6 грешки, които разрушават семейните отношения

03 December 2021
Вяра Султанова

Едно от най-важните неща в човешкия живот е грижата за семейните отношения, тъй като семейството обикновено е основният източник на любов, разбиране, приемане и подкрепа.
За съжаление, има много семейства, чиито отношения се провалят катастрофално. Това може да разруши семейната връзка и да накара всички да се чувстват неудобно.

Никога не трябва да забравяме, че нашите родители и братя и сестри са единствените, които ще бъдат винаги до нас, каквото и да се случи. Ето защо е толкова важно да заздравите тези специални семейни отношения, ако има пробойни в тях.
За да разберете причината, първото нещо, което трябва да направите, е да намерите корена на проблема. Тогава ще може да търсите възможни решения.

Кои са 6-те грешки, които могат да разрушат семейните отношения, преди дори да го осъзнаете?

1. Обидите и критиките
Думите имат сила и могат да причинят много щети и да бележат хората за цял живот. Вашето семейство трябва да бъде вашият източник на подкрепа и насърчение, поради което негативните коментари са толкова вредни в семейните отношения.

Много пъти в разгара на спор може да кажете нещо необмислено, което обикновено може да бъде пренебрегнато, защото е казано в резултат на интензивността на ситуацията. Проблемът е, че това може да остави отворени рани в отношенията между членовете на семейството.
По-добре е да се придържате към старата поговорка: „Голям залък хапни, голяма дума не казвай“.

Ако имате какво да кажете, по-добре е да говорите спокойно, за да бъдете конструктивни, вместо да атакувате другите.

2. Клюки
Клюките могат да бъдат наистина вредни. Това може да кара човека, за когото сте измислили и разпространявали неща, да загуби доверие във вас.
Освен това, това може да накара другите членове на семейството да изберат страна, която да подкрепят. Това води само до по-нататъшно разделение в семейството.

Затова спокойно говорете за проблемите, които причиняват напрежението, причините зад тях и възможните решения за помирение. Ако направите това добре, ще укрепите връзката между вас.

3. Липса на участие
Участието на всички е от съществено значение за единството на самото семейство. Важно е да се уверите, че включвате всеки член на семейството във вземането на решения, дори когато знаете, че може да не са съгласни с дадена тема. По този начин те ще се чувстват наистина част от семейството.

Когато член на семейството е изоставен, това може да доведе до това човекът да таи в сърцето си чувство за малоценност и негодувание. Например, ако планирате пътуване, излет, или каквато и да е дейност и поканите всички от семейството си, от тях зависи да решат дали ще участват или не.

4. Измамата и лъжите
Измамата във всяка връзка е разрушителна. Понякога може да отнеме години и дори поколения, за да бъде разобличена една лъжа. Помнете, че истината винаги излиза наяве.

Ако не може да бъдеш честен със семейството си, тогава с кого можеш? Лъжата на семейството или дори криенето на малки неща оказва влияние върху взаимоотношенията. Това е така, защото доверието е било нарушено.

5. Нетърпимост към различията
Докато растете, живеете по правилата на родителите си. И вие, и вашите братя и сестри получавате еднаква дисциплина и напътствия. Това обаче не означава, че сте точни копия един на друг.

Да живееш под един покрив не означава, че трябва да споделяш едни и същи мнения, политически възгледи или дори религиозни вярвания.
Всеки трябва да може да приеме мненията, вкусовете и предпочитанията на другите членове на семейството.

Ако постоянно се оказвате в конфронтации или конфликти с другите и техните различия, в крайна сметка ще разрушите отношенията между вас и вашето семейство. Приемането на хората такива, каквито са, такива, каквито са, е една от многото форми на любов.

6. Да не прощаваш или да искаш да ти бъде простено
Искрените извинения са мощно лепило в семейните отношения. Никой не е перфектен и дори най-добрите семейства имат спорове. Простите думи като „Толкова съжалявам за…“ могат да създадат силни семейни връзки.

Съобщението, което изпращате, когато се извинявате, е, че се грижите за другия човек и не искате да има неприятни чувства между вас двамата.
Важно е да запомните, че членовете на семейството се нуждаят един от друг. Освен това злопаметността не прави нищо повече от това да причинява повече щети. Поради тази причина е важно да се научите да прощавате и да молите за прошка, за да укрепите семейните отношения.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/