Боецът Мариян Димитров: Ще изкача стъпалата на световното ММА!

17 January 2022
Огнян Георгиев
Мариян Димитров ще се бие на 25 февруари срещу Фабиан Едуардс
Мариян Димитров ще се бие на 25 февруари срещу Фабиан Едуардс

Тренирах със следващата голяма звезда на UFC - Хамзат Чимаев

КОЙ Е ТОЙ

Шампионът на Макс Файт Мариян Димитров (10 победи, 7 с нокаут и 2 загуби) подписа договор с една от най-престижните ММА вериги на планетата - "Белатор". Той ще направи своя дебют на 25 февруари срещу Фабиан Едуардс в мач от средна категория. Шоуто ще бъде в Дъблин (Ирл), а сред публиката се очаква да бъде легендарният Конър Макгрегър.

- Марияне, страхотно предизвикателство ви очаква. Как се стигна до мача с Фабиан Едуардс?

- Новината се знаеше още преди Нова година. Изчаках да влезем в 2022 г., за да я обявя като един нов старт. Изключително щастлив съм, че имам такова предложение от голяма организация като "Белатор". Чувствам се страхотно. Физически и психически. Готов съм за този мач. Смятам, че ще го взема. Няма да имам никакъв проблем. Оттук насетне само ще качвам стъпълцата на световния ММА.

- Каква беше първоначалната реакция, когато ви попитаха дали искате да се биете за "Белатор"?

- Първото нещо беше да кажа мигновено да. Повечето хора, които ме следят, знаят, че не съм играл две години. Това представляваше голям проблем. Тази неактивност в клетката и ринга трупа само негативи за всеки един спортист. Предложението беше точно навреме. Качих се на гребена на вълната. Съгласих се, преди да знам името на съперника. Това е моят път. Няма как да се спра пред каквото и да е предизвикателство. Аз съм боец. Харесвам и обичам да се бия. Нямах търпение да се стигне до такъв мач.

- Фабиан Едуардс е брат на една от големите звезди в UFC - Леон Едуардс. Какво мислите за стила на вашия противник?

- Доста ерудиран и атлетичен състезател. Има силни страни. Страйкингът е една от тях. Има качество да напипва удобна дистанция. Обратен гард е. Притежава стабилна лява ръка и заден крак. Смятам, че мога да се противопоставя на уменията и качествата. Аз съм състезател, който също има силни страни. Ще наложа моя стил и ще стигна да победата.

- Как ще протече подготовката?

- Тази седмица ще бъда в София. През следващата планирам лагер в Италия. Там ще бъда с треньора на един от топ бойците на UFC Марвин Ветори, който също очаквам да се прибере от Щатите. Той е изключително добър състезател. Много високо ниво. Страхотен професионалист, когото харесвам. За мен ще бъде изключително голямо предизвикателство и удоволствие. Това е идеалното място за подготовка. По първоначален план ще остана две седмици. Всичко зависи от Марвин Ветори и неговите планове. Дали ще се връща в САЩ. Ще ползвам Марвин. Ще се опитам да изградя доста стабилна тактика, за да стигна до победата.

- На какво се дължеше дългата пауза във вашата кариера?

- Една от най-големите причини е пандемията, която ни сполетя. Блокира повечето от галавечерите. Големите промоутъри ограничиха своите събития. Мениджърът, с когото работех, преди да подпиша с "Белатор", водеше преговори с големи световни организации. Имаше дори предложение да се бия в Абу Даби за UFC с кратко предизвестие. Но нещата не се случиха. Бях на подготовка в Стокхолм, Швеция. Една от най-добрите зали в света. Там тренира Хамзат Чимаев. Споделих доста опит с него. Нещата не се случиха, но за сметка на това имаме добра новина. "Белатор" е голямо стъпало.

- Колко добър е Чимаев? Говори се, че той е следващата голяма звезда в UFC.

- Изключително голям професионалист. Работи здраво. Живее, за да тренира. Много техничен, подготвен физически и технически. Той не само ще тероризира, но и ще малтретира полусредна категория. Да не казвам и средна. Ще бъде едно от водещите имена.

- Какво научихте от спарингите с него. Даде ли ви съвет?

