Банкерът на Путин и “Газпром” купиха руския фейсбук

04 December 2021
ЮРИЙ КОВАЛЧУК
ЮРИЙ КОВАЛЧУК

Синът на братовчед на президента замесен в сделката

Най-голямата руска социална мрежа VK, обхващаща 75% от потребителите на т.нар. рунет, попадна под контрола на милиардери, близки до президента Владимир Путин. Това е поредно доказателство, че властите продължават да затягат контрола върху интернет пространството на фона на плановете за строго регулиране на големи чуждестранни IT компании и западни социални мрежи, коментират руските медии.

Компанията USM на милиардера Алишер Усманов обяви, че е продала 57% от акциите с право на глас във VK, известна като руския фейсбук. Новият собственик е групата “Согаз”.

Един от най-големите акционери в тази група е Юрий Ковалчук. Заедно със семейството си той държи 32% от “Согаз”.

Ковалчук е и съсобственик на банка “Россия” и от десетилетия е толкова близък с президента на Русия, че го наричат “банкера на Путин”. Бизнесменът работи рамо до рамо с руския президент още от Санкт Петербург, където заедно са сред учредителите на кооператива “Езеро”. През 2014 г. самият Путин нарече Ковалчук свой приятел, след като попадна под санкциите на САЩ заради анексирането на Крим. В изявлението на американското финансово министерство Ковалчук е описан като “личен касиер” на руския лидер. През лятото тази година президентът на Русия награди Юрий Ковалчук с орден “За заслуги пред Отечеството” IV степен. Наградата се връчва за “особен принос в реализацията на социалнозначими проекти в Република Крим”. ВЛАДИМИР ПУТИН

ВЛАДИМИР ПУТИН

Фирми на Ковалчук имат

винпроми и хотели в Крим

Американското сп. “Форбс” класира Ковалчук на 47-о място по богатство в Русия със състояние от над $ 3 млрд.

Другият водещ акционер с 21,2% в “Согаз” е “Газпром”, ръководена от 20 години от Алексей Милер, който също е близък на руския президент. През 90-те двамата работят заедно в кметството на Санкт Петербург. Милер е и председател на съвета на директорите на “Согаз”. Зам.-генерален директор на “Согаз” пък е Михаил Путин - син на братовчеда на руския лидер. Кремъл по-рано е потвърждавал, че двамата са далечни роднини.

В края на ноември Сбербанк също продаде втория по големина дял във VK на Газпромбанк. Сделката беше за 12,8 млрд. рубли. По този начин мнозинството от акциите с право на глас във VK се консолидира в ръцете на структури, свързани по един или друг начин с “Газпром”. Друг голям пакет от акциите е собственост на държавния “Ростех”, който се оглавява от Сергей Чемезов -

колега на Путин

от КГБ в Дрезден

Финансовите параметри на сделката не се съобщават. “Трансакцията е извършена според пазарните правила” е краткият коментар на Алексей Милер.

Неотдавна бе извършено ребрандирането на компанията VK. Тя притежава две от най-популярните социални мрежи в Русия и рускоговорещите страни - “ВКонтакте” и “Одноклассники”. Нейни са електронната поща mail.ru, услугите за доставки “Самокат”, дял в Delivery Club, такси компанията “Ситимобил” и други. Пазарната капитализация надхвърля $ 4 млрд.

Твърди се, че VK ще бъде бъде контролирана от сина на Сергей Кириенко - зам.-шеф на президентската администрация от 2016 г. и премиер на Русия за кратко през 1998 г. при Борис Елцин.

По-рано тази година новият собственик на VK -

“Совгаз”, получи

20% от руския

Първи канал

Освен това компанията пряко притежава 18% в РЕН ТВ и 3% в Пети канал, както и 21,22% в “Национална медийна група” АД.

През 2020 г. Ройтерс писа, че клиника, собственост на “Согаз” в Санкт Петербург, лекува руски наемници, ранени при тайните военни операции на Русия в Сирия, Либия и други страни. Освен това радио “Свобода” публикува разследване, в което се посочва, че същата клиника на “Согаз” обслужва най-близките приятели на руския президент, ръководителите на Федералната служба за сигурност, председателя на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко и други представители на руския управляващ елит.

Ключови думи

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/