Проблеми във връзката, които изискват терапия

20 January 2022
Вяра Султанова

Много ли спорите с половинката? Ревнувате ли? Нямате личен живот? Може би е време да потърсите професионална помощ, ако в момента изпитвате един от тези проблеми във връзката.
Колко неразбории в отношенията трябва да има една двойка, преди да реши да отиде на терапия? Всеки има разногласия и може да разрешите повечето от тях, без да е необходима намеса на трета страна. Въпреки това наличието на различна, образована перспектива понякога е единственият начин да се разберем или пълним пробойните с любов или се разделяме.

Кои са петте проблема в отношенията, които изискват терапия?

1. Ревността е проблем, който поставя вдлъбнатина във връзката
Ревността е често срещан проблем интимните дела, който трябва да приемате много сериозно. Определени вярвания, вкоренени във вашата култура, може да ви накарат да възприемате ревността като знак на любов. Това обаче само показва дълбоката несигурност на човека, който я изпитва, или е ясен индикатор, че той изневерява.
Ревността може да доведе до злоупотреба в резултат на емоционалната нестабилност, която възниква от несигурността и която може да предизвика голямо насилие. По този начин трябва да потърсите терапия, ако се окажете в тази ситуация.

2. Честите спорове са изтощителни

Много хора смятат, че спорът е нормален и, разбира се, те спорят всеки ден. В действителност скандалите са изтощителни, изяждащи енергията и в крайна сметка подкопават връзката. Раздялата е неизбежна, ако кавгите са склонни да ескалират.
По този начин постоянните конфронтации могат да бъдат или последица, или произход от комуникационни неуспехи по отношение на отговорностите в рамките на вашето съжителство, като зачитане на личното пространство един на друг, образованието на вашите деца и т.н.

3. Различна дългосрочна перспектива

Когато става въпрос за големи проблеми във връзката, грешка е да мислим, че хората не могат да бъдат гъвкави. Твърде често няма промяна само в посоката, в която бихте искали. Може би единият от вас иска да се премести в друга държава, за да подобри кариерата си, а другият иска да остане в родината. Или може би единият от вас иска деца, а другият не.
Време е да предоговорите всички предишни споразумения, когато дългосрочните проекти вече не са съвместими. По същия начин, ако комуникацията не тече, може би е време да се потърси терапия.
По отношение на разстоянието винаги има решение, ако и двамата са готови да бъдат разделени. Но е по-трудно, когато има деца.

4. Липсата на секс е един от най-често срещаните проблеми във връзката

Интимността е важна част от романтичната връзка и единственото нещо, което отличава този вид отношения от тези, които имате с приятелите си. По този начин тази липса на качествено време, прекарано с любимия, често е началото на много тегоби във връзката.
Интимността е пространство отвъд сексуалността. Това е място за доверие, признания и за проектиране на желания.
Това е балон, изграден от защита и мотивация, така че както хората, които съставляват двойка, могат да растат заедно и поотделно.

5. Единият от вас иска да промени другия

Опитът да промени човек води до разочарование. Бихте могли да бъдете толкова щастливи с партньора си, ако той е склонен да работи само върху две или три малки неща, които не може да понасяте в тях.
Този начин на мислене кара много двойки да се опитват да се променят един друг, било то съзнателно или несъзнателно. По този начин собствените им желания ги карат да забравят, че нямат право да се опитват да променят другите, че се опитват да преминат много опасна граница. Да, може да се правят предложения, но това е всичко.

Време е да потърсите терапия, когато почувствате огромно желание да промените половинката си. Това е път, който ще доведе до раздяла, до взаимно приемане или в крайна сметка до открито и искрено преговаряне на „сделката”. Това може да е повратна точка, която или ще ви помогне да доведе до край до недоволството ви, или до раздяла.

Има ли такова нещо като позитивна ревност?

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/