- Не сме стигали до по-близки отношения. Изключително обран. Има си близки хора. Контактува с тях. Обсъждали сме техники. Показвал ми е неща, които са ми били от полза. Сега се опитвам да ги прилагам и подобрявам в тренировъчния процес. Здраво стъпил е на земята.

- Имате опит и с други бойци в UFC. Преди време тренирахте с Алистър Овърийм отново в Италия.

- Беше преди три години. Тогава участвах в семинар. Беше няколко дни. Основно аз партнирах с Алистър, защото съм значително по-лек от него. Показа доста добри неща. Каза ми доста съвети. Път, по който да вървя. Изключително съм благодарен. Много голяма звезда в световния ММА. Това са плюсове и позитиви.

- Колко е важно да се срещате и да обмените по няколко думи с хора като Овърийм и Чимаев? Бяхте в Санкт Петербург, където се видяхте с Ислам Махачев, Хабиб Нурмагомедов и баща му Абдулманап.

- Когато се докоснеш до такъв човек, се отпускаш психологически. Особено когато тренираш с такива хора, играете спаринги. Правите техники. Виждаш, че дяволчето не е толкова черно и къде се намираш, когато се сравниш със състезател на световно ниво. Ако си като равен с равен срещу него, се зареждаш и мотивираш. Дава ти страхотно самочувствие. То помага в подготвителния процес. Действа зареждащо.

- Колко близко бяхте до дебют в UFC?

- Единият от случаите беше много близко. Бях влязъл в подготовка около две седмици. Трябваше да играя с един бразилец, който се маскираше като Жокера на кантарите - Маркус Перес. Излезе с предпоставката, че не е готов за стил като моя. Тогава прие друг опонент и загуби от него. Не ми даде шанс. Ако беше приел да се бие с мен, щях да подпиша с UFC.

- Имате 10 поредни победи, но започвате с две загуби в ММА. Какво си казахте след тях?

- Когато започнах да тренирам ММА, излизах за мачове с приказки между приятели от сорта: "Айде бе, брат, що не се качиш. Пробвай се. Тоя не е нищо особено". ММА е изключително комплексен спорт. Изисква много труд, усилия и техника. Когато не си подготвен, няма смисъл да се качваш на ринга. Тогава излязох от днес за утре. Едната ми загуба е от Светлозар Савов. Ние сме приятели с него дълги години след това. Приех мача два-три дни преди самата галавечер. Излязох без никаква физическа и психическа подготовка. Взех първия рунд. След което Зарко направи триъгълник и нещата приключиха. Загубите действат мотивационно. От тях можеш да направиш много по-големи изводи, отколкото от победа. В живота ми съм натрупал доста подобни поражения още от моя първи спорт - борбата, въпреки че съм пет пъти шампион на България. В бойното самбо съм световен вицешампион. Там също имам доста поражения.

- Как се запалихте по борбата?

- Моят брат, който е по-малък от мен, имаше интерес да влезе в спортно училище и да се занимава с борба. Преди това играех футбол както повечето деца. Отидохме на проби за моя брат. Приеха го. Треньорът ме забеляза, че имам физика за този спорт. Предложи ми да се занимавам. В началото бях негативно настроен. Не исках да започвам. Харесвах футбола. После си казах - защо не, а то взе, че се получи.

- Защо не се получиха нещата в борбата на по-сериозно ниво?

- В годините, когато бях национал, имаше няколко момчета реална конкуренция. Не се знаеше кой може да надвие другия. Имаше един състезател, който беше световен шампион. Сега е президент на федерацията - Христо Маринов. Нямаше как да го изместим и реших, че няма да чакам.

- Тогава влизате в бойно самбо. Как попаднахте там?

- Бях поканен от Росен и Румен Димитрови, както и Евгени Василев да направя спаринг с Генко Иванов, който се готвеше за световно първенство. Никога досега не бях правил самбо мач. Близнаците бяха доста изненадани. Започнаха доста по-често да ме викат. Правехме техники с ръце и техники на земя. Тогава бяхме изключително добър състав. Здраво работехме. Ръководството, Стоян Саладинов и Евгени Василев бяха до нас. Когато имаш хора, които те подкрепят, успехите са неизбежни.

- Какво послание имате към Фабиан Едуардс?

- Да се готви и да бъде готов. Да излезе да се забавлява. Ще направим страхотно шоу. Ще зарадвам цяла България със страхотна победа.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/