Персонален дрон за 79 000 евро лети 20 минути със скорост 100 км/ч (видео)

23 June 2022
Георги Луканов

Преди по-малко от година шведска стартъп компания направи прототип на едноместен електрически самолет, като обеща да направи личната авиация по-достъпна и екологична. Футуристичният Jetson One покори стотици сърца по целия свят още от своя виртуален дебют. Самолетът вече е разпродаден със своите 100 бройки за тази година за рекордно кратко време.

От компанията пуснаха видео на първото в света пътуване с EVTOL (електрически самолет с вертикално излитане и кацане). То е направено от съоснователят и изобретател на Jetson One Томаш Патан, който лети с аеромобила си от дома си до работата в италианската провинция Тоскана. Изчислява се, че с дрона времето за пътуване до работното място се намалява с впечатляващите 88%.

Аеромобилът може да лети максимум със 102 км/ч, като един пробег на батериите стига за 20 минути - напълно достатъчно според създателите за кратки полети от вкъщи до работа, например. Огромният интерес към аеромобила Jetson One най-вероятно се дължи и на достъпната за такъв вид превозно средство цена - 79 000 евро.

Аеромобилът, направен от алуминий и кевлар, прилича на огромен дрон с 4 перки и кабина, в която има джойстик вместо кормило. Вземайки името от главния герой Джордж Джетсън, в анимационен филм от 50-те години на миналия век, чието действие се развива в далечното бъдеще, компанията превръща анимационната идея за свободен полет в реалност.

Батерията на дрона се зарежда от 230/240 V само за час и два часа от 110 V. Времето на престой може да бъде сведено до минимум чрез закупуване на допълнителен пакет батерии и бързата им подмяна.

Jetson One е абсолютно легален и сертифициран за полети, като за да станете негов пилот, не е необходимо специално обучение или пилотска книжка, тъй като е класифициран като свръхлек самолет. Въпреки това, основателят и технически директор на Jetson Томаш Патан обещава на всеки клиент безплатен двудневен курс за обучение.

За да се предотвратят сблъсъци по време на полет, ситуацията около дрона се анализира от лидар в реално време. Аеромобилът има и функция за автоматично висене при аварийни ситуации, както и балистичен парашут за безопасно спускане на земята в случай на авария. Дронът е вграден в алуминиево шаси и тежи само 86 кг. Благодарение на свръхлекото си тегло, квадрокоптерът може безопасно да завърши полета дори и с един работещ двигател.

Публичният дебют на личния самолет най-вероятно ще генерира нова вълна от предварителни поръчки. Той бе открит преди седмица лично от принца на Монако Албер II на Top Marques, едно от най-ексклузивните събития за суперавтомобили в света. Това доказва, че Jetson One не е обикновен електрически самолет, а такъв, който може да стои гордо до суперавтомобили, суперяхти и други луксозни играчки.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)
Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/