Мъжете изпреварват жените пред огледалото

21 January 2022
Павлина Трифонова

Учени смятат, че това е свързано с нивото на самочувствие

Времето, когато се смяташе за нормално жената да се кипри с часове преди излизане, докато мъжът нервно потропва с крак в коридора, изглежда, отминава. Огласено преди дни австрийско проучване показва, че господата прекарват повече време пред огледалото в сравнение с дамите.

Учени от университета в Грац се захващат да изследват този въпрос като част от разработване на терапия за лечение на хранителни разстройства и разрушаващо негативно отношение към собственото тяло. Те искат да установят дали личностни черти като самочувствие и нарцисизъм влияят върху начина, по който хората се гледат в огледалото. За целта тестват 68 студенти колко дълго могат да прекарват пред него и дали се фокусират върху лицата си.

Условието е да гледат в огледало до 90 секунди, след което да проследят видео с образ на непознат на тяхната възраст и от същия пол. През това време са записвани движенията на очите им и е отчитано времето, за което продължително се фиксират.

Оказало се, че 29-те мъже, участващи в проучването, са задържали най-дълго погледа си върху собственото си изображение – средно около 80 секунди, докато при жените е било с 5 секунди по-малко. “Установихме, че докато някои хора обичат да гледат лицата си, други изпитват емоционален стрес от това. Изненадващо

тези с по-високо

самочувствие

прекараха

по-малко време

пред огледалото

Възможно е това да се дължи на факта, че те са по-малко критични към себе си и не се нуждаят от толкова много време, за да се самооценят, докато ниското самочувствие изглежда е свързано с по-задълбочена и по-продължителна оценка на външния вид на лицето”, обяснява доктор Йонас Потхоф, който е в изследователския екип.

По-ранни проучвания също показват, че представителите на силния пол отделят повече време за оглеждане. Анкета на женския сайт Female first даже определи през 2014 г., че те прекарват в съзерцание на своето изображение 56 минути дневно, докато представителките на нежния пол - 43 минути. Тогава бе обяснено, че това се дължи на редица обективни фактори като редовно бръснене, по-често шофиране и работа с компютри и екрани, в които неволно се виждат, а и на по-малката им сръчност в някои дейности, свързани с поддържане на външния вид. Например на мъжете са необходими около 16 минути сутрин пред огледалото, докато се бръснат, решат и обличат, а на жените – 14 минути и половина. През деня тя гледат отражението си върху екрани, прозорци и витрини около 22 минути, докато дамите – 18.

Някои изследователи подложиха на съмнение тази данни, тъй като честата проверка на външния вид традиционно се свързва с проявата на суетност, която е по-присъща на представителките на нежния пол. Още повече че голямо международно проучване две години по-късно определи, че жените продължават да отделят повече време в грижа за себе си. В страни като Италия, Франция и САЩ те прекарват пред огледалото над 6 часа, докато мъжете в тях - между 4 и 5 часа. На опашката по суетност тогава се наредиха жителите на Великобритания.

Психолози обаче предупреждават, че отдавна не става въпрос за това, а за нови предизвикателства, пред които двата пола са изправени и се справят с тях по различен начин. Според тях вече всички сме по-обсебени от външния си вид, отколкото искаме да признаем, и това не е показател за суета, а за загриженост. Причината е, че

привлекателните

хора имат

различни

предимства

в нашето общество. Различни проучвания показват, че още в детска възраст те са по-популярни сред съучениците, а и сред учителите. На тях например се дават по-значими роли в училищната пиеса и към тях като цяло има по-големи очаквания. Като възрастни те се радват на по-голям шанс да получат работа и по-висока заплати. Даже в САЩ успяха да изчислят, че 2,5 см повече в мъжката височина прибавят около 600 долара към годишното заплащане. Уклонът към красота действа в почти всички социални ситуации и непрекъснато се подхранва от телевизии, билбордове, списания и социални медии, където много рядко може да се види грозен човек. Всички тези обстоятелства оказват натиск да обръщаме повече внимание на външния си вид, ако искаме да сме успешни.

Но истината е, че стандартите за красота всъщност стават все по-трудни за постигане, особено за жените. Оказва се, че настоящият медиен идеал за слаби, стройни и интелигентни дами е постижим от по-малко от 5% от женското население. Затова дори привлекателните хора може да се гледат в огледалото не от суета, а от несигурност. Още повече че те са подложени на по-голям натиск да поддържат външния си вид, а и често смятат, че положителните оценки, които получават, се дължат точно на него, а не на талант и работоспособност.

Така че не е чудно, че хората отделят толкова много време всеки ден, за да се оглеждат. Повечето досегашни изследвания за възприемане на тялото показват, че жените са много по-критични към външния си вид от мъжете. Много по-рядко се възхищават на това, което виждат в огледалото, и от ранна възраст се подлагат на диети и разкрасителни процедури, за да отговорят на масовата представа за привлекателност.

При мъжете тази критичност се появява по-късно, около 50 г., когато обикновено напълняват или оплешивяват и могат да бъдат

забелязани как

си гълтат корема

или инстинктивно

изправят

стойката си,

когато минават покрай витрини и огледала.

Но реакцията на хората към тяхното отражение може да е продиктувана и от различни външни фактори. Проучвания показват, че те стават по-недоволни от собствения си външен вид, след като са гледали продължително време телевизионни програми с изключително стройни и красиви хора, докато това не се случва при наблюдаване на видеа, в които такива отсъстват. Същото се отнася и за четенето на модни списания, поради което те са забранени в някои клиники за лечение на хранителни разстройства. Дори пробването на дрехи в съблекалня на магазин може да накара човек да изпита по-високо ниво на неудовлетвореност от тялото си, като много по-често това се случва на дамите, особено на онези, които са били тормозени в детството за някои свои физически несъвършенства.

Така че да се отхвърлят социално санкциониращите стандарти за красота, не е проста работа и определено прекарването пред огледалото има връзка с нивото на самочувствие, а не е суета, която изненадващо е взела да завладява и мъжете.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/