Русия възражда марката “Москвич” с електрически коли

24 November 2022
24 часа
"Москвич 3" на церемонията по откриването на завода в Русия
СНИМКА: РОЙТЕРС
"Москвич 3" на церемонията по откриването на завода в Русия СНИМКА: РОЙТЕРС

Новият “Москвич” ще се продава от 2023 г.

Русия ще възражда съветския “Москвич”, който бе популярен и в България, с модерни електрически коли, съобщи ТАСС. Производството започна в сряда в бивш завод на “Рено” близо до Москва. Завръщането на марката на пазара идва точно 20 години след като беше спряна през 2002 г.

По план тази година ще се произведат само 600 превозни средства, 200 от които ще бъдат електрически. Това едва ли ще промени мрачната перспектива за годишни продажби, които няма да отбележат дори 1 млн. автомобила - за първи път в съвременната история на Русия.

Новият “Москвич”, описван като градски кросоувър, ще бъде оборудван с бензинов турбодвигател (1,5 л, 150 к.с., 210 Нм). Той ще има две опции за скоростни кутии - автоматична CVT или шестстепенна механична.

Електрическата версия - “Москвич 3”, ще има електромотор и батерия с мощност съответно 68 к.с. и 55 kWh. С едно зареждане

ще може да изминава 410 км

Автомобилът ще представлява преработена версия на китайския компактен кросоувър JAC JS4. На купувачите ще бъде предоставено разнообразие от 4 модела кросоувър и един седан.

Предвижда се до края на 2025 г. руските власти да са изградили собствена платформа за производството им. Сегашният завод е отстъпен от френския производител “Рено”, който продаде мажоритарния си дял от “АвтоВАЗ" през май на руската държава само за една рубла. Договорът обаче гарантира на бившия собственик 6-годишна опция за обратно изкупуване. По същата схема - за още една рубла, компанията отдаде и завода, в който произвеждаше своите превозни средства, след като взе решение да се изтегли от страната заради войната в Украйна. Сега той е преименуван на Московския автомобилен завод “Москвич”.

Западните санкции заради войната в Украйна сериозно затрудниха достъпа до чуждестранни автомобили и части, защото много от представителствата избраха да напуснат Русия. Правителството вече се е заело със създаването на нови вериги за доставки, но не разкрива подробности.

В Москва продажбите на “Москвич” ще започнат през януари, а в цяла Русия - през март 2023 г. По думите на президента Владимир Путин инициативата трябва да осигури на руснаците по-евтина алтернатива на нов автомобил. От промишленото министерство казаха, че стартирането на пълномащабно производство

ще осигури нови 40 000 работни места

Първите автомобили “Москвич” ще слязат от производствената линия през декември 2022 г.

Крайната цел за производство е 100 000 превозни средства годишно, някои от които ще бъдат електрически. Това е далеч под средните стойности за индустрията, която прави между 200 000 и 300 000 бройки за същия период. “Тесла” например произвежда 22 000 автомобила седмично в завода си в Шанхай - грубо по 1 млн. и 144 хил. превозни средства всяка година.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)
Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/