Как бившата снаха на цар Симеон Мириам стана принцеса на Йордания

06 September 2022
24 часа
Мириам де Унгрия с някои от красивите бижута, които изработва
Снимка: Румяна Тонева
Мириам де Унгрия с някои от красивите бижута, които изработва Снимка: Румяна Тонева

Вдовицата на княз Кардам се омъжи за първи братовчед на крал Абдула II

Княгинята на Търново Мириам де Унгрия вече е принцеса на Йордания. Снахата на цар Симеон II и вдовица на княз Кардам се омъжи за първия братовчед на краля на Йордания - принц Гази бин Мохамед.

Мириам със съпруга си принц Гази бин Мохамед (вдясно) след сватбената церемония
Мириам със съпруга си принц Гази бин Мохамед (вдясно) след сватбената церемония

За щастливото събитие съобщи кралското хашемитско семейство на Йордания. Сватбата се е състояла на 3 септември.

Ден преди това - на рождения си ден на 2 септември, Мириам посети със синовете си Борис и Белтран каменната плоча в памет на княз Кардам на брега на река Йордан. Първородният царски син почина през 2015 г. след близо 7-годишна кома вследствие на тежка автомобилна катастрофа.

Всъщност новият съпруг на доскорошната българска княгиня - принц Гази бин Мохамед, е в близки отношения с царското семейство. Той живее в Лондон и познава както княз Кирил, така и покойния съпруг на Мириам княз Кардам. А цар Симеон II е бил много близък с вуйчо му - покойния йордански крал Хюсеин, който е баща на сегашния монарх Абдула II.

Царят и доня Маргарита са подкрепили снаха си

в решението ѝ да продължи живота си с нов мъж до себе си, разкриха близки до царското семейство. Тя вече ще се води принцеса Мириам Гази.

Мириам със синовете си Борис и Белтран до каменната плоча в памет на княз Кардам на брега на река Йордан
СНИМКИ: САЙТ KINGSIMEON.BG
Мириам със синовете си Борис и Белтран до каменната плоча в памет на княз Кардам на брега на река Йордан СНИМКИ: САЙТ KINGSIMEON.BG

На сватбената церемония са присъствали Техни Височества принц Ел Хасан бин Халал и принц Талал бин Мохамед. “Кралското хашемитско семейство пожелава на Техни Кралски Височества принц Гази бин Мохамед и принцеса Мириам Гази дълъг и щастлив живот”, се казва в официалното съобщение.

Мириам запазва православната си вяра, въпреки че новият ѝ съпруг е мюсюлманин.

Самата тя вече веднъж е сменяла вярата си - сключва брак с покойния княз Кардам като католичка. Но спазва българската традиция, която повелява първородният син да е кръстен в православната вяра. Така и Борис, и брат му Белтран са православни християни като баща си. След смъртта на Кардам и Мириам сменя католицизма с православната вяра, за да може да ходи заедно със синовете си на църква, а не да се разделят.

“Приех православното християнство, защото аз се омъжих спрямо източноправославната традиция, децата ми също приеха източното православие, а аз бях единствената католичка.

Много ми допада начинът, по който се тълкува религията в православието”,

разказа тя преди години.

Княгиня Мириам и княз Кардам с децата си преди катастрофата.
Княгиня Мириам и княз Кардам с децата си преди катастрофата.

Мириам е родена на 2 септември 1963 г. в Мадрид като доня Мириам Унгрия и Лопес, дъщеря на дон Бернардо Унгрия и Лопес и доня Мария дел Кармен Лопес и Олеага.

Завършила е история и география, като специализира история на изкуството в университета “Компулетенсе” в Мадрид. След това учи гемология (наука за скъпоценните камъни), дизайн и изработване на бижута, подредба на скъпоценни камъни и восъчни модели в Европейския център за изработване на бижута към университета в Овиедо.

Тя успешно обединява двете си страсти - дизайн и гемология, и създава собствена модна линия MdeU. Представя своята първа колекция бижута през 1991 г. Много скоро след това инициира основаването на Испанската асоциация на оценителите на бижута заедно с група гемолози, а по-късно става и нейн президент.

Вдъхновена от българската роза, която много харесва, през 2014 г. Мириам де Унгрия представи своята

колекция “Сърца и рози” в знак на почит към нашата страна

и любимия си съпруг.

Досега е имала няколко изложби на своите бижута в България. През 2020 г. Мириам де Унгрия получи статуетка “Златна игла” по време на едноименните награди, организирани от Академията за мода.

С княз Кардам се запознава в дискотека в Мадрид, а по-късно той ѝ споделя, че още същата вечер е разбрал, че ще се ожени за нея. Двамата сключват брак 7 юли 1996 г. в православната църква “Сантос Адреас и Деметрио” в Мадрид. “Животът ни беше възхитителен. Кардам беше изключително любопитен човек, склонен към разсъждения. Много обичаше да чете, това е нещо, което наследиха синовете ни. Животът ни беше прекрасен”, споделя след смъртта му Мириам.

На 15 август 2008 г. Кардам и Мириам катастрофират в близост до Мадрид. И двамата са с много тежки травми, но Мириам успява да се възстанови. Кардам обаче е с черепно-мозъчна травма и остава в кома. Най-големият царски син почина на 7 април 2015 г. в Мадрид след близо 7-годишна кома.

След него престолонаследник в царското семейство е първородният му син Борис, който вече носи титлата на баща си - княз Търновски. Но тъй като България не е монархия, цар Симеон II е предпочел внукът му да носи титлата “пазител на короната”.

Новият съпруг на Мириам - принц Гази бин Мохамед, е роден на 15 октомври 1966 г. в Аман. Той е син на принц Мохамед бин Талал (1940–2021) и неговата първа съпруга принцеса Фериял (родена 1945 г. като Иршаид).

Принцът е завършил престижната гимназия “Хароу” в Лондон. След това взема диплома по литература в “Принстън” през 1988 г. Докторатът си по модерна и средновековна литература защитава в колежа “Тринити” към “Кеймбридж”. Темата му е “Какво е да се влюбиш?: Изучаване на литературите, архитип на любовта”.

Принцът е главен съветник на крал Абдула II по религиозните и културните въпроси и специален пратеник на краля. Той е бил и негов регент.

Принцът е разведен, а от предишния си брак има 4 деца.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/