За да живеете дълго - 5 пъти месо в месеца и до две чаши алкохол на ден

06 December 2021
Евита Смилкова
СНИМКИ РОЙТЕРС И ПИКСАБЕЙ
СНИМКИ РОЙТЕРС И ПИКСАБЕЙ

Това отличава жителите на т. нар. сини зони, местата в света, където има най-много столетници

Открай време изследователи търсят легендарния извор на младостта. И докато митичният фонтан все още не е открит, определени места по света се очертават като центрове, където хората живеят значително по-дълго от средното за света и всяко има свой собствен таен източник на жизненост. Тези локации се наричат “Сини зони”. Терминът се появява за първи път на корица на списание “Нешънъл Джиографик” през ноември 2005 г., след като изследователи откриват, че Сардиния е район с висока концентрация на мъже столетници.

И ако преди само около един век

средната продължителност

на живота на планетата

е била 31 години,

в днешно време хората живеят поне до 70-годишна възраст и дори повече. В “Сините зони” обаче да достигнеш до 100 години, се приема за нещо нормално. Нещо повече - счита се за културен ритуал на преминаване от живота към смъртта. Според експерти жителите на тези места се радват на 20 години повече живот от останалите хора. Затова и учените твърдят, че столетник се става в спокойна среда и със здравословен режим, а не от гените ни.

Дълголетниците от “Сините зони” се отличават със своите общи начини на живеене. По-голямата част от тях основно залагат на растителна диета, като всеки ден на масата им има около 1 кг плодове и зеленчуци. Въпреки че повечето групи не са пълни вегетарианци, те ядат месо само около пет пъти на месец.

Редица проучвания показват, че избягването на месо може значително да намали риска от смърт от сърдечни заболявания, рак и ред други болести.

Друг общ навик на хората от “Сините зони” е намаленият прием на калории. 25-годишно изследване на маймуни установи, че приемането на 30% по-малко калории от нормалното води до значително по-дълъг живот.

Така например жителите на Окинава са склонни да следват японското правило “80 процента”, което те наричат “хара хачи бу”. Това означава, че

спират да ядат, когато

сити се чувстват до 80%,

а не до 100%,

отбелязва изданието Healthline.

В сравнение с бързото наяждане бавното хранене намалява глада и увеличава чувството за ситост. Това най-вероятно се дължи на факта, че хормоните, които ни карат да се чувстваме сити, достигат максималните си нива в кръвта до 20 минути след последната хапка.

Периодичното гладуване също се смята, че е полезно за здравето. Икарийците например имат много периоди на пост, за да почитат своите религиозни празници през годината. Изследване сочи, че този вид отказ от храна води до понижаване на холестерола и по-нисък индекс на телесна маса.

Много други видове гладуване също са показали, че намаляват теглото, кръвното налягане и други рискови фактори за хронични заболявания при хората. Периодът на неядене може да е в определени часове на деня или дни от седмицата.

В някои от “Сините зони”, като например Икария и Сардиния, пък много често се яде риба. Тя е добър източник на омега-3, които са важни за здравето на сърцето и мозъка.

Столетниците също така пият по една две чаши алкохол на ден, тъй като това спомага за намаляване на смъртността, особено от сърдечни заболявания.

Освен диетата друг изключително важен фактор, който има отношение към дълголетието, е спортът. Доказано е, че системното движение намалява риска от смърт с от 20 до 39% в зависимост от интензитета.

Жителите на тези интересни места по света не ходят на фитнес, а са вписали постоянното движение в начина си на живот. Те сами отглеждат храната си, грижат се за животни и се разхождат в планините. Американски експерти дори препоръчват поне 75 мин интензивно или

150 минути умерено

движение на седмица

Дълголетието зависи и от качествения сън. Недоспиването или твърде многото сън може значително да увеличи риска от смърт, включително от сърдечно заболяване или инсулт.

Жителите на “Сините зони” често дремват дори през деня. Учени твърдят, че оптималната доза сън, нужна на човек, е 7 часа, а една следобедна дрямка не трябва да бъде повече от 30 минути.

1. Андора -

баското Банско

Андора е първа в списъка на редица изследвания като държава, предразполагаща към дълъг и здравословен живот. Тази малка красива страна е разположена между Франция и Испания, в земята на баските. Населението ѝ е около 70 000 души. Тя предлага на посетителите си спиращи дъха пейзажи и е популярна дестинация за скиори, а ниските данъци привличат купувачи от целия свят. Гражданите ѝ са посветени на здравословния и естествен начин на живот. 

За разлика от България там възрастни хора спортуват редовно. Важен фактор за спокойния живот на андорците е почти нулевата престъпност на територията им. Високият брутен вътрешен продукт на страната дава възможност на хората да имат достъп до висококачествено здравеопазване, което прави средната продължителност на живота около 83 г. и 5 м. Чистият планински въздух е още един допълнителен плюс за дълголетниците.

