Георги Милков пред Би Ти Ви: Издавам първата си книга през март догодина

28 November 2022
24 часа
Георги Милков в студиото на "120 минути"
Георги Милков в студиото на "120 минути"
  • Жоро има харизма и това често го е спасявало от моя гняв, но и ме е карал да се гордея като издател, каза издателят на "24 часа" Венелина Гочева в предаването "120 минути" по Би Ти Ви
  • Той борави с думите страхотно, но не удря никого с тях, каза още тя
  • Георги Милков разказа и за първия си репортаж в рубриката "Оживление" във вестник "24 часа"

Журналистът от "24 часа" Георги Милков ще издаде първата си книга. "Дошло е времето догодина. Март месец, защото ставам на 50 и това е хубав повод. Ще включа всевъзможни истории от всякъде. Някои хора са ги чели, други никога не са ги виждали". Това каза Милков в предаването "120 минути" по Би Ти Ви.

"Той има харизма и това често го е спасявало от моя гняв. Не си спомням кога се запознах за първи път с него, спомням си обаче, когато реших да го изведа от отдел "Оживление" и да го вкарам в отдел "Политика". Може би тогава обърках неговия живот”, разказа издателят на в. "24 часа" Венелина Гочева.  Издателят на "24 часа" Венелина Гочева

Издателят на "24 часа" Венелина Гочева

„Работеха все още лифтовете на Витоша, когато една неделя реших да се кача с тях в планината. Докато се изкачвахме обаче те се развалиха и докато вися на няколко метра над земята, Жоро се обади от Афганистан, за да ме уведоми, че е арестуван. Аз се вбесих, защото не знаех, че той е там”, спомня си още Венелина Гочева.

“Георги Милков говори с финес, с лекота. Всичко му се струва много забавно, много весело, прави го като добър човек, който не иска да мрази и не мрази никого. Страхотно качество е да боравиш с думите да боравиш. Той борави страхотно с тях, без да „удря“ никого. Това в България днес е дефицитно качество”, каза още Венелина Гочева. 

Георги Милков разказа и за първия репортаж в рубриката "Оживление" във в. "24 часа".

"Започнах работа през 1994 г. - година, която беше възхитително интересна. България стигна до полуфиналите в САЩ, Нелсън Мандела стана първият чернокож президент на ЮАР, в Близкия изток Ясер Арафат, Ицхак Рабин и Шимон Перес получиха Нобелова награда за мир, Netscape Navigator беше измислен като браузър, Китай влезе в интернет, а Русия излезе от Германия, с което се сложи край на Студената война. Исках да пиша за всичко това – по възможност на първа страница на „24 часа“. Бях обаче в политическия отдел и ми дадоха да се занимавам с една партия - „Напред, България“ на Иван Славков. Отразявах много внимателно, но никога нищо не излезе от мен по тази тема“, разказа Милков. 

После е преместен в отдел "Оживление", където написал новината, че Катето Евро ще скочи с бънджи. А след това й се обадил и я помолил да скочи, за да не излъже читателите.

Георги Милков разказа и за изживяванията си в Афганистан, където един месец отразява войната и мисли, че ще направи репортажа на живота си. Всъщност попада в плен и е затворен в къща заедно с други журналисти. В последния си възможен разговор се обажда до София, за да каже, че искат откуп за живота му. Следва спасителна операция и осъзнаване, че няма да бъдат екзекутирани.

 

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/