Затворници чакат Андре Токев да им готви мусака

21 January 2022
Борислав Радославов
Андре Токев
Андре Токев

Готвачът ще лежи в общежитие, може да излезе предсрочно още през юни

За пържени картофи, бутчета и риба със зеленчуци отсега се облизват зад решетките

Вкусна мусака, сочна риба със зеленчуци, хрупкави пържени картофи, апетитни пилешки бутчета, ароматна наденица с гарнитура и макарони, в които най-сетне да има истинско и качествено сирене. Такива гозби ще искат да им готви зад решетките Андре Токев част от обитателите на затворническите общежития "Кремиковци" и "Казичене", където най-вероятно ще бъде разпределен да изтърпява наказанието си именитият готвач.

Токев може още в началото на лятото да излезе на свобода
Токев може още в началото на лятото да излезе на свобода

Това показа проверка на "България Днес", проведено с помощта на техни близки и защитници. Оказва се, че пандизчии чакат шеф Токев като същински цар в своите редици. А някои от затворниците освен с мечти за примамливи ястия, които да готви на своите нови братя по съдба, ще настояват дори за промяна на менюто. Така освен познатите боб, леща, варива, други супи и основни ястия в него да бъдат заложени и нови манджи, които осъдените не са могли да хапват досега или им се е случвало много рядко.

Топготвачът пред съда
Топготвачът пред съда

"Най-вече се отнася за пържените картофи - нещо елементарно, което на немалка част от лишените от свобода у нас се дава само по празници. Друго тяхно желание е бобът и лещата да не са толкова воднисти, а да са качествени. Ще настояват за вкусна риба, която той би могъл да направи по своя майсторски начин. Както и бутчетата да са добре изпечени, a пилешката супа да е по-вкусна и добре сготвена. Силно се надяват от Софийския централен затвор, в чиято приемна първо ще попадне Токев, да го разпределят в тяхното общежитие и с администрацията да се разберат той да им готви", споделиха пред вестника близки на осъдени за по-леки престъпления, сред които ще бъде въдворен Андре.

Изключително важна част от споразумението, което Токев подписа с прокуратурата, е, че наказанието зад решетките топготвачът ще изпълнява при първоначален общ режим. Като дори според множество публикации той би могъл да бъде и най-добрият за Андре - лек режим.

И в двата случая това означава, че готвачът ще бъде разпределен в едно от двете затворнически общежития към столичния пандиз - Кремиковци или Казичене. Там Токев най-вероятно ще има възможност да започне работа на външен обект, както често се случва в този тип места за лишени от свобода. Практиката сочи, че е твърде вероятно присъдата да мине на хотелски тип изтърпяване на наказанието. Тоест през деня затворникът е на работа на обект извън затворническото общежитие, който може да бъде автомивка, строителна площадка, автосервиз или друг тип работа, от която прегрешилият разбира, след което се връща само да спи зад решетките, споделят юристи и бивши затворници пред вестника.

"По този начин Токев би могъл да започне работа като готвач в ресторант на свой приятел или друг бизнесмен. Имало е случаи, при които близки хора наемат на работа затворници на свои обекти с предварителна уговорка. Всичко е въпрос на разговори и споразумения", разкриват вещи в сферата. И допускат, че ако Токев съвсем скоро започне работа на външен обект, ще превърне престоя си зад решетките като на квартира - да се прибира в края на деня само да вечеря, преспи и закуси на сутринта.

Излизането на работа би имало ефекта с един куршум да се отстрелят не два, а цели три заека. След като изтекат първите три месеца от общото му наказание от 10 месеца, представляващи първата му условна присъда, която кулинарят наруши в изпитателния си срок, и започне да тече втората му за шофиране в нетрезво състояние на Околовръстния път в София, той ще получи възможност да намали наказанието си, като два работни дни се считат за три излежани.

Наред с това Токев ще получава и заплата, макар и минимална. Тя може да бъде в порядъка от 100 до 300 лева месечно. "Така той ще разбере как се препитават хората с мизерни възнаграждения у нас. А и ще осъзнае, че в затвора може да попадне всеки, никой не е застрахован от провал. А разликата от свободния до заключения може да е една секунда невнимание", посочиха пред вестника изтърпели наказанията си пандизчии.

От Софийския районен съд съобщиха, че са одобрили споразумението за 7 месеца затвор, глоба от 450 лева, разноски по делото от 550 лева и отнемане на книжката на Токев за година и половина. Към това наказание е добавена и предишната условна присъда на готвача от 3 месеца затвор, която също трябва да бъде изтърпяна ефективно. Така общото му наказание става 10 месеца, но Токев ще остане зад решетките най-много 8 месеца, тъй като ще му бъдат приспаднати двата месеца, през които беше под домашен арест, както и задържането му за 72 часа след инцидента, сочат първоначалните разчети.

"От тези осем месеца с работа, добро поведение и награди може да закове реално 5 месеца - и в началото на лятото да бъде свободен. Би могъл да организира зад решетките кулинарни конкурси тип "Мастър шеф", избирайки най-добрите готвачи от всеки отряд. За което веднага може да вземе няколко дни отпуск и да се прибере при семейството си. Както и много други подобни инициативи, които веднага ще се отразят положително за по-скорошното му излизане от зандана", разкриват още пред вестника бивши обитатели на затворите у нас.

Токев беше спрян от полицията на 31 октомври след сигнали на граждани на тел. 112 за пикап по джанти, който криволичи опасно по околовръстното шосе на София. Още с приближаването до автомобила униформените забелязали, че три от гумите на колата са спукани, а едната дори е паднала. Кадри в медиите показаха как Токев шофира близо километър само по джанти, а накрая едната дори се запалва.

Самият Токев публично се извини в личния си профил във фейсбук за случката на Околовръстното.

"Иска ми се да не се беше случвало, иска ми се да можех да върна времето назад. Съзнавам, че не е достатъчно само да ви се извиня. Вие заслужавате повече от това. И аз ви обещавам, че ще работя за възстановяването на доверието ви към мен. Вярвам, че няма по-добър учител от живота в стремежа си да се поправим. Макар и понякога по трудния начин. Случилото се е недопустимо и мога само да благодаря на Господ, че запази живота ми и не навредих на други освен на себе си", разкая се Андре Токев.

Майсторът на гозбите с огромния си джип, който кара по джанти на Околовръстното
Майсторът на гозбите с огромния си джип, който кара по джанти на Околовръстното

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/