2. Камподимеле -

генът на дълголетието

Камподимеле е едно малко италианско градче с по-различна история, символизираща столетниците, живели там. Тя предизвиква носталгични чувства и ни кара да се замислим за последствията от съвременното общество - любопитно и непримиримо. Средната продължителност на живота на това място, разположено на 130 км южно от Рим, дори към днешна дата е забележителните 95 г. Някога Камподимеле кипял от приятели столетници. Те се разхождали по площада и седели на пейки, разказвали си истории и се наслаждавали на спиращи дъха природни гледки. Свежият планински въздух жителите комбинирали с диета, която включвала спагети, босилек, домати и аншоа. Повечето от продуктите те отглеждали сами. Славата на това градче обаче се разпространила бързо и множество туристи, както и учени, търсещи тайната на дълголетието, не закъснели. Оказало се, че наистина има нещо странно в района. Гените на местните хора им носели нисък холестерол и кръвно налягане. Заради големия интерес, проявен към тях обаче, жителите потърсили спокойствие другаде и изоставили домовете, които градили през целия си живот. Сега населението е по-малко от 500 души, а столетниците са само двама.

Планинският район гарантира дистанция от шума и стреса на големите градове, а това само по себе си осигурява дълъг живот, отбелязват експерти.

3. Гърнзи - ниски

данъци и високи доходи

Населението на този малък британски остров, разположен край бреговете на Нормандия, е само около 67 хил. души. Средната продължителност на живота тук е около 83 г., в сравнение с 81,3 за населението на Англия. Повечето хора, обитаващи мястото, идват от Франция и от други части на Великобритания. Дълголетието им се дължи главно на ниските данъчни такси и високите доходи, на които те се радват.

Здравеопазването е изключително развито, а доброто финансово състояние на жителите им позволява да се възползват от него. Те се хранят балансирано и предпочитат качествени храни и напитки, защото могат да си ги позволят. Имат и големи възможности да пътешестват, където пожелаят, което прави хората по-щастливи.

4. Хонконг -

диетата на живота

Чистият въздух, тихият живот и високите доходи не са това, което дава възможност на гражданите на Хонконг да живеят средно 85 години. Ключът към дълголетието им е диетата. Местните постигат изключителен баланс в храненето, като съчетават пържени картофи със задушена риба, сезонни зеленчуци и зелен чай за всяко хранене. Дим Сум, приготвени на пара пелмени със зеленчукова плънка, е най-характерното за Хонгконг ястие. 

 Много важно е дневните ястия да са съчетани с усещане за удоволствие от консумирането им. Този процес води и до по-малки злоупотреби с количеството храна.

 Гимнастиката Тай Чи също играе важна роля за по-добро здраве.

5. Икария - 

островът, където

хората забравят да умрат

Този гръцки район е известен като “острова, където хората забравят да умрат”.

Тук живеят повече столетници, отколкото навсякъде другаде в Европа. Те имат проста диета от плодове, зеленчуци, боб и зехтин и остават будни до късно през нощта, за да играят на домино и да се наслаждават на компанията от приятели и близки.

6. Киотанго -

яж, но до 80%

Японският град има над 80 столетници от общо 53 000 жители. Това е необичайно висок брой дори за страна като Япония, която е известна като дом на някои от най-възрастните хора в света.

Жителите там прилагат техника, в която се наяждат до около 80% и така се предпазват от наднормено тегло, придружител на много болести.

Те не страдат от висок холестерол, нито от сърдечносъдови заболявания, нисък е и процентът на болните от рак. Спокойствието и умението да запазват самообладание в кризисни ситуации им осигуряват позитивен мироглед.

7. Лома Линда -

домът на адвентистите

Американският град се намира точно в покрайнините на Ел Ей. Известно е, че жителите на Лома Линда минават и стогодишната граница. Мъжете живеят до 89 години, а жените до 91 г., което е средно с 10 години повече от средностатистическия американец. Там са се заселили и най-големият брой адвентисти от седмия ден в САЩ. Религията им проповядва здравословен и активен начин на живот. Дълголетието на жителите най-вероятно се дължи на спазването на строга диета от зърнени храни, ядки, плодове и зеленчуци.

Експерти твърдят, че ако искате да живеете дълъго и здравословно, трябва да ядете по-малко и да се отпуснете.

8. Макао - грижа

за старите хора

Макао, който е с площ от 56,3 кв. км, е втори в списъка на районите с най-голяма продължителност на живота.

Гражданите му достигат до около 84 г. Това се дължи на високия БВП на глава от населението, захранван от процъфтяващата казино индустрия, и на най-съвременните медицински заведения, до които обаче жителите му трудно имат достъп. 

В Макао хората държат много на семейните връзки. Възрастните се радват на добри грижи, а основното им внимание е насочено към внуците.

