Кои са късметлиите с гени, устойчиви на COVID-19?

08 December 2021
Симона Димитрова

Учените търсят комбинация от генни варианти, свързана с конкретна активност на имунните клетки

В края на 70-те години на миналия век партньорът на нюйоркския художник Стивън Крон умира в агония от странна и непозната до този момент болест. По-късно проучванията показват, че хомосексуалистът е бил заразен с вируса на СПИН. Учените са озадачени, защото младият тогава Крон не бил с придобитата имунна недостатъчност, въпреки постоянните сексуални контакти.

През 1996 г. изследователят Бил Пакстър прави експеримент, като в епруветка се опитва да зарази белите кръвни клетки на Крон с вируса на ХИВ. След няколко неуспешни опита ученият установява, че това е невъзможно. Оказва се, че художникът има генетична мутация, която не позволява свързването на патогена с неговите бели кръвни клетки.

Тази промяна на генетичната информация се среща едва при 1% от населението. Въпреки това откритието тласка науката напред и така се стига до разработването на антиретровирусно лекарство, което трансформира лечението на ХИВ, като имитира ефекта от тази мутация.

На базата на тези проучвания международен екип от учени започва да изследва дали хората притежават специфични характеристики, които ги направят устойчиви и срещу SARS-CoV-2. Проектът се нарича COVID Human Genetic Effort и целта му е да открие аномалиите в човешките генетични и имунологични механизми, които са в основата на резистентността към тази вирусна инфекция и на предразположението към една или друга форма на тежко протичане на заболяването.

Една от характеристиките на коронавируса е, че ефектите му върху човешкия организъм са непредвидими. Изследователите вече имат претенциите, че са създали подробна картина за това кой е най-застрашен от смъртоносното заболяване, но въпреки това има безброй истории за млади, здрави хора, които са загубили битката с COVID-19. В другия край на спектъра са семейства, при които единият прекарва много тежко болестта, докато другият не изпитва никакви неблагоприятни последици или изобщо не се заразява.

Учени твърдят, че всички сме 99,9% генетично идентични един с друг. Но точно тези 0,1% ни правят различни. Именно те определят как изглеждаме и каква е нашата резистентност или податливост към болести като ХИВ. Колкото повече знания има за тези специални гени и мутации, толкова по-бързо може да се създават ефективни медикаменти и терапии, имитиращи полезните генетични различия.

Преди дни британски учени обявиха, че са открили нов протеин в коронавируса, който се разпознава от човешките Т-клетки и блокира инфекцията. Те са изследвали 731 здравни работници в две лондонски болници през първата вълна на пандемията и са установили, че много от тях не са се заразили, макар че са били изложени на въздействието на COVID-19.

Какво са открили още учените и какви хора са изследвали, четете в новия брой на списание "Космос".

Коментари

бай хуй в 00:16 на 09 Dec 2021
Тва а да намерят тия дето не мрът и да им теглят ножа ин виво... куй лейки сте ей
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)
Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/