7 начина да се спасим от някого, който говори твърде много

03 September 2022
Теодора Шопова

„Забавна” история за баба си, котката си или за случка от службата... някои хора просто трябва да изразят преживяванията си и не могат да спрат. Дори и да са ни възпитали да сме учтиви и да не прекъсваме хората, може да се стигне до момент, в който не искате повече да губите времето си за безсмислени неща.

Тези полезни съвети ще ви помогнат да сложите край на всеки разговор, който е отишъл твърде далеч.

1. Слушайте учтиво
Първата стъпка е да слушате с търпение. Важно е да разберете какво се опитва да ви каже човекът отсреща. Ако е нещо наистина важно, речта не трябва да отнеме твърде много време.

2. Попитайте коя е основната есенция на разказа
Може да се случи така, че човекът просто продължава да се отклонява от темата, да говори повече за несъществените неща и подробности. В този случай ще е добре да им напомните каква е основната идея на разговора.

3. Попитайте дали може да го прекъснете
Ако след всичките ви предишни опити да приключите разговора, събеседникът ви все още не спрял да говори, е крайно време да бъдете по-настоятелни. Попитайте учтиво, но уверено, дали има нещо против да го прекъснете.

4. Смяна на платната
Вместо да спрете разговора напълно, може да добавите коментар от подобна ваша случка. Това ще го накара да спре да говори и да ви слуша.

5. Кажете му, че нямате време
Понякога хората просто не разбират от намеци.
Затова директно кажете на бърборкото, че може да продължите разговора след края на работния ден или след приключване на друг ваш ангажимент.

6. Показване на неприязън
Има хора, на които не им дреме за нищо друго освен за техните нужди. Те просто искат да разкажат своята житейска история на всеки, когото срещнат по пътя си. Ако нито един от предишните трикове не проработи, им кажете, че повече не ви вълнува този разговор.

7. Тръгнете си
Това е грубо, но ефективно. Ако стигнете дотам, че ви спират да вършите задачите си и игнорират езика на тялото ви, тогава това може да е знак за вас да намерите път към изхода. В крайна сметка достатъчно време отделихте на другия, имате собствен живот и неща, върху които трябва да се концентрирате.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/