9 типажа във Facebook - виж от кои си ти

25 January 2022
Mila.bg

От години психолози и социолози изследват аудиторията на социалните мрежи. С известни, но не особено големи различия всеки от нас попада в някоя от категориите, а понякога и в повече от една. Дори да си мислим че сме уникални, това не е съвсем така. Вижте и се уверете сами.

1. Мара Подробната
Не може да сбъркате този тип. Той уведомява цялата фейсбук общност какво е закусил, къде го е закусил, с кого е говорил, докато закусва, и каква форма е заела пяната на капучиното му, докато закусва. Всичко е документирано с фотоси, прошнуровано със знакчета, увековечено с тагове и безкрайни описания. Мара Подробната си мисли, че е забавен/а обикновено, но истината е, че много бързо става досаден/а. И дори да пусне наистина интересен пост, може и никой да не го прочете, защото на другите им е писнало да научават по колко стъпки на ден тя/той е извървял и в какво настроение пържи кюфтета на котката си.

2. Гордият родител
„Вижте синковеца – прави сто коремни и двеста клека!“ или „Милото ми момиченце, от горе до долу с шестици! Даже една седмица има в бележника! С какво съм те заслужила?!“ В превод: синковецът на мен се е метнал, щерката е умна като майка си, айде лайквайте бързо! Щото нали не си мислите, че някое дете има нужда от похвали във фейсбук? Цялата работа е да изтъкнем себе си и колко добре сме се справили с наследниците.

3. Пълният аматьор в социалките
"Скъпи Гошко, липсваш ми и ще се радвам да те видя на Великден! С обич, леля ти Нанка" Много мило, но когато е на стената ти, не мислиш точно така.
Обичайно този тип ползватели на фейсбук са също така начинаещи и в цялата Мрежа. Те обичат да намират сензационни заглавия и да ги изтипосват по стените на хората, те са царе на спама и на конспирациите, и често стават за смях с неадекватни коментари.

4. Скучният
Цветенца, котенца, меченца, които се държат ръка за ръка – това са нещата, които най-често ще откриете на стената му. В мъжкия вариант – автомобили, тъпи смешки и голи мадами. Но често този човек има и добро сърце и публикува призиви за помощ. Така че не го отписвайте.

5. Политиканстващият

Умен е, начетен, съобразителен, следи българските и световни медии, натрупал е знание, това е безспорно. Но е такъв дървен философ, че бързо може да ви омръзне. Той/тя е компетентен по всички възможни теми – от качеството на сиренето по БДС до брутния вътрешен продукт на Сингапур. За много неща може да го попитате и да получите свестен отговор или дори съвет, но имайте предвид, че политиканствещият е толкова самоуверен, че може и да ви заблуди.

6. Селфиращият
Скоро сигурно ще има цяла наука за селфитата. Или хайде, ако не е наука, ще има сегмент в психологията, който подробно да разглежда това състояние – на вечно снимащия себе си човек.
Някои казват, че той е самовлюбен, според други е неуверен. Каквото и да е, тези хора търсят постоянно внимание и вън от социалните медии имат някои дъбоки липси. Така че не бързайте да ги съдите.

7. Смешникът
Каквото и да коментира, той/тя го прави с чувство за хумор. Без тези хора фейсбук щеше да е едно доста мрачно място. Смешникът никога не е глупав. Но не коментира сериозни теми... освен когато ги коментира през шегата, разбира се. Не задълбава в хейт и излишни спорове – бърза да излезе от тях с някоя готина смешка. В същото време клоунът винаги е тъжен, казват... Е, надяваме се невинаги.

8. Вдъхновителят
Тези хора обичат да нахъсват другите. Дали го правят чрез спортните си занимания, чрез откритията си в книгите и киното, чрез благотворителността си, те намират смисъл в постването, ако това ще донесе полза за някой друг. Вдъхновителят обича да споделя знание и опит – дали ще е рецепта за козунак или страхотно място с българска кухня, той/тя изпитва истинско удоволствие от това да е полезен/а.

9. Воайорът
Може би в тази категория попадат най-много потребители на мрежите. Те са обичайно там всеки ден и са изчели всичко. Прегледали са снимките ви в детайли, отбелязали са новите бръчки под очите ви, записали са името на хотела, в който почивате, за да го проверят по-късно. Изобщо проследили са всичко, но не са оставили нищо от себе си. Все едно не същeствуват. Някои от тях дори не слагат реакции под вашите постове, които са разкостили в главата си до най-дребната подробност. Никога не качват снимки на децата си, на домовете си, на пътуванията си. Те често са мнителни и критични, а всъщност прикриват с това съмненията в самите себе си.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/