10 повтарящи се сънища при хора, страдащи от тревожност

25 August 2022
Боби Найденов

Какво общо има безпокойството с вашите сънища? В тази статия ще говорим за ефектите от безпокойството, когато попаднете в ръцете на Морфей и сте поканени да се разходите из неговата територия.

Науката е описала редица различни повтарящи се сънища при хора, които страдат от тревожност. Не е изненадващо, че не са точно приятни. Някои хора ги смятат повече за кошмари, отколкото сънища, поради чувствата на мъка и паника, които генерират. Нашите състояния на ума надхвърлят будността.
Интересът към сънищата, доминирани от тревожно състояние, не е от днес.

Омир например описва в „Илиада” какви са сънищата на Ахил. Колкото и да тича след Хектор, никога не може да го настигне.

Освен това Аристотел обяснява, че мислите, които генерираме, докато сме будни, продължават да ни придружават в сънищата ни и често стават заплашителни и дори пророчески.

Зигмунд Фройд също навлиза в тази област, като описва случая на малко момче, което периодично сънува как е загубило майка си и няма кой да го утеши.

Нека да разгледаме някои от повтарящите се сънища при хора, които страдат от тревожност.

1. Преследване
Усещането за опасност и че някой иска да им навреди е повтарящо се преживяване в сънищата на тези, които страдат от тревожност.

2. Нападение
Често се казва, че във вселената на сънищата е рядкост някой да види собствената си смърт. Това е вярно. Но сънищата, пропити с насилие, във всяка от неговите форми, са дирижирани от неблагоприятно и сложно емоционално състояние.

Тревожността води до сънища, в които хората биват удряни или блъскани или някой ги краде или ги напада по някакъв начин.

3. Изключване и отхвърляне от другите
Образът на раздяла и дори изоставяне често се повтаря в сънищата на хора, които страдат от тревожност. Например те могат да бъдат отхвърлени от партньора си. Или може да бъдат уволнени от работа или да открият, че семейството им ги мрази.

4. Загуба на любим човек
Друг повтарящ се сън на хора с тревожност е свидетел на смъртта или погребението на любим човек. Освен това, ако имат деца, може да сънуват, че ги губят в супермаркет или че внезапно излизат извън контрол.

5. Вербално агресивна среща с някого
В сънищата на някои тревожни хора, почти без да знаят как се е случило, те започват разговори, които завършват със силно агресивни дискусии. Те се оказват жертви на някого, който не спира да ги ругае и обижда, както и да ги лъже и заплашва.
Това ги кара да се чувстват безпомощни. Освен това те може да не могат да говорят, защото нямат уста в съня си.

6. Парализа
Може да имат чувството, че крайниците им тежат един тон или че са вързани и дори затворени в малко пространство, от което не могат да избягат. Това е преживяване, при което тялото им не реагира на желанията им. Следователно те се оказват в капан от неподвижността си.

7. Претърпяване на падане или предстоящо падане
Сънуващите не знаят защо са се качили на този балкон, перваза на прозореца или пропастта. Те обаче се озовават пред бездна от празнота с неизбежно опасно падение.

8. Претърпяване на злополука
Може да загубят контрол над колата. Или се качват в асансьор и той започва да се движи скоростно към шахтата. Може да паднат по стълбите, да бъдат прегазени при пресичане на улицата или самолетът, в който пътуват, да се разбие.

Всъщност мозъкът им играе игрички и наистина ги кара да страдат през цялата нощ.

9. Провал в плановете
Ако имат планове на хоризонта, хората с тревожност са склонни да мечтаят, че те ще завършат с огромен и смущаващ провал.

10. Забравяне на важното
Всъщност в деня преди пътуване, изпит или важно събитие е обичайно да сънуваме, че изпускаме самолета, пристигаме късно или отиваме на тази среща без дрехи. Безпокойството, поддържано във времето, е враг, както в реалния живот, така и в страната на сънищата.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/