1952 г.: В таен план Сталин ни дава част от Македония

15 January 2022
Иван Петров

Смъртта му слага край на идеята СССР да нападне Югославия от наша територия

След като на 10 януари КСНС при президента потвърди българската позиция относно започването на преговори за членство на Република Северна Македония, изглежда, че дори появилите се минимални шансове на югозападната ни съседка скоро да влезе в ЕС се изпариха.

Засега

червените линии, които очертаха парламентарно представените партии, като че ли осуетиха както намеренията на премиера Кирил Петков "да постави преговорите със Северна Македония на нова основа", така и обявения от него шестмесечен срок за вдигане на българското вето. Заради карантина се отлага и посещението на българския премиер в Скопие.

За съжаление, повече от ясно е, че в тази ситуация гордиевият възел на отношенията ни с иначе братската страна ще продължава да се затяга. Жалко е, тъй като до голяма степен

споровете ни с нея

са породени

от миналото,

а то пък от своя страна много често се е определяло от случайности и външни сили. Затова е и интересно дали всичко днес можеше да бъде напълно различно?

Оказва се, че след разрива в отношенията между Тито и Сталин е имало подобна вероятност. През март 1952 г. "бащата на народите" кани в Москва високопоставена българска делегация и направо й предлага България да се включи във война с Югославия, като стане плацдарм за съветски войски. В замяна той обещава на първо време да ни бъдат върнати Западните покрайнини, но е ясно че в тази ситуация тогавашната югославска федеративна република Македония също би имала друга съдба.

"През март 1952 г.

Сталин вика

баща ми,

Вълко Червенков и Антон Югов в Москва и им съобщава, че има таен план за нападение над Югославия - разкрива за първи път пред "168 часа" Дамян Дамянов, син на известния в миналото деец на БКП Райко Дамянов. (Интервю с него по темата четете тук ) - За благодарност вождът обещава Унгария да си върне някакви права във Воеводина и бившите унгарски територии зад Дунава, а България да получи Западните покрайнини."

Според Дамянов единственото препятствие плановете на Съветския съюз да бъдат задействани веднага в онзи момент е била все още бушуващата война в Корея, но когато конфликтът там приключва, Сталин е вече мъртъв и статуквото на Балканите остава непроменено.

Новото съветско ръководство в лицето на Маленков и Булганин отива в Белград, където сключва нов договор с Югославия, а веднага след това идват и у нас

за да успокоят създалото се напрежение

От своя страна социалистическа България, след като по безумен начин с насилие се е опитала да отроди част от собственото си население, за да не разсърди "големия брат", така и не успява да поправи фаталната грешка. Проблемите не само не са решени, но са консервирани за десетилетия напред и явно тровят със своите метастази отношенията ни дори до наши дни.

Коментари

бай уй в 18:24 на 15 Jan 2022
че тая армия детомя имаме сега да я използваме западните покрайнини са дадени на Югославия не на сърбия папури
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)
Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/