6 начина, които ще ни попречат да бъдем егоисти с партньора си

26 January 2022
Тина Арнаудова

Щедростта в двойката, както и в други отношения, се основава на два основни стълба. Това са емпатия и асертивност.
Когато се карате с партньора си, може да откриете, че единият от вас обвинява другия, че е егоист. Това е така, защото, когато се чувстваме зле, сме склонни да го припишем на външно състояние, като по този начин насочваме вината към отсрещния, когато спорим.

Да откриете това пристрастие и да признаете, че сте егоист, не е лесно. Това е първата стъпка към създаването на здравословна динамика във вашите отношения. Въпреки това е лесно да смесите чувствата си с вина, самосъжаление и други поляризирани мисли.

Егоизъм

Егоизмът е наистина често срещана дума днес. Обикновено го като отношение, съсредоточено върху вас самите и вашето его. Освен това действате в посока на личния интерес и пренебрегвате нуждите на околните.

В двойката егоизмът означава, че поставяте собствените си грижи и нужди пред тези на партньора си, независимо от тяхната важност. Счита се за фактор на емоционално износване, тъй като намира конфликт в най-малките ежедневни детайли.

Егоистичните жестове са твърде малки, за да се приемат като сериозна обида. От друга страна, те са твърде забележими, за да бъдат пренебрегнати напълно.

Предлагаме ви 6 шест съвета, които ще ви помогнат да спрете да бъдете егоисти с половинката си.

1. Поемете отговорност за себе си
Първата стъпка е да открием това отношение и да предложим промяна към по-добро. Трябва да обясните това на партньора си.
В идеалния случай той трябва да ви придружава в процеса на промяна. Да не говорим, че това е нещо, което пряко го засяга, така че неговата помощ ще бъде необходима, за да знаете в каква посока да поемете.

2. Развийте емпатия
Емпатията ще бъде основното качество, което ще ви помогне да спрете да бъдете егоисти с партньора си. Чрез емпатия ще развиете идеята, че чувствата на другите имат същото значение като вашите. Всъщност това е обучение по емоционална интелигентност.

Добрата комуникация е от съществено значение за това.
Насочете вниманието си към чувствата и нуждите на партньора си. Обсъждайте ситуациите с него, когато възникнат, и се опитайте да разберете основната лоша динамика. Това е нелинеен процес. С други думи, конфликтът няма да изчезне постепенно, но ще има своите възходи и падения. Бъдете търпеливи.

3. Упражнявайте се в асертивност
Асертивността ще служи не само за изясняване на вашата позиция, но и за изразяване на собствените ви нужди, без да обиждате или наранявате партньора си. Това е част от емоционалната отговорност. Помага ви да се грижите за емоциите на половинката си, да я слушате и да изясните намерението си да промените и поправите нещата.

Емпатията и асертивността не са две изолирани способности, те взаимодействат помежду си. Например, ако споделите на човека до вас, че нещо ви е притеснило по уважителен начин, вие сте напористи, докато емпатията ви позволява да вземете предвид емоциите му по въпроса.

4. Попитайте партньора си как се чувства
Може би до момента, в който сте решили да се промените, напълно сте пренебрегвали чувствата на партньора си. Поради тази причина вероятно не знаете какво му минава през главата, когато не сте съгласни с него.

Наистина, ако не сте се свързвали помежду си дълго време, сега ще ви бъде трудно да го направите. Затова трябва да го попитате как се усеща.
По този начин не само ще тренирате своята съпричастност, но и ще получите полезна информация, за да разрешите проблемите си и ще позволите на партньора си да изрази себе си.

5. Запитайте се от какво се нуждае половинката ви
Да бъдеш емпатичен и внимателен човек, не е единственият начин да оставиш егоистичното отношение зад себе си. В интерес на истината, вашият партньор може да е спрял да споделя нуждите си и да говори за това, което би искал от вас.

Ето защо, освен да помолите половинката си да изрази себе си, попитайте се какъв ефект може да има вашето поведение върху нея. Всеки малък детайл е от значение. Какво може да иска да направите?

6. Вижте се с професионалист
Терапията за двойки има някои много полезни ресурси за решаване на нерешени проблеми. Ако и двамата отидете на консултацията, въпреки че може да не го осъзнавате, вече ще сте част от пътя към решаването на проблемите си.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/