Трудните пролети на Стойчо Младенов

13 April 2022
Любомир Серафимов
Стойчо Младенов
Стойчо Младенов

“Червените” редовно са в криза след паузата, когато той е треньор

Стойчо Младенов сензационно подаде оставка като наставник на ЦСКА буквално минути, след като отборът му победи с 2:0 "Славия" в първи полуфинал за купата на България навръх 65-ия му рожден ден.

ЦСКА през пролетта под ръководството на Стойчо Младенов издиша . Това е доказан статистически факт от всички престои на Екзекутора на “Ливърпул” в Борисовата градина. Цифрите са неумолими - след зимната пауза загубите на “червените” в първенството с Младенов начело се увеличават почти двойно в сравнение с пораженията през първия дял - от 10 процента във всички шампионатни срещи до Коледа, те стават 19 на сто. 110 пъти специалистът е извеждал ЦСКА в двубои през есента, а балансът е 76 победи, 23 равенства и 11 загуби. През пролетта той рязко се влошава - 81 срещи, 53 победи, 13 ремита и цели 15 поражения само дотук. Процентът на победите спада от 69 на 65, отбелязаните голове също са по-малко - средно по 1,87 през есента срещу 1,81 през пролетта. И най-важното - нито веднъж досега ЦСКА под негово ръководство не е стигал до титлата, след като не е зимувал на първата позиция, какъвто е случаят и в настоящия шампионат. Само въпрос на време, при това твърде кратко, е да се официализира поредният трофей във витрината на “Лудогорец”.

Тенденцията в Борисовата градина на изпускане на парата в сезона, в който дърветата цъфтят, се забелязва дори при двете титли на Стойчо в ЦСКА. През есента на 2002 г. бившият национален селекционер влезе с гръм и трясък като старши треньор в българското първенство

с 13 победи от 13

възможни и 8

точки преднина пред втория “Левски” (39 пункта срещу 31 за сините). Победната серия тогава бе прекъсната със засечка още в първия пролетен кръг след равенство 1:1 във Варна срещу местния “Спартак”, намиращ се тогава чак на 10-ата позиция във временното класиране. При следващата визита извън столицата - в Самоков, последва друго 1:1 с предпоследния в тогавашното подреждане “Рилски спортист”, непосредствено след което

треньорът

трябваше да

тропа по масата

в залата за пресконференции пред медиите с викове: “Въпреки всичко и всички ние ще бъдем шампиони”, след което демонстративно напусна стаята. Неочаквана домакинска загуба от “Черно море” с 1:2 в 20-ия кръг точно на 46-ия му рожден ден допълнително усложни задачата на червените, но спасително 1:1 на “Герена” 3 кръга преди края не позволи срив в класирането, макар до финиша да бе допусната и загуба с 0:1 в Ловеч.

През 2007/08 г. с него ЦСКА допусна само две равенства и нито една загуба в 15-те кръга до прекъсването (при гостувания на “Литекс” и “Черноморец” все с по 1:1). В оставащите 15 двубоя през пролетта ремитата пораснаха до 4, като особено конфузна бе подялбата на точките в 19-ия кръг с предпоследния “Видима Раковски”.

През март 2012 г. Младенов бе призван да спасява сезона на армейците, като смени Димитър Пенев преди 18-ия кръг, в битката за върха с абсолютния дебютант в първенството “Лудогорец”. Задачата се оказа непосилна - въпреки импулса от 9-те поредни победи със Стойчо в началото, които доведоха до 8 точки аванс на първото място, финалът се оказа горчив за червените фенове. Загуби на нула от “Левски” и в Перник от “Миньор” доведоха нещата до фактически финал в 30-ия кръг в Разград, когато лудогорци обърнаха хода на събитията в своя полза в мач, в който столичани удариха 3 греди, но така и не вкараха гол - 0:1, въпреки че биха пили шампанско и при равенство. Е, съдията също изигра сериозна роля в мача. Така станахме свидетели на прецедент в клубната история - никога дотогава ЦСКА не бе пропилявал аванс от 2 точки, с които е влизал в последния кръг.

Стойчо едва ли ще иска да си спомня и случилото се при предишния му престой в някогашния Парк на свободата - в сезон 2014/15 г., довели до поредното му освобождаване. Тогава ЦСКА зимува първи с преднина от 3 точки пред “Лудогорец”, но сгромолясването след паузата бе впечатляващо и необяснимо:

три загуби в

първите 3

пролетни кръга - 0:2 срещу “Локо” (Сф), 0:1 срещу “Берое” и 0:2 срещу “Ботев” (Пд) доведоха до рокада на върха и раздялата с треньора. Те поставиха началото и на най-черната серия в клубната история - 10 поредни шампионатни мача без отбелязан гол. Трябва да се отбележи, че в този момент външните фактори, свързани с ръководството на клуба, натежаха най-много. Едва ли положението може да се сравнява с днешното, когато на 15-о число всеки месец се зареждат картите.

Нулевите двубои сякаш стават патент под ръководството на Стойчо Младенов и през втория дял на настоящия сезон.

Без гол за тима

завършиха 4 от

последните му 5

срещи за

първенство,

а в петата, срещу “Берое”, падна само едно попадение. Така разликата от лидера “Лудогорец” се увеличи от 2 точки до зимната пауза до непреодолимите 12 пункта още преди началото на плейофната фаза, в която май голямата цел пред ЦСКА е да не позволи упорити преследвачи да заплашат втората позиция на отбора. В осемте мача през пролетта балансът на ЦСКА е твърде мижав за тим, борещ се за върха - 3 победи, 3 равенства и 2 загуби, колкото бяха пораженията в 18-те срещи през есента. За догодина Стойчо сам постави голямата цел - титлата на всяка цена, но каква е гаранцията, че с него като предводител на червения щурм нещата с пролетните сривове пак няма странно да се повторят?

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/