Мик Джагър издаде тайна на застаряващите звезди

05 December 2021
Павлина Трифонова
МИК ДЖАГЪР
МИК ДЖАГЪР

Използват терапевтични очила, които подобряват настроението

Мик Джагър винаги е обичал да бъде едни гърди напред не само в пеенето, свалянето на мацки, маратоните с алкохол и дрога, но и в повечето неща, които правят живота по-светъл и безметежен. Затова последното разкритие, че разчита на много специални терапевтични очила, накара медии от цял свят да се заровят в приложението на тези сравнително нови аксесоари.

78-годишният рокаджия бе сниман от папараци на хотелска тераса във Флорида след концерт на бандата си “Ролинг Стоунс”. Той носеше над очите си светлосива рамка, която приличаше много на реквизит от научнофантастичен филм, но се оказа, че всъщност става въпрос за модерна технология за светлинна терапия.

Усещането за нещо специално бе подсилено и от присъствието на младата му приятелка Мелани Хамрик. 34-годишната американска балерина бе фотографирана как го гледа с възхищение, след като той сваля футуристичните си очила, а след това нежно го прегръща през кръста.

Двамата са заедно от 2014 г. и имат 5-годишен син. Техни приятели твърдят, че запалената по фитнес и здравословен начин на живот балерина е направила голяма промяна у Мик Джагър. Той е зарязал разрушителното си поведение, включващо непрекъснати купони и забавления, и се е отдал на различни методи за подобряване на физическото и психическото си здраве. Доказателство за това е фактът, че по време на световното турне на “Ролинг Стоунс”, което върви в момента, фронтменът е избрал да създаде социален балон с Мелани и сина си, а не с колегите си от бандата. Заради коронавирусните ограничения той се вижда с тях само на сцената и докато целият екип отива заедно в хотел, както десетилетия наред го е правил, Мик Джагър се отделя в друг със семейството си. Вместо с мацки, алкохол и дрога релаксира с разходки, гимнастика и с въпросните специални очила.

Светлинната терапия се прилага отдавна за лечение на различни заболявания като псориазис и нарушаване на съня при страдащи от паркинсон и алцхаймер. През последните години тя намира приложение и в борбата срещу депресии и различни психични смущения, въпреки че научните доказателства за ефекта ѝ при тях не са много категорични.

В Швеция, която е сред страните с най-развита система за светлинна терапия, дори се наложи да закрият някои от клиниките, след като извършен през 2007 г. преглед на дейността им не показа особено задоволителни доказателства, че те наистина са в състояние да облекчат симптомите на депресия и на сезонно афективно разстройство, често срещан проблем в страни с оскъдно слънце. Установено обаче е, че рискът от нежелани ефекти е малък и ако хората се чувстват добре, спокойно могат да използват средства за технологично стимулиране на ефекта на слънчевата светлина. Твърди се, че така се влияе на центрове в мозъка, които синтезират хормона на съня – мелатонин. Помага се на организма да се справи с проблеми със съня, ниски нива на енергия и рязка промяна на часовата зона, което за пътуващи по време на световно турне звезди е от особено значение. Освен това се смята, че терапевтичните очила забавят и стареенето, тъй като премахват или намаляват някои от старческите изменения в тялото като кратък сън и хронична умора. Те разпръскват нежна светлина, която стимулира фоточувствителните рецепторни клетки в ретината на окото. Те от своя страна изпращат сигнал до центрове в мозъка, които регулират биологичния часовник на тялото. Това води до подобряване нивата на хормоните, цикъла на съня, енергията и настроението на хората. Обикновено и 20-минутно носене на очилата всяка сутрин помага за постигане на благоприятен ефект.

И не е изненадващо, че Мик Джагър стартира деня си с такива, макар във Флорида да има много повече слънце, отколкото в родната му Англия. Известно е, че звезди от неговия ранг и с толкова натоварен график под светлината на прожектори с годините започват да изпитват проблеми с очите. Досега те ги предпазваха с тонирани очила или лещи, които ограничават светлинния приток. Първоначално се смяташе, че с тях прикриват сенки или бръчки под очите, но след като през 2019 г. по време на церемонията за връчването на оскарите редица знаменитости над 50-те години се появиха с цветни очила, бе разкрито, че всъщност това не е само мода, а и терапия.

74-годишният Елтън Джон е сред първите, които ги слага и то в търсене на облекчение от дразнеща светлина. Още на 30 той е диагностициран с тежка форма на късогледство и астигматизъм. Налага му се да носи очила през целия си живот, за да не вижда света замъглен и изкривен, както веднъж признава. Има огромна колекция от всякакви. Засега не е известно дали тя включва и такива като на Мик Джагър, но след вдигналия се медиен шум около тях вероятно е въпрос на време да ги видим на очите на все повече хора. Малко е вероятно да станат изключително масови, тъй като цените им са все още доста високи. Във Великобритания например струват между 130 и 300 паунда, или от 300 до 690 лева. На българския пазар също се предлагат, но в горния ценови диапазон.

А и някои проучвания показват, че нямат 100-процентов ефект. Британският “Телеграф” съобщи, че само между 50 и 80 процента от хората със сезонно афективно разстройство през зимния сезон, които се подлагат на светлинна терапия, съобщават, че изпитват някакво облекчение. Но пък някои учени твърдят, че това е много добър показател и дори да се дължи на плацебо ефект, каквито теории има, пак е от полза, тъй като подобни психични промени са все по-чести.

С такива очила бе сниман рокаджията във Флорида.
С такива очила бе сниман рокаджията във Флорида.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/