Преди 160 г. предричат селфитата и естетичните корекции

01 December 2021
Сима Владимирова
Още преди 160 години британци прогнозират, че ще има "подвижни" снимки.
Още преди 160 години британци прогнозират, че ще има "подвижни" снимки.

Английското хумористично списание “Пънч” пуска серия от смехотворни за съвременниците си прогнози за живота в бъдеще. Мълва в България от XIX век: През XX в. Земята ще се овърже във въжета и ще има такава война, че който оцелее, със сребърна лъжица ще сърба.

През 1862 г. английското хумористично списание "Пънч" започва да публикува серия прогнози за живота на хората след 100 години. Въпреки че тогавашните жители на Острова са се забавлявали с небивалици от своя гледна точка, днес сме свидетели, че

много от тези “смешни” прогнози са се сбъднали.

Като например фотоапаратите за чанта. Дори може да се каже и за модата на селфитата. "Хората ще се любуват на подвижно фото”, пишат авторите.

Отдавна можем да разнасяме апаратите на врата си, а днес смартфоните могат да уловят всяко движение на притежателя си, звезди и инфлуенсъри печелят милиони чрез свои сесии в инстаграм.

Тогава може и да е звучало шеговито, но днес се е сбъднало и друго предсказание. При това е широко разпространено в наше време - че жените ще променят чертите на лицето си в салони и ще ходят с панталони. Естетичната хирургия отдавна навлезе в живота не само на жените, но и на мъжете. Корекцията на носове, бюстове, устни, скули и дупета никого не учудва.

Удобството на панталоните е оценено подобаващо преди повече от 60 години от нежната половинка на човечеството. Първата дама, дръзнала да обуе крачоли още през XIX век, е френската писателка Жорж Санд. Жорж Санд

Жорж Санд
През Първата световна война те се налагат в работните дрехи на жените заради удобството, но ежедневното носене на панталони

европейките дължат на дизайнерката Коко Шанел.

А дали пък Втората световна война също не е предсказана? В България в края на XIX век се е разнасяло от уста на уста провидението на неизвестни врачки, че през следващия XX век ще има такава страшна война, че "теле от крава ще отнеме, а който оцелее, със сребърна лъжица ще сърба”. За бедния българин среброто е символ на просперитет и знак за голям късмет.

Възможно е това пророчество да се е отнасяло до Втората световна война. В България през XIX век се е разнасяло пророчеството за много жестока война, от която малцина ще оцелеят. Някои предполагат, че става дума за Втората световна война.

В България през XIX век се е разнасяло пророчеството за много жестока война, от която малцина ще оцелеят. Някои предполагат, че става дума за Втората световна война.

За фронта е събирана цялата селскостопанска продукция.

В бойните действия загиват между 70 и 85 милиона жители

на Земята, а на Европа са й необходими много години, за да преодолее опустошенията след залповете по фронта.

Друго предсказание, което предците ни не са могли да си представят, е как "земята във въжета ще се овърже”. Но в нашето съвремие не можем без кабели и жици.

Британците пък са предвидили, че

стоки и поща ще бъдат пренасяни между Европа и Азия по въздуха.

Миналата година, когато голяма част от пътническите полети бяха спрени заради пандемията от COVID, а нуждите от медицински консумативи непрекъснато растяха, товарните превози процъфтяха. Те вдигнаха цените с над 50% за пренасяне между континентите, като пратките от Хонконг до Северна Америка даже стигнаха 70% над сумите от януари 2020 г.

Английският хумор на сп. “Пънч” не е подминал и процесите в Русия. През 1861 г. крепостничеството е било отменено и на следващата година британците прогнозират, че до 1980 г. памукът в руската империя ще се отглежда от свободни хора. Друг е въпросът, че никъде в шеговитите пророчества няма предположение, че ще има революция и властта ще мине в ръцете на болшевиките, а впоследствие Русия ще се превърне в Съветски съюз. И че със своите сателитни държави в Европа той ще оформи т.нар. Източен блок в продължение на 45 години. Както и че Сибир ще продължи да бъде символ на каторга, защото по времето на СССР там са били най-мрачните лагери на Сталин, станали известни като архипелаг "Гулаг” по едноименния роман на Александър Солженицин.

Връщайки се в настоящето, трябва да признаем, че има и други пророчества, които не са се сбъднали. Като например знаковият канал под Ламанша се реализира много дълго след първоначалните предвиждания. Свързването на Великобритания и Франция с подводен тунел под Ламанша живее във фантазиите на няколко поколения британци и французи, преди да стане факт. Преди 160 години са смятали, че до 1889 г. той ще бъде прокопан и ще е готов поне като груб строеж. Според тогавашните разчети е трябвало да бъде на 120 метра под морската повърхност и дължината му да е 30 км, като влаковете трябвало да минават, без да спират.

Намерението за подземна връзка между двете страни е още по-старо - датира от 1802 г., когато френският инженер Албер Матю проектира първия прототип. Около 30 години след това идеята се трансформира в жп тунел, тъй като тогава в живота навлизат парните локомотиви. Но минават няколко тура от проекти, които също са само на хартия. Строителните работи започват чак през 1987 г., а

на 1.12.1990 г. групите от Франция и Англия

се срещат под прочутия пролив.

Официално тунелът е открит през 1994 г. - повече от 100 години след предвиденото. Тунелът под Ламанша

Тунелът под Ламанша

Но пък със сигурност има сбъдване почти с швейцарска точност на друго предсказание от 1862 г. в английското хумористично списание "Пънч". Тогава са предрекли, че до 1962 г. хората ще летят до Луната. Прогнозата е почти в десетката. Полетът на Юрий Гагарин в Космоса е през 1961 г., а през 1969 г. американският астронавт Нийл Армстронг стъпва на земния спътник. Нийл Армстронг

Нийл Армстронг

Така че повечето от тези прогнози стават реалност.

Коментари

Няма коментари. Бъдете първия с коментар по темата.
Остави коментар:

Име:

Eл. поща:

Коментар:* (макс. 1000 знака)




Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определи от редакцията.

Съвет за електронни медии: Адрес: гр. София, бул. "Шипченски проход" 69, Тел: 02/ 9708810, E-mail: office@cem.bg, https://www.cem.bg/