9. Монако -безупречна

здравна система

Изненадващо княжеството е дом на най-дълголетните хора в света. Добре известна със своите луксозни казина и яхтени пристанища, втората най-малка по площ страна в света е с население от почти 40 000 души. Монако е единствената държава, в която средната продължителност на живота е близо 90 години. Диетата на всеки жител включва изобилие от средиземноморска храна, зехтин, плодове и зеленчуци. Комбинирано с пълния портфейл, забавленията на открито, отдадеността към семейството и религията, поддържа изключителното дълголетие на хората тук. Подразбира се, че всеки жител на княжеството може да разчита на безупречна здравна система. 

10. Полуостров Никоя

- магнетични плажове

Полуостровът е известен със своите девствени плажове, невероятна дива природа и граждани, които живеят повече от век. Хората от Никоя приписват дълголетието си главно на намирането на чувство за принадлежност в своите социални общности и справянето с предизвикателството да живеят във ферми.

В свободното си време те се отдават на отдих на магнетичните спокойни плажове и си набавят нужното количество витамин Д, за да бъдат здрави. Друг фактор е по-високото съдържание на калций в питейната вода. Гените не са маловажни за тях, тъй като техните имат удължен клетъчен живот.

.

11. Окинава

- живот до 90

Архипелагът, състоящ се от 161 острова, се слави с дълголетните си жители. 

Според статистиката в Япония един на всеки 1450 души е столетник, а в Окинава броят им е почти двойно повече. Според проучвания хората тук би трябвало да се радват на живота поне до 90-годишна възраст. Дългия си жизнен път те отдават на комплексни фактори, около които изграждат ежедневието си. Разчитат главно на морски продукти и зеленчуци в диетата, включително яденето на няколко вида водорасли. Не наблягат на месото, нито на алкохола и цигарите. Пият много чай и спортуват дори на старини. Изключително важно за жителите на Окинава е да имат цел, която да следват. Тя може да бъде работа или семейство. Важно правило за тях е да правят това, което обичат, докато умрат.

12. Сардиния -перлата

на 100-годишните

Жителите на втория по големина остров в Италия често надхвърлят 100 г. и дори се наслаждават на повече от десетилетие след това. Тяхната средна продължителност на живота е 82 и половина години. Всъщност първият мъж, за който се знае, че е достигнал 110-годишна възраст в света, е именно от Тиана, Сардиния. За разлика от другите места, споменати в този списък, хората от острова не се славят с добри доходи и не могат да си осигурят качествени здравни услуги. Географското им положение затруднява достъпа допълнително.

Медицинският статус на тези столетници обаче може да се определи като чудо. Дълголетието си дължат главно на традиционен и здравословен начин на живот. Местните все още ловуват и отглеждат продуктите, с когото се хранят. Жителите на острова остават близки с приятелите и семейството си. Любовта им към хубавото вино демонстрира лекотата, с която гледат на живота. Анализатори отбелязват, че само може да се учим от италианците да бъдем щастливи и да правим всичко с удоволствие.

13. Сими -

риба и чесън за

здраво сърце

Да живееш до 85-годишна възраст на гръцкия остров, се счита за нещо съвсем нормално, за разлика от средната продължителност на живота на съседните европейски страни. Дълголетието се дължи на типичната средиземноморска диета, която се състои от много морски дарове и малък прием на месо. Рибата присъства в менюто на жителите поне 3 пъти седмично. Тя се приготвя със зехтин и чесън, които спомагат за сърдечносъдовото здраве на местните. Те похапват и вкусен хляб със семена и се наслаждават на хубава чаша вино или узо. На рождения си ден хората пеят: “Да живееш до 100 и повече години!”. Очевидно мнозина приемат това като предизвикателство и си поставят за цел да го изпълнят.

14. Долината Хунза -

наследниците на Александър Велики

карат месеци само на кайсии

Долината е планинска част в Северен Пакистан. Наричат я “оазис на младостта”. Средната продължителност на живота там е 100 г. Смята се, че там живеят потомци на Александър Велики, който при своите походи е стигнал дотам. Хунзите ходят ежедневно по 15 км на ден, къпят се със студена вода и наблягат на вегетарианството. Те си приготвят ръчно изпечен хляб, а пролетния сезон прекарват в глад. Единственото, което приемат в този период, е сок от кайсии. Разболяването е необичайно явление в този красив регион заради строгата диета, която спазват жителите му. 

15. Вилкабамба

- дни без коли

и телевизия

Въпреки че са на последно място в този списък на дълголетието, хората от това село в Южен Еквадор могат да се похвалят, че живеят около 100 г. Това обаче е преувеличение, доказано от последните проучвания, които сочат, че средната продължителност на живота е само” 86 години. Инките наричали мястото Свещената долина. Жителите се радват на щастлив, здравословен начин на живот, без диабет и други сериозни заболявания. Само допреди няколко години местните пък нямали коли и телевизия.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/