Упражненията за сила намаляват като хапче мигренозната болка

09 December 2022
Любомира Николаева

Ново проучване ги класира като №1 по ефикасност. Обезболяването под въздействието на мускулните усилия се дължи на отделянето на ендорфини - естествени болкоуспокояващи, които си изработва само тялото

Множество клинични изпитвания са показали ефикасност от упражненията при лечението на хроничната мигрена. “Рецептата” се смята за консенсусна. Разликите в използваните протоколи се дължат главно на избора на спортове.

Обезболяването под въздействието на мускулните усилия се дължи на отделянето на ендорфини - естествените болкоуспокояващи в тялото. Методът се прилага за управление на болката при остеоартрит, фибромиалгия, плексит, безсъние, депресия и още много заболявания. Сред тях е и мигрената.

Основните претенденти за най-обезболяващи физически занимания са аеробните упражнения с умерена интензивност, аеробните упражнения с висока интензивност и тренировките за сила и съпротивление. Но медицината не се е произнесла твърдо кои упражнения работят най-добре при мигрена.

Двама невролози с тясна специализация в главоболието смятат, че са намерили отговора. Лекарите Йоханес Уолдемануел от Станфордския университет и Арао Оливера от Университета на Сао Паулу са сравнили данните от 21 публикувани клинични проучвания сред пациенти с хронична мигрена на средна възраст 35 г.

Силовите тренировки са най-ефективната форма на упражнения за намаляване на мигрената, а високоинтензивните аеробни дейности са на 2-о място, пишат в “Журнала по главоболие” авторите на анализа. Според тях двата вида тренировки съперничат на най-добрите лекарства срещу пристъпите. А всички видове упражнения показват по-високи терапевтични ефекти в сравнение с плацебо.

Предишно проучване на невролога от Станфорд показва, че този вид главоболие засяга 11,4% от европейците. Най-разпространено е сред населението на Централна и Южна Америка (16,4 на сто).

По-често страдат жените, студентите, учениците и градските жители.

Мигрената се приема за хронична, когато се изявява 15 или повече дни месечно в продължение на половин година.

Причината тренировките за сила и съпротивление да се класират на първо място може да се дължи на целенасоченото укрепване и възстановяване на мускулите на врата, раменете и ръцете. От предишни проучвания е известно, че болката във врата и горната част на тялото е силно свързана с мигренозните оплаквания.

Освен това има доказателства, че увеличаването на чистата мускулна маса е обратно свързано с пристъпите - разреждат ги във времето. А намаляването на теглото от загуба на мазнини, както се случва при тренировките за сила, е по-благоприятно от отслабване поради загуба на мускули.

Повечето специалисти по главоболие смятат, че редовните упражнения, независимо от вида си, помагат и косвено. Логиката е, че физическата активност намалява нивата на стрес и помага човек да спи по-добре. А е доказано, че психическият натиск и безсънието са чести причини за мигренозен пристъп.

Има обаче данни отмалки проучвания, които намират провокиращи фактори в някои спортове. Напримр датско проучване установява, че интензивни аеробни упражнения като бягане и колоездене могат да доведат до главоболие. Подобни резултати от колоезденето вади и шведски екип.

Ако все пак решите да опитате спортна терапия срещу мигрената си, консултирайте се с лекаря, който познава здравето и състоянието ви. И във всички случаи започнете с постепено натоварване и преди всяка тренировка включвайте упражнения за загряване и разтягане.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/