Сър Антъни Хопкинс на 84: Един мъж с огромен късмет

31 December 2021
24 часа
Сър Антъни Хипкинс
Сър Антъни Хипкинс

На 84 г. сър Антъни Хопкинс е мъж с огромен късмет, оценява Дарик нюз. Той е роден в последния ден на 1937 г. в Порт Толбът. В училище Антъни се чувствал зле, тъй като страдал от дислексия, но тя не му попречила да развива артистичния си талант, да рисува и да свири на пиано.

Антъни успява да развие у себе си актьорския талант. Страстта му го води в Колежа по музика и драма в Кардиф, където се дипломира през 1957 г. Започва работа в местната община, но е извикан да изпълни военната си служба като през повечето време е машинописец. През 1960 г. приключва с армията и се записва в Кралската Академия за Драматично изкуство и започва работа в учебния театър.

Големият пробив на Антъни Хопкинс идва през 1965 г., когато е забелязан от сър Лорънс Оливие, който го кани да се присъедини в Националния театър. Там той е дубльор на Оливие в пиесата на Аугуст Стринберг "Мъртвешки танц", а по-късно заема неговото място. Тази роля води след себе си и много други, но скоро Хопкинс се отегчава и започва все по-често да поглежда към киното.

Първата му филмова роля е в "The White Bus" на Линдзи Андерсън, първата му значителна екранна поява е в "Лъвът през зимата", където играе редом с Питър О'Тул и Катрин Хепбърн. Въпреки че продължава да играе и на театралната сцена, Хопкинс се фокусира върху киното. Специализира се в пресъздаването на реално съществували личности като Клайв Стейпълс Люис, Ричард Никсън и Пабло Пикасо. Но ролята, която го прави световноизвестен, безспорно е тази на Ханибал Лектър от филма на режисьора Джонатан Деми "Мълчанието на агнетата". За това превъплъщение Хопкинс получава "Оскар".

Антъни Хопкинс спечели втори "Оскар" за изпълнението си във филма "Бащата" на френския режисьор Флориан Зелер.

Номинации за "Оскар" е получавал и за работата си в "Амистад" с Морган Фрийман, "Никсън" с Джоан Алън и Боб Хоскинс, както и за "Остатъците от деня" с Ема Томпсън, Хю Грант и Кристофър Рийв. За цялата си кариера Хопкинс има 30 номинации и 37 филмови награди.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/