025-а и с него той се превърна в най-добре платения футболист в света в момента.

Осребряването на страхотните постижения, които Роналдо има във футбола, всъщност е нещо съвсем нормално. Е, може би трябваше преди години да си спести изказването, че иска да завърши кариерата си достойно и това не включва неин край в Америка, Катар или Саудитска Арабия, но...

Легендарният Еузебио завърши кариерата си на футболния терен като играч на “Бъфало Стелиънс” в американското първенство в зала.
Легендарният Еузебио завърши кариерата си на футболния терен като играч на “Бъфало Стелиънс” в американското първенство в зала.

По повод трансфера на Кристиано в “Ал Насър” италианската спортна библия “Гадзета дело спорт” реши да направи една подборка на величия, които в търсенето на Елдорадо преди пенсия са акостирали в първенства на държави, чиито традиции във футбола са минимални. Или поне навремето е било така.

В нея място намира най-успелият българин за всички времена Христо Стоичков.

И в селекцията на “Гадзета дело спорт” единственият наш носител на “Златната топка” е първи по един показател. А именно - броя на екзотичните дестинации, към които се отправя в заника на кариерата си на терена.

Те са общо 3. По толкова освен Ицо имат легендарните Еузебио и Джордж Бест.

Първото приключение на Стоичков по ирония на съдбата е със същия адрес като този на Роналдо. През пролетта на 1998 г. Камата се завръща в ЦСКА. Получава обаче апетитно предложение от Саудитска Арабия и го приема.

Срещу 200 000 долара той играе за “Ал Насър” в полуфинала и финала на азиатската купа на носителите на националните купи и помага на тима да я спечели. Същата година Стоичков отива до източния край на Азия.

През сезон 1998/1999 българският нападател се подвизава в шампионата на Япония с екипа на “Кашива Рейсол”. С него триумфира в турнира за купата на Страната на изгряващото слънце.

Оттам Стоичков се мести в САЩ. В периода 2000 - 2002 г. е футболист на “Чикаго Файър”. С “огнените” става носител на купата. През 2003-а Ицо преминава в “Ди Си Юнайтед”. Във Вашингтон Стоичков прекратява великата си кариера.

Еузебио приключва 14-годишния си престой в португалския гранд “Бенфика” през лятото на 1975-а и стартира прощалния си тур във футбола, който преминава в Северна Америка.

Първо подписва договор с мексиканския “Монтерей”.

След това отива в канадския “Торонто Метрос-Кроатиа” и накрая дефилира в САЩ. Там роденият в Мозамбик португалец играе общо за 4 отбора. Това са “Бостън Минутеман”, “Лас Вегас Куиксилвърс”, “Ню Джърси Американс” и “Бъфало Сталиънс”. С екипа на последния приключва кариерата си в първенството на САЩ в зала през 1980 г.

Джордж Бест стартира тура за овации и последно 10 от финансова гледна точка с престой в американския “Лос Анджелис Ацтекс” през 1976 г. В САЩ северноирландският нападател рита още за “Форт Лодърдейл Страйкърс” и “Сан Хосе Ърткуейкс”. За финал се подвизава в Хонконг с фланелката на едноименния тим и в Австралия, където играе за “Бризбейн Стелиънс”.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/