7 бързи начина за облекчаване на главоболието

22 July 2022
Стефан Порязов

Почти половината от възрастното население на планетата страда от главоболие поне веднъж годишно. Има много видове главоболия като мигрена, клъстерни главоболия и такива, които възникват от стрес, проблеми със зрението или синусите. Последният вид е най-често срещан и засяга около 1,6 милиарда души.

„Мила“ събра за вас 7 техники, които може да използвате, за да се отървете от главоболието.

Температурна терапия

Взимането на топъл душ помага да се отпуснат напрегнатите мускули и да се облекчи главоболието. Ако нямате в конкретния момент достъп до баня, горещите компреси може да помогнат.

Ароматерапия

Ароматът на някои етерични масла, особено този на лавандулата, може да успокои главоболието. Внимателно масажирайте маслото по челото и слепоочията и легнете в тиха и тъмна стая.

Маслото от мента също е полезно при лечението на главоболие и мигрена.

Пийте вода

Дехидратацията е често срещана причина за главоболие. За да държите главоболието на каишка, поддържайте се хидратирани. Имайте предвид, че свръххидратацията може да доведе до хипонатриемия - състояние, при което натрият в кръвта става твърде разреден. Това може да доведе до главоболие, гадене и подуване на корема - симптоми, които лесно може да бъдат объркани с тези на дехидратацията.

Билково лечение

Джинджифилът се използва от векове за лечение на главоболие и мигрена. Разбъркайте 1/2 чаена лъжичка смлян джинджифил във вода и пийте.

Масажирайте ръцете

Локализирайте точката, намираща се между палеца и показалеца. Натискайте здраво около 10 секунди. След това масажирайте тази област с кръгови движения. Движете се по посока на часовниковата стрелка за 10 секунди и след това обратно на часовниковата стрелка за още толкова време. Направете масаж и на другата ръка. Тази акупресура е полезна за облекчаване на напрежението в главата и в шията, което често се свързва с главоболие.

Масажирайте носа

Точките, които помагат за облекчаване на главоболието, се намират от двете страни в основата на носа – там, където той се среща с билото на веждите. Натиснете силно с двата показалеца за около 10 секунди. Освободете налягането и повторете. Прилагането на натиск върху тези точки е ефективно за облекчаване на главоболие, причинено от умората на очите и синусите.

Масажирайте очите

Локаризирайте точките във външния ъгъл на всяко око. С помощта на показалците и средните пръсти внимателно и едновременно масажирайте въпросните области, докато не почувствате облекчение. Този метод помага за облекчаване на болката, свързана с мигрена.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/