Епидидимална хипертония, или сини топки при мъжете

26 January 2022
София Вътова

Епидидимална хипертония или сини топки са два термина (последният е по-скоро разговорен), използвани за обяснение на болката в тестисите, която се появява след сексуална възбуда, която не завършва задоволително, тоест няма еякулация.

Това е следствие от продължителна сексуална възбуда и се проявява с тъпа болка и усещане за тежест в единия или двата тестиса. Отзвучава спонтанно или с ръчна помощ. Това представлява ли риск за здравето?

Сините топки са известни още като епидидимална хипертония, тъй като налягането се натрупва в епидидимиса (тръба, която пренася сперматозоидите от тестисите до семепровода). Епидидимът става болезнен, защото няма освобождаване на налягането.

Когато има сексуална възбуда, има активиране на парасимпатиковата нервна система, което увеличава нервните стимули към гениталиите. Има „разтягане” на артериите, които пренасят кръвта в областта, докато вените (които са отговорни за връщането на кръвта към сърцето) се свиват.

Това води до повишен приток на кръв не само към пениса, но и към тестисите. Натрупването на кръв се получава, тъй като венозното връщане е затруднено. Това води до втвърдяване на пениса с последваща ерекция.

Продължителното натрупване на кръв поради сексуална възбуда ще доведе до продължителна ерекция и подуване на тестисите. Това физиологично явление се облекчава след еякулация или загуба на сексуална възбуда. Вените се отпускат и настъпва венозно връщане. По това време тестисите и пенисът се връщат към първоначалния си размер.
След оргазъм, по време на еякулация, настъпва активиране на симпатиковата нервна система, което слага край на натрупаното напрежение.

Ако сексуалната възбуда не доведе до еякулация, крайният резултат ще бъде задръстване на кръвта в тестисите.

Симптоми на сини топки
Основният симптом на сините топки е болка в тестисите, свързана с продължителна сексуална възбуда, която не води до свършване. Това е временна болка, която се подобрява, когато кръвното налягане в тестисите се върне към нормалното.

Може да има усещане за тежест или дискомфорт в единия или двата тестиса поради задръстванията, причинени от повишен кръвен поток. Не е свързано с подуване.

Въпреки името тестисите обикновено не придобиват истински син цвят. В някои случаи обаче скротумът може да придобие слаб син цвят, поради увеличения обем на кръвта.

Само при мъжете ли се среща това явление?
Сините топки се срещат само при мъжете, защото могат да засегнат само тестисите. Жените обаче могат да изпитат подобно явление, наречено синя вулва или тазова конгестия.

Синята вулва се причинява от същия механизъм като сините топки: има увеличен приток на кръв към клитора и вулвата, със свиване на вените, за да се намали венозното връщане. Проявява се с усещане за болка или тежест около клитора и вулвата, но се подобрява с оргазъм.

Лечение на сини топки
Сините топки обикновено не траят дълго. Симптомите се облекчават спонтанно при еякулация или когато сексуалната възбуда престане.

За да намалите възбудата, ви препоръчваме да намерите нещо, с което да се разсейвате. Нещата, които изискват много концентрация, обикновено вършат работа. Също така е полезно да се разхождате, да правите някаква физическа активност (която отклонява притока на кръв към големите мускули) или да се излагате на студ (например душ със студена вода).

Еякулацията може да бъде чрез полов акт или мастурбация.

Трябва ли да се посети лекар?
Епидидималната хипертония не представлява риск за фертилитета или общото здраве. Трябва да изчезне, след като сексуалната възбуда премине или настъпи оргазъм.
Симптомите могат да изчезнат малко след началото или до 10-12 часа след еякулацията. Не се изисква посещение при лекар.

Въпреки това, ако болката не се подобри в рамките на часове, е инвалидизираща, не е свързана с възбуда, повтаря се или предотвратява сексуалната активност, трябва да посетите специалист, тъй като това може да показва други проблеми.

Може да се подозират следните нарушения:
• Епидидимит
• Травма на тестисите
• Камъни в уретрата
• Рак на тестисите
• Орхит (възпаление на тестиса)
• Торзия на тестисите (усукване)
• Варикоцеле
• Ингвинална херния

Ракът на тестисите се проявява с постоянна тъпа, болезнена болка, придружена от тежест в тестисите и наличие на бучки. Прогнозата му е добра, когато се диагностицира рано, така че симптомите му не трябва да се пренебрегват.

От друга страна, има състояние, при което тестисите обикновено стават
сини и това е усукване на тестисите - продукт на усукване на семенната връв, която доставя кръв на тестисите. Счита се за спешна медицинска помощ.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/