5 начина да премахнем тъгата от живота си

03 December 2021
Тина Арнаудова

„Тъгата е избор - тъгата не съществува.”

Джонатан Локууд Хуи

Искате да се чувствате щастливи, но вместо това всичко, което може да почувствате, е поглъщаща тъга. Тъй като не винаги може да контролираме живота, неприятни събития и преживявания влияят върху начина, по който се чувстваме и мислим. Ако обаче позволите на обстоятелствата в живота да диктуват емоциите ви, тогава никога няма да може да изпитате истинско щастие.
Живеем в общество, в което е важно да се впишем. Воденето на положителен и щастлив живот е високо ценено, докато чувството на тъга и проблемите не са. В резултат на това непрекъснато се опитваме винаги да сме позитивни и щастливи, забранявайки на тъгата да има място в живота ни. Но това не е реалистичен начин на живеене.

Защото тъгата е изходно чувство, което се храни с всички останали наши чувства като гняв, безсилие и страх. Колкото по-дълбоко погребваме чувството на тъга, толкова по-трудно е да се чувстваме щастливи.

“Дори щастливият живот не може да бъде без мярка за тъмнина и думата щастие би загубила своето значение, ако не беше балансирана от тъга."
Карл Юнг

5 стратегии за елиминиране на тъгата от живота


1. Разпознайте своя тип тъга
Има 3 вида тъга, в които повечето от нас изпадат.

а) краткосрочна тъга
Това е преминаващо настроение, което може да продължи от ден до седмица. Понякога има причина за това чувство, но понякога няма.
По принцип липсата на сън, никаква физическа активност и излишъкът от стрес са свързани с тази тъга.
Най-добрият подход за справяне с тази тъга е да намалите нивото на стреса си, като отделите няколко нощи добър сън, спортувате и намерите начини да разбиете рутината си.
Поглезете се, отидете на масаж, намалете приема на алкохол и консумирайте здравословна храна – това са ефективни начини за управление на краткотрайната тъга.

б) Тъга, задействана от нещо
Това чувство на тъга се активира в резултат на травматично събитие, което се е случило с вас като смъртта на близък, загуба на работа, развод или финансови проблеми.
Това чувство на тъга може да ви накара да се почувствате безпомощни и уязвими и не отшумява за една нощ.
Един от начините е да споделяте чувствата си с някого, който може да ви утеши, подкрепи и посъветва.
Също така е разумно да получите професионална подкрепа от терапевт, който да ви преведе през практически стъпки за обработка на тъгата ви.
След период от 3 до 6 месеца ще си върнете усещането за щастие.

в) депресия
Ако се чувствате тъжни, безнадеждни, безпомощни, не ви се яде или не може да спите и нямате енергия за период от повече от един месец или два, тогава има вероятност да се почувствате депресирани.
Депресията обикновено се случва в резултат на събитие, с което обикновено бихте се справили. По някаква причина обаче механизмът ви за справяне се е развалил.

2. Определете какво означава щастието за вас

Щастието е единственият лек за тъга. Няма друг лек, който да работи по-добре. Звучи толкова лесно, но не е толкова лесно да се постигне.
Ако се чувстваме тъжни, тогава трябва да предприемем действия и дейности, които носят радост като среща с приятел, разходка, масаж, излизане на вечеря, отиване на кино или прочитане на добра книга.
Толкова е важно да знаем какво означава щастието за нас, защото когато знаем това, ще имаме смисъл и цел в живота си.

3. Практикувайте тези 3 действия на щастието всеки ден
Когато се чувствате тъжни, е по-вероятно да искате да избягвате хората.
Тези 3 действия на щастие са много практични начини, с които ще отдалечите чувството на тъга.

Благодарност
Ежедневното изразяване на благодарност и оценяването на хората в живота ви, които са важни за вас, са много прости, но мощни действия, които ще ви пренесат от ъгъла на тъгата към по-радостно място.

Приемане
Приемането на нещата, които не може да промените, и да действате върху тези, които може да промените, са от ключово значение за намирането на радост и мир в живота ви. След като признаете реалността на ситуацията, може да предприемете ефективни действия, които ще ви позволят да се придвижите напред към по-добро място в съществуването си.

Актове на доброта
Когато се чувствате тъжни, фокусът ви е много навътре във вас. Да помагате на другите е чудесен начин да се почувствате по-добре. Често спонтанните актове на доброта ни доставят най-голяма радост.
Колкото повече помагаме на другите и колкото повече взаимодействаме и общуваме с околните, толкова по-малко сме склонни да се оттегляме и да се фокусираме върху тъгата си.

4. Ангажирайте се в отглеждането на вашето лично благополучие
„Щастието не се определя от никакви обстоятелства, състояние или човек. Не е нужно да обвързвате щастието си с нищо. Изборът да бъдете щастливи винаги е ваш. Направете този избор и култивирайте щастлив дух.”
д-р Анил Кр Синха

Когато приемете тъга в живота си, вашето лично благополучие ще пострада.
Щастието е повече от чувство - това е по-дълготрайно състояние, което обхваща благосъстоянието на ума, тялото и емоциите.

Ангажирайте се да направите благополучието ваш основен приоритет, така със сигурност ще премахнете тъгата от живота си.

5. Елиминирайте фразата „Ще бъда щастлив, когато…“

„Ако разчиташ на другите да те направят доволен, ти никога няма да бъдеш такъв. Ако щастието ти зависи от парите, никога няма да си доволен от себе си. Бъди доволен от това, което имаш; радвай се на живота такъв, какъвто е. Когато осъзнаеш, че нищо не ти липсва, тогава светът ти принадлежи.“
Лао Дзъ

Внезапното щастие не съществува и фразата „Ще бъда щастлива, когато…“ показва, че щастието идва, когато получите това, което вярвате, че ще ви направи щастливи.
Много хора смятат, че ако спечелят от лотарията, тогава ще са щастливи - това не е вярно. В днешното консуматорско общество е лесно да попаднете в капана да сравнявате щастието си с материалните печалби и успехите на другите.
Внимавайте да не приравнявате щастието с моментното удоволствие, защото ако го направите, в крайна сметка ще почувствате конфликт и недоволство. Именно тези чувства ще ви отведат до място на тъга.


Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/