Причини за тревожност по време на секс

28 January 2023
София Вътова

Тревожността по време на секс се появява, когато тревогата надвишава удоволствието по време на половия акт. Ако не се овладее навреме, може значително да повлияе на интимния живот на човек.

В нормален контекст всички човешки същества е добре да живеят с определена степен на тревожност. Това е така, защото тази емоция ни позволява да бъдем нащрек за всяка ситуация на заплаха или опасност. С други думи, тя може да функционира като адаптивен механизъм за оцеляване.
Понякога обаче тревожността може да бъде прекомерна, а в някои случаи не е реална. Това е моментът, когато започваме да смятаме, че нещо не е наред.

Тревожността в сексуалните отношения може да възникне непосредствено преди интимната среща или в самия момент на нейното случване. Тя не позволява на човека да се наслади на разменените ласки с партньора си.

Тревожността може да се случи на всяка възраст. Това е особено вярно, ако сте имали смяна на партньор или период на въздържание.

Много пъти изпадаме в убеждението, че по-възрастният индивид е този, който е придобил повече опит в сексуалната сфера и се чувства по-сигурен. Но това невинаги е така. Някои хора са имали незадоволителни сексуални преживявания и следователно изпитват безпокойство по време на интимност.

Тревожността по време на интимни срещи може да възникне от травматични преживявания или неудовлетвореност.

Някои проучвания показват, че високите нива на тревожност възпрепятстват изразяването на сексуално поведение на страдащия от нея.

Освен че засяга самото сексуално представяне, тревожността по време на секс също вреди на самочувствието и увереността на този, който я изпитва. В резултат на това той, вместо да намира удоволствие, може да достигне точката да избягва секса, за да не страда от безпокойство.

Човек с този тип тревожност може да изпита следното:
• Загуба на сексуално желание
• Аноргазмия
• Проблеми със смазването
• Затруднено поддържане на ерекция
• Мускулна треска
• Усещане за задушаване
• Затруднено дишане

Какъв е произходът на този вид тревожност?
Може да става дума за комплекси от някакъв вид, проблеми със самочувствието или самоувереността...
Някои хора не се чувстват добре с формата или размера на гениталиите си, което също предизвиква несигурност и следователно безпокойство при интимна среща с партньор.

В същото време има случаи, в които човекът, който страда от тревожност в секса, се страхува да не изпълни очакванията на партньора си или се страхува да покаже голотата си.

Заради сексуалната тревожност може да се получи дадена сексуална аномалия - еректилна дисфункция, преждевременна еякулация, забавена еякулация, вагинизъм и др.

Други възможни причини
Проблемите с комуникацията или проблемите с доверието в двойката също могат да бъдат причина за безпокойство.

Когато даден индивид се чувства зле в определен момент и изпитва незнание как да управлява емоциите си, това също може да доведе до тези епизоди на тревожност.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/