Как Ориана Фалачи помогна на мъжа си да избяга от затвора

23 May 2022
Иван Гарелов

Алеко Панагулис се разминава със смъртната присъда, но е убит в катастрофа, точно преди да разкрие политически предателства

Журналистката обявява война на исляма и се среща с папа Бенедикт ХVI малко преди смъртта си

Издателска къща "Труд" представи новата книга на журналиста Иван Гарелов "Неизпратени писма до Маргарита", в която той разказва различни истории от живота си. Под формата на писма до своя приятелка в Гърция той умело повежда читателя, за да го срещне със Симеон Сакскобургготски, с легендарния гръцки композитор Микис Теодоракис, с гръцката певица и актриса Мелина Меркури и с италианската журналистка Орнела Фалачи.

Легендарната Ориана Фалачи почина на 15 септември 2006 г. на 77 г. Журналистката, на която нито една световна фигура не можеше да каже "не", издъхна във Флоренция, след като 15 г. се бори с рака. След 11 септември 2001 г. тя бе един от най-яростните критици на ислямизма.

Съдбата ме срещна с Ориана Фалачи през 1974 г. във времето между падането на военната хунта в Гърция и провеждането на свободните избори.

Тя не само отразяваше събитията, но и стоеше плътно до своя любим Алеко Панагулис – героят на гръцката съпротива, който в един наивно организиран атентат се опита да убие водача на гръцката хунта Георгиос Пападопулос. След неуспешния атентат Панагулис бе заловен и осъден на смърт.

Веднъж успя да избяга от затвора с помощта на Ориана Фалачи и Амалия Флеминг. После бе заловен и върнат в килията.

След падането на хунтата Панагулис бе освободен и навлезе в политиката. Неочаквано за славата му на атентатор той се кандидатира за депутат от умерения Обединен център.

Как се отнасяше Ориана Фалачи към дейността на мъжа, който бе грабнал сърцето й? Терорист ли беше той за нея, или демократ?

Навръх славата

По това време тя беше на върха на славата си. Назад беше останал периодът на 60-те години, когато работеше като военна кореспондентка във Виетнам, Близкия изток, Южна Америка и по други горещи точки на планетата. В началото на 70-те тя се прочу със своите смели и провокативни интервюта с най-известните политически лидери на епохата – архиепископ Макариос, Хенри Кисинджър, Ясер Арафат, аятолах Рухола Хомейни, Мао Дзедун, Дън Сяопин, Фидел Кастро, Муамар Кадафи и още много други. И до днес нейните интервюта се изучават в университетите по журналистика.

Книгата, в която бяха събрани тези интервюта, бе настолна за мен. 

Цялата история четете ТУК

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/