Пийте вода, докато спортувате, за да избегнете това

25 April 2022
Боби Найденов

Много хора смятат, че е лошо да пиете вода по време и веднага след тренировка. Но учените и професионалните спортисти смятат обратното: не бива да лишавате тялото си от необходимата влага.

Какво се случва с тялото, ако пренебрегнете сигналите му и не го хидратирате?

Допринасяте за стареенето на кожата
Спортът има подмладяващ ефект върху кожата. Благодарение на кръвния поток клетките й се обогатяват с кислород, производството на колаген се увеличава и бръчките намаляват. Нашето тяло се нуждае от нужното количество течност, за да помогне на кръвта да циркулира добре.

Губите вода, а не мазнини
Някои хора смятат, че ако не пият вода, докато спортуват, те ще отслабнат по-бързо. Да, ще видите ефекта върху кантара веднага след тренировка. Но не губите излишни мазнини, губите вода. Липсата на вода не позволява ефективно да изгаряме мастните клетки. Нормалното кръвообращение, което обогатява клетките с кислород, не е възможно поради недостиг на вода.

Токсините се задържат в тялото
По време на физическите упражнения тялото ни се освобождава от токсините чрез кръвния поток на кожата и обилното изпотяване. Но ако не снабдите тялото си с достатъчно вода, изпотяването няма да е толкова интензивно и повечето токсини ще останат в тялото.

Ефективността на тренировката намалява
Дехидратацията има отрицателно влияние върху ефективността на тренировката. Ако загубите 5% течности, полезността на упражненията ще бъде намалена с 30%. Ако загубите 2% течности, това означава, че не позволявате на тялото да изгаря мазнини или на мускулите да растат.

Мускулни болки
Мускулната болка се появява след добра тренировка. Но ако не пиете достатъчно вода, тази болка може да продължи по-дълго от само няколко дни. Микротравмите, които възникват по време на упражнения, могат да се излекуват само ако мускулните влакна получават протеин и въглехидрати. И това е възможно само ако има достатъчно вода в тялото ни.

Увеличава се сърдечното натоварване
Ако не консумирате достатъчно течност, кръвта се сгъстява и съдовете се свиват, за да спестят ограниченото количество вода. В резултат на това работата на сърцето се увеличава, защото то се опитва да изтласка по-гъста напра кръв през стеснени съдове. Това може да причини тахикардия, задух и високо кръвно налягане.

Подуване
Тялото усеща загубата на течност и се опитва да я предотврати. В резултат на това се появяват торбичките и тъмните кръгове под очите.

Ядете повече
Често бъркаме глада с жаждата. Така че, ако не пиете, докато правите упражнения и изпитвате глад веднага след това, тялото ви вероятно просто се нуждае от малко вода. Първо, изпийте чаша вода и ако все още се чувствате гладни, не се колебайте да закусите.

Как трябва да пием по време на тренировка?
Препоръчва се да се пие около 150-250 мл вода на всеки 15-20 мин. Всичко зависи от интензивността на упражненията.
Учените смятат, че трябва да пием студена вода, вместо топла, за да поддържаме балансирана нормална основна температура.

Вода или спортни напитки?
Ако имате кратка тренировка, водата ще е наред. Но ако тренирате повече от 2 часа, по-добре е да изберете спортна напитка.
Тя ще обогати тялото с течности, въглехидрати и минерали, които ще го снабдяват с калий и магнезий.
Изпийте 500 мл вода (не спортна напитка) няколко часа преди тренировка. И ако сте пили спортна напитка по време на тренировка, се препоръчва да пиете вода веднага след това.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/