Колко е важно да си играем преди секс

22 January 2022
София Вътова

Сексуалността трябва да бъде източник на удоволствие, релаксация и човешка връзка. Въпреки това за много хора сексуалните срещи не са толкова удовлетворяващи. Това обикновено се случва поради липсата на любовна игра. Не е лъжа, че жените са тези, които се нуждаят най-много от това, но и мъжете също се възползват от практикуването й.

Ежедневната рутина, бързането и задълженията невинаги ни оставят време или енергия да се грижим правилно за сексуалния си живот. Поради това сексът за много двойки става монотонен и автоматичен и се фокусира само върху проникването. Осъзнаването на важността на любовната игра означава, че ще се успокоим, ще се насладим на момента и наистина ще се стремим да се насладим на споделеното време заедно.

Прелюдията и игрите преди секс помагат за увеличаване на желанието и възбудата, първите две фази на човешкия сексуален отговор. Без тях ние изпадаме почти директно във фазите на платото и оргазма и се лишаваме от основна част от процеса. Така че защо да пропускаме доброволно да си поиграем преди секс?

Какви са ползите от любовната игра?
Ползите и значението на любовната игра са както физически, така и психологически. Те правят секса много по-пълно и възнаграждаващо преживяване. Ето някои от основните му ефекти.

Предотвратява половото сношение да бъде неудобно или болезнено
Прелюдията повишава възбудата и предизвиква серия от промени в тялото, които го подготвят за сексуалния акт. При жените помага за правилното смазване и разширяването на влагалището. Това пречи на дискомфорта или болката, които могат да се появят, когато любовната игра се игнорира.

Увеличава и удължава удоволствието
Погледите, целувките, ласките... всяко действие се изживява и се наслаждава много по-интензивно. По този начин удоволствието се проточва и времето на акта се удължава толкова дълго, колкото желаят партньорите. Фокусът не е върху постигането на оргазъм, а върху насладата във всеки един момент.

Освен това всяка сексуална активност е много по-приятна, когато са достигнати високи нива на възбуда. Отделянето на известно време на любовната игра ще направи срещата по-страстна и удовлетворяваща и за двама ви.

Предотвратява сексуалните дисфункции
Прелюдията може да предотврати появата на определени сексуални дисфункции, защото помага да се фокусира вниманието върху удоволствието, а не върху представянето. В същото време позволява по-голяма комуникация и сложност между двойката.

Засилва емоционалната връзка и интимността
Сексът има емоционален компонент, особено ако се практикува между двама души, които са отдадени един на друг. Затова любовната игра е чудесен съюзник за увеличаване на връзката и усещането за интимност. Отделянето на време за любовна игра може да помогне за укрепване на връзката и доверието между двамата партньори.

Как да практикуваме любовната игра?
Когато става дума за любовна игра, няма граници отвъд взаимното съгласие. Напротив, креативността може да бъде най-добрият инструмент. Тя може да включва целувки, ласки и думи, изречени съблазнително, но нейните граници не знаят мярка.

Ето няколко идеи за вас:
• Изпратете текстови съобщения до партньора си, като му кажете колко много го искате. Това ще създаде очакване, което ще се увеличава през целия ден, докато се видите. Може също да поставите бележка някъде в къщата.
• Създайте благоприятна среда, като използвате свещи, аромати, бельо или тиха музика. Стимулирането на сетивата е от съществено значение за предизвикване на желание.
• Може да поканите някои сексиграчки, белезници, сексзарове, карти с въпроси и предизвикателства.
• Ролева игра. Приемането на различни герои и осъществяването на определени фантазии може да бъде много стимулиращо и за двама ви.
• Използвайте сексуална увереност. Не се страхувайте да попитате партньора си какво иска, да изразите това, което чувствате, и да опитате различни видове стимулация.
• Използвайте кремове или масла, за да масажирате партньора си. След това двамата може да размените ролите си.

Не забравяйте, че сексът не е спринт за постигане на оргазъм, а по-скоро приятен маратон на дълги разстояния, в което може да се насладите на всяка стъпка.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/