Какво да правим при слънчев удар

05 July 2022
Стефан Порязов

С настъпването на лятото често излизаме на чист въздух, разхождаме се в парка, плуваме в езера и в басейни, когато не сме на почивка на морето. Но горещото време увеличава риска от слънчев удар. Състоянието е еднакво опасно за деца и възрастни, заплашва със сериозни последици за здравето и общото благополучие.

Може да получите слънчев или топлинен удар в горещо време на сянка. Човек прегрява, има нарушение на церебралната циркулация, което е придружено от слабост, гадене и повръщане. Необходимо е да се знаят правилата за оказване на първа помощ на жертвата, да се спазват превантивни мерки по време на разходка.

Причини за слънчевия удар

Когато главата се прегрява, тялото се опитва да охлади мозъка, разширявайки кръвоносните съдове. Но при голямо количество топлина, получена от тялото, се наблюдава рязък приток на кръв. Застоява във вените, което води до слънчев удар. Понякога състоянието се влошава от разкъсване на капиляри, увреждане на рецепторите на нервната система.
Основната причина за слънчевия удар е престоят под палещото слънце. Рискът се увеличава твърде горещ и сух въздух, липса на вятър, пиене на алкохол. Атаката често се случва след обилна вечеря и употреба на енергийни напитки на основата на кофеин.

Рискови фактори

- затлъстяване от всякаква степен;
- тютюнопушенето;
- нервен срив или стресова ситуация;
- хронична хипертония;
- вегетоваскуларна дистония;
- сърдечни дефекти

По време на слънчев удар се нарушава процеса на изпотяване, кръвта става по-гъста и по-бавно преминава през съдовете. В тъканите се натрупват токсични вещества и съединения, които нарушават работата на вътрешните органи и системи. В резултат на това мозъкът не получава кислород, настъпва хипоксия (недостиг на кислород) и загуба на съзнание.

Излагането на слънце засяга най-вече възрастните хора. Със стареенето терморегулацията и метаболизмът се забавят, така че тялото се прегрява по-бързо. Последиците от атаката са по-тежки поради хронично съдово заболяване.

Основни признаци на слънчев удар

След рязко повишаване на телесната температура човек се появяват главоболие или виене на свят, кръвта се влива в лицето и шията. Притъмняване пред очите и шум в ушите, учестено дишане. По-тежки признаци на умерен до тежък слънчев удар са:

- нарушена координация на движенията;
- възниква гадене и повръщане;
- припадъци;
- бърз пулс и дишане;
- кървене от носа;
- кожата е гореща и суха

Ако се случи мозъчно-съдов инцидент, човек започва да бълнува, обърква фактите, халюцинира. При тежко състояние се появяват конвулсии и неволно уриниране.

Първа помощ

- Ако забележите на плажа или на улицата човек, пострадал от слънчев удар, се обадете на линейка. Но преди пристигането на медицинския екип може да облекчите състоянието и да предотвратите по-опасни последици.
- Заведете засегнатия на сянка, изведете го на чист въздух или в климатизирано помещение, за да понижите телесната температура.
- Разкопчайте яката на ризата или блузата, свалете вратовръзката или тесните дрехи. Поставете навлажнена в студена вода кърпа на главата.
- Пийте на малки глътки чиста вода. В случай на загуба на съзнание, използвайте амоняк.

Не забравяйте, че до 20% от хората, които страдат от силен слънчев удар, умират от последствията. Затова не забравяйте за прости превантивни мерки:

- носете шапка от лека материя;
- не излизайте навън при пикова слънчева активност от 11.00 до 16.00;
- не забравяйте да сложите бутилка с вода в чантата си;
- яжте правилно, не преяждайте

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/