Как да се справим с копнежа си за любов?

02 January 2022
Вяра Султанова

Никой не обича сърдечните разочарования и разбитото сърце, но

когато жадувате за любов, вие се настройвате точно за това. Емоционалният глад може да се нуждае от силно желание за любов, което може да ви направи емоционално нуждаещи се и да помрачи преценките ви. За повечето от нас любовта се усеща като движеща сила. Искаме да обичаме другите и искаме да бъдем обичани от тях. Искаме да бъдем оценени и ценни. Когато обаче имаме ниско самочувствие и лоша оценка за собствената си стойност, може силно да жадуваме любов от другите, вместо да даваме любов на себе си. Ние търсим валидация от околните, вместо да се задоволяваме с вътрешната ни самооценка.

Жадувате за любов, когато не може да разберете себе си. Когато не може да обичате себе си. Когато не може да излекувате емоционалните си рани, които носите от детството си. Отчаяното търсене на любов от другите е знак, че трябва да практикувате любов към себе си. Само като оценявате силните си страни и прегръщате недостатъците си, може наистина да спрете да копнеете за любов. Преодолявайки емоционалния си глад, ще осъзнаете, че вашето щастие се крие във вас и не е нужно да сте жадни за любов от околните за да се чувствате изпълнени и удовлетворени от живота.
Ако искате да спрете да жадувате за любов и да запълните празнотата в себе си, тогава първото нещо, което трябва да започнете да правите, е да обичате себе си.

1. Потърсете какво ви прави щастливи
Определете нещата, които обичате, и инвестирайте повече време, за да им се насладите. Това може да бъде хоби, четене, упражнения, гледане на филми, ядене на вкусна храна или нещо, което ви кара да се чувствате щастливи. Ако нямате някакви конкретни интереси, тогава може да направите списък на всички неща, които винаги сте искали да осъществите, и да започнете с тях.

2. Признайте своите слабости

Всички ние сме уникални и имаме определени силни и слаби страни. Именно това ни прави хора. Приемането на вашите недостатъци и слабости не само ще ви помогне да работите за подобряване на вашите недостатъци, но и ще повиши вашето самочувствие.

3. Определете силните си страни
Запишете личностните черти и характеристики, които обичате за себе си, и да се съсредоточите повече върху тях. Това ще ви помогне да спрете цикъла на жаждата за любов. Познаването на вашите положителни качества ще ви позволи да оцените себе си и ще ви помогне да разберете какво внасяте в една връзка.

4. Поставете си приоритет
Вашите близки може да са важни за вас, но това не означава, че ще игнорирате себе си. Вместо да се опитвате да угаждате на всички, започнете да се харесвате. Фокусирайте се върху вас и вашите собствени нужди преди всичко. Освен ако сами не сте щастливи, никога не може да зарадвате другите. Освен ако не обичате себе си, никога не може да обичате никой друг. Направете себе си ваш основен приоритет. Не става въпрос да бъдете егоист, а да си дадете ценността, която заслужавате.

5. Изградете връзки
Вместо да жадувате за любов, съсредоточете се върху свързването с другите. Излезте от зоната си на комфорт и общувайте с повече хора. Това ще ви помогне да повишите увереността си, тъй като ще осъзнаете, че сте симпатичен човек. Оставете ги да се насладят на вашата топлина и положителна енергия.

Разбирането на себе си е ключът
След като разберете кои сте, какви са вашите нужди и какво ви прави щастливи, може да положите усилия да се съсредоточите върху тях и да предприемете стъпките за изграждане на вашето самочувствие. Когато се научите да обичате себе си, емоционалният ви глад ще бъде наситен. Спрете цикъла на жаждата за любов, като признаете своите слабости и идентифицирате положителните си черти. Научете се да обичате себе си и да споделяте любовта с приятелите и семейството си. Да обичаш себе си и другите, е начинът, по който печелиш любов.

Признаци, че бъркаме любовта с емоционален глад

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/