Прекомерната хигиена и антибиотичната устойчивост

29 April 2022
Стефан Порязов

Знаете ли, че броят на хората, които се разболяват сериозно и дори умират от антибиотична резистентност, се увеличава всяка година по целия свят?
Неотдавнашно проучване свързва прекомерната хигиена с повишената вирусна и бактериална резистентност към лекарства.

Прекомерното лично и домакинско почистване може да повлияе на имунната система на хората.
Преди да се задълбочим директно в тази тема, е важно да обясним какво точно представлява прекомерната хигиена. Истината е, че този термин е труден за дефиниране. Като цяло обаче следното се счита за излишък на лична хигиена:

• Постоянно миене на ръцете

• Къпейки се по няколко пъти на ден, без да е необходимо

Това може да накара имунната ви система да загуби своята функционалност. С други думи, кожата може да загуби защитната си бариера и да бъде изложена на всякакви бактерии.

Но какво да кажем за битовата хигиена? Постоянното почистване с едни и същи продукти може да накара патогените да свикнат с тях. В резултат на това те биха могли да развият съпротива срещу тях.

Какво е антибиотична резистентност?
Приемът на антибиотици без рецепта може да увеличи устойчивостта ви към тях.
Резистентността към антибиотици възниква, когато тези лекарства престанат да действат срещу микроорганизмите. С други думи, патогените „свикват“ с тях.

Като цяло това се случва поради рутинната употреба на антибиотици (и дори злоупотреба с тях). Заради това бактериите губят своята чувствителност към конкретни медикаменти. И за да се борим с тях, става необходимо да прибягваме до все по-агресивни вещества.

През последните години се появиха мутации на микроорганизми, които са все по-устойчиви на антибиотици. През 2016 г. вестник El Pais публикува историята на жена в САЩ, която страда от най-силната устойчива на антибиотици инфекция на пикочните пътища, документирана някога.

Министерството на здравеопазването и социалните грижи на Обединеното кралство възложи анализ на антибиотичната резистентност. Този анализ, известен като „Преглед на антимикробната резистентност“, е завършен за две години. От него можем да извлечем някои интересни данни:

1. Резистентните към лекарства инфекции вече се увеличават.
2. Около 50 000 души умират всяка година в Европа и САЩ от устойчиви на антибиотици инфекции.
3. Най-малко 700 000 умират всяка година от лекарствена резистентност при заболявания като бактериални инфекции, малария, ХИВ / СПИН или туберкулоза.
4. Този проблем би усложнил рутинните операции и леките инфекции в дългосрочен план.

Резистентността към антибиотици е много тревожен проблем за общественото здраве, но каква е връзката му с прекомерната хигиена?
Изследванията показват, че прекомерното почистване увеличава устойчивостта на патогените към антибиотици.

Проучване, проведено в Техническия университет в Грац в Австрия, сравнява микроорганизмите и антибиотичната резистентност, съществували в отделението за интензивно лечение на Университетската болница в града. Изводите са поразителни:

• Микробното разнообразие намалява в райони с високи нива на хигиена, докато разнообразието на устойчивост се увеличава.

Просто казано, прекомерната хигиена може да има обратен ефект. Учените, провели това изследване, препоръчват вместо да използвате твърде много почистващи препарати, е добре да имате и стайни растения. Също така те препоръчват редовно да проветрявате пространствата у дома и в офиса. Това би подобрило бактериалното разнообразие, като същевременно се избягва развитието на устойчивост към почистващи продукти.

По отношение на антибиотиците Световната здравна организация препоръчва на хората да избягват приема на антибиотици, които не са предписани от лекар, и да изискват лекарства, когато нямат нужда от тях. Те препоръчват измиването на ръцете като основен начин за избягване на инфекции.
Но не трябва да миете прекомерно ръцете си, за да избегнете премахването на защитната кожна бариера и да станете по-уязвими. Същото важи и за почистването на дома.
Поддържайте го чист, но не прекалявайте! Наличието на някои бактерии помага на имунната система да бъде здрава и силна в дългосрочен план.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/