Сауната, движението, музиката, йогата, понижава стреса и кръвното

19 January 2022
Любомира Николаева

Проучване: Рискът от фатални сърдечни инциденти е с 23% по-нисък при 2-3 посещения седмично и с 48% за 4 до 7

Връзката между стреса и повишаването на кръвното налягане е толкова очевидна в живота, че не е нужно да ни убеждава науката. Медицинското

обяснение на

зависимостта

е хормонът

на стреса

кортизол,

чрез който надбъбречните жлези участват в контрола на артериалното налягане.

При силен стрес тялото реагира с кортизолов гейзер, обикновено краткотраен. По-лош е така нареченият нискочестотен хроничен стрес, който обаче подрива здравето ни постоянно, тъй като нивото на хормона почти никога не спада до неутрални граници. Двигател на стреса е чувството, че не можем да понесем натиска от изисквания и събития, които обаче не можем да заобиколим. И един ден се оказваме с някоя от болестите на цивилизацията -

хипертония,

затлъстяване,

диабет,

депресия...

Често в основата на всички други здравни несгоди стои повишеното кръвно налягане, което пък още по-често е другата страна на хроничния стрес. Това вдъхновява стотици учени да търсят ефикасни начини за разтоварване на напрежението.

На първо място

е движението

- спорт, разходки, туризъм, дори домакинската работа и грижите за градината. Но е толкова широко известно, че в живота минава за банално и се игнорира, независимо че не изисква нищо освен удобни обувки и половин час време на ден. Не е необходимо усилието да е голямо през цялото време, но разтоварването е по-осезаемо, когато поне

за няколко минути мускулното

напрежение ускорява

пулса с около 1/3

Подобен освобождаващ стреса ефект имат и заниманията с йога, особено в комбинация с медитация.

Също толкова ефективни в психически план са антистрес паузите за хоби, четене на книги, гледане на комедии, слушане на харесван жанр музика. За тези, които все “нямат време” за себе си вкъщи, са подходящи организираните форми - срещи на групи със сходни интереси, клубове по смехотерапия, колекционерски сбирки и още много други неща от списъка “нищо ново, но работи”.

Подучени от психолозите, учените разкриват нови и по-интригуващи възможности за освобождаване от стреса с цел профилактика на хипертонията.

Продължило 20 г. финландско проучване с 2315 мъже на средна възраст например дава проспективни доказателства за защитен ефект опри здрави хора.

Традиционната финска сауна поддържа сух въздух (влажност 10-20%) с висока температура. В продължение на векове скандинавците използват сауни за предполагаемите ползи от детоксикиращото потене, мускулната и циркулационната релаксация. В последните години науката облича интуитивното в доказателства и скандинавският обичай напредва решително на юг. Обяснението е, че от сухата топлина кръвоносните съдове се разширяват и така налягането в тях намалява. Ефектът, оказва се, не е временен, макар все още да не може да се обяснят механизмите.

Редовното

разтоварване

на стреса чрез

сауна е полезно

за сърцето

и съдовете,

смятат изследователите. Те установяват, че рискът от фатални сърдечни инциденти е с 23% по-нисък при 2-3 сеанса в сауна седмично и с 48% за 4 до 7. Учените описват и обратни асоциации между продължителността на престоя - средно от 11 до 19 минути, и смъртността от исхемична болест на сърцето.

Свързва се с ефекта на по-ниското кръвно налягане в дългосрочен план и подобрената функция на лявата сърдечна камера.

Въпреки че и предишни популационни проучвания предполагат възможни ползи, финланският екип разширява твърденията. Според него навикът ограничава риска от исхемична болест на сърцето, сърдечен арест, фатални сърдечносъдови инциденти и смърт по всички причини.

Сред другите проучвания със сходен фокус има и такива, които не намират положителна връзка. Разликите вероятно са обусловени от вида на сауните, но във всички случаи е добре, преди човек да опита сауна, да го обсъди с лекар. Особено при здравословни проблеми.

“Нашите резултати показват - пишат финланските учени в списанието по вътрешни болести на Американската медицинска асоциация, че посещаването на сауна е препоръчителен здравен навик, въпреки че са необходими допълнителни проучвания, за да се потвърди за различни популации.”

Някои болести и състояния

са пречка за сауна

Трябва задължително да се консултират хора с астма и каквито и да е дихателни затруднения, с кардиологични диагнози, бременни и епилептици, хора с високо или много ниско кръвно, лекуващите се с транквиланти, страдащите от редки болести и др. Но и всички, които имат заболявания или оплаквания, както и преди първо посещение.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/