Omicron - шанс пандемията да приключи

04 December 2021
Петя Тодорова

Той е силно заразен, предава се скорострелно, но боледуването не е така тежко

Умората е най-характерният симптом, не води до загуба на вкус и обоняние и нивата на кислорода са стабилни

Макар че новата мутация на коронавируса Omicron предизвика панически реакции в западния свят, в Южна Африка медиците твърдят, че симптоматиката е лека и

позволява

лечение у дома

Щамът връхлита, след като между 8 и 10 седмици ситуацията в страната е спокойна.

Новата разновидност впечатлила лекарите със симптомите – те били различни от тези на Delta и за разлика от него били много леки. Пред Ройтерс д-р Анжелик Кутзи, председател на Южноафриканската медицинска асоциация, твърди, че пациентка на 18 ноември съобщава, че е била "изключително уморена" в продължение на два дни, с болки в тялото и с главоболие.

„Симптомите на този етап бяха свързани с нормалната вирусна инфекция. И тъй като не сме виждали COVID-19 през последните осем до 10 седмици, решихме да тестваме”, казва д-р Кутзи. Пациентката и семейството й се оказват положителни. Когато започват да идват и други болни с

подобна симптоматика,

лекарката разбира, че със сигурност вече е в ход друга мутация.

"Виждали сме много пациенти с Delta по време на третата вълна – обяснява тя. - И това не се вписва в клиничната картина.

Повечето от тях имат много,

много леки симптоми…

Ние успяхме да лекуваме тези пациенти консервативно у дома." Според лекарката новата мутация се различава от Delta по няколко признака.

Първият е, че до момента никой не е съобщавал, че е загубил обоняние или вкус. Вторият е, че няма значителен спад в нивата на кислорода, както при предишните варианти.

Наблюденията й показват, че повечето пациенти до момента са до 40 г. и не са ваксинирани.

"Най-преобладаващото клинично оплакване е силната умора за един-два дни. При тези хора има оплаквания от главоболие и болки в тялото", казва Кутзи.

Ако всичко това се потвърди от достатъчно източници, може би все пак в един момент вирусът ще се приближи към нормалното поведение за този тип патогени. Повечето от досегашните с усилването на заразността и разпространението предизвикват все по-слаби симптоми и

в един момент вирусът се превръща в обикновен грип

За съжаление, COVID-19 на няколко пъти показа, че се развива по свои правила извън обичайната логика. Затова СЗО обяви тревога, че новият щам заслужава повишено внимание, а редица държави предприеха затваряне на границата за всички, идващи от Ботсуана и Южна Африка.

Медиците в Южна Африка първи установиха, че има различна симптоматика. 
СНИМКИ: РОЙТЕРС
Медиците в Южна Африка първи установиха, че има различна симптоматика. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/