Олигарсите на Путин

19 March 2022
168 часа

Едните са негови приятели от Ленинград, други се издигат още при Елцин, но остават влиятелни

В САЩ наричат Юрий Ковалчук личния банкер на руския президент

Tри групи руски олигарси, чиито авоари бяха подложени на санкции заради войната в Украйна, подкрепят Владимир Путин, пише неправителствената медийна платформа "Конвърсейшън", цитирана от "168 часа".

Първият кръг са лично свързани с президента и са приятели от години. С много от тях се познава от младини от Санкт Петербург или са работили заедно в КГБ. Тези хора са забогатели стремително.

Един от тях е Юрий Ковалчук, когото вСАЩ наричат личния банкер на Путин.

Състоянието му според сп. "Форбс" е в размер на 3,3 милиарда долара. Спомени го свързват с президента още от 90-те години. Очевидно се разбират добре, защото през 1996 г. двамата са съоснователи на кооператива "Озеро".

Когато 4 години по-късно Владимир Владимирович встъпва в длъжност в Кремъл, приятелят му става председател на фонд под името Център за стратегически разработки "Северо-Запад", а после шеф на съвета на директорите на банка "Русия". Мощта му е не само финансова.

В чия собственост има участие Ковалчук, четете - ТУК!